Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szkic wjazdu - bramy oraz zgłoszenie robót pilne

mxxxx

Recommended Posts

Po prostu składasz podanie : "proszę o uzgodnieie wjazdu na działkę nr ........," podpis i tyle. Dostajesz zgodę z wyszczególnionymi warunkami wykonania i terminem ralizacji. Oczywiście nie wykonasz tego w terminie albo i wcale ale zgoda pozostaje i to jest to czego potrzebujesz. Kidyś miasto będzie robiło drogę i taki projekt zjazdu wraz z realizacją wykona za ciebie i to wszystko.

Hmmm ... a architekt ci tego nie zrobił??? przy adaptacji projektu???

Do pozwolenia na budowę zawsze jest potrzebna zgoda na przyłączenie się do drogi.

Między moją działką a drogą jest rów i przepust umożliwiający wjazd na działkę (dzięki Bogu, bo bym musiała sama go zrobić) i mój architekt sam wystąpił do odpowiedniego urzędu o pozwolenie na korzystanie, ewentualnie na przebudowe przepustu. Nawet nie wiem, co jest wymagane, bo nie ja to załatwiam. Na początku chciałam sama, ale to jest już w cenie, na którą się zgodziłam (nawet nie wiedziałam o tym).

Czegoś nie rozumiem - albo załatwiasz nie w tej kolejności albo nie tu gdzie trzeba, tak jak pisałem, najpierw musisz otrzymać warunki wykonania takiego zjazdu żeby na ich podstawie wykonać projekt. Podanie o wydanie warunków składasz w Wydziale Infrastruktury Komunalnej (lub jego formalny odpowiednik). Być może ten projekt w twoim przypadku to wystarczy szkic bramy w linii ogrodzenia. Poza tym lokalne urzędy mają swoją specyfikę (pomimo wydawało by się jednakowych przepisów) dlatego poprostu dokładnie wypytaj się w urzędzie w jakiej kolejności masz to załatwić w takim nietypowym przypadku. Nawiasem mówiąc jeżeli twój projektant nie wie jak się do tego zabrać to wnioski pozostawiam tobie.

• 2 months później...