Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to możliwe???

Natalia Stanko

Recommended Posts

Zrobiłam płatny kosztorys budowy domku 145 mkw i garazu wolnostojacego 50mkw. Pomijam, ze nie bardzo umiem czytać ten kosztorys ale jest w przedmiarze robot wskazana powierzchnia dachu domu- 210mkw, garażu 60mkw

Gdy jednak dałam projekt do wyceny do 2 dekarzy okazało się że mam łącznie 370mkw. Ktoś powie - drobiazg, jednak przy robociźnie 48zł/mkw to prawie 5000zł.

Kto sie pomylił? Kosztorysant czy dekarz, wiadomo nim wiecej mkw, tym lepsza płaca. Gdy swoim sposobem obliczam powierzchnie dachu bliżej mi do 200 m.

Napiszcie co myślicie na ten temat. Dekarz wytłumaczył to ze liczy się razem z rynnami itd. 100 m chyba rynny nie zajmują.

a ciesla wczesniej sam nie obliczal powierzchni dachu bo u mnie najpierw ciesla zazadal za 220 m2 dachu potem w hurtowni gdzie kupowalem dachowke obliczyli tak sama ilosc i dekarz podal mi identyczna wielkosc wiec nawet nie pomyslalem aby samemu mierzyc dach, zreszta w planach powinno byc napisane jaka powierzchnia i rynny nie maja tu znaczenia bo ich nie wlicza sie do powerzchni dachu. Nawet dekarze nic nie mowili o dodatkowej kasie za rynny bo to nalezy do ich obowiazku i licza to jako praca dodatkowa. Jedynie licza za osadzenie okien dachowych u mnie liczyli 50 zl za jedno okno i 25 zl za metr dachu i to wszystko obrobki kominow i rynny w cenie metra nic dodtakowo.

CMyK

Firma dekarska, ktora mi to obliczała robi wszystko-więźbę, pokrycie itd. Właśnie dziś mam następną wycenę od dekarza i też obliczył dach w tej wielkości (370 mkw za dom z garażem). Zaczynam podejrzewać, że kosztorys został zrobiony na łapu capu. Dla pewnosci wycenie u trzeciego i wtedy będzie wszystko jasne.

Pozdrawiam. Natalia.

Firma dekarska, ktora mi to obliczała robi wszystko-więźbę, pokrycie itd. Właśnie dziś mam następną wycenę od dekarza i też obliczył dach w tej wielkości (370 mkw za dom z garażem). Zaczynam podejrzewać, że kosztorys został zrobiony na łapu capu. Dla pewnosci wycenie u trzeciego i wtedy będzie wszystko jasne.

Pozdrawiam. Natalia.

Dla pewności to wyceń w firmie która sprzedaje dachówki.Najlepiej zaznaczając ,że chcesz towar z usługą montażu.Obliczą Ci to z dokładnością do +/-5% z tym że raczej +5% :):)

370m2 za dom 145m +garaż 50? Dom parterowy to ok ale jeśli jest z poddaszem to dużo.

BTW 30% róznicy w obliczonej powierzchni dachu to drobiazg? Siem mnie wydaje że to nie błąd ...to wielbłąd ,że zacytuję Janka Tomaszewskiego

Witaj, dom jest parterowy, ale z użytkowym poddaszem (kiedyś tam). Dach prosty dwuspadowy, na garażu też. Wiec długość razy szerokosć na moje babskie oko i wychodzi mi 200mkw dom+60 mkw garaż. Aż się nie chce wierzyć że pomylilo się 2 dekarzy aż o 100m. W kosztorysie dachu 210 mkw.

Ale masz racje niech wyceni to hurtownia.

Pozdrawiam. Natalia

Witaj, dom jest parterowy, ale z użytkowym poddaszem (kiedyś tam). Dach prosty dwuspadowy, na garażu też. Wiec długość razy szerokosć na moje babskie oko i wychodzi mi 200mkw dom+60 mkw garaż. Aż się nie chce wierzyć że pomylilo się 2 dekarzy aż o 100m. W kosztorysie dachu 210 mkw.

Ale masz racje niech wyceni to hurtownia.

Pozdrawiam. Natalia

Dwóch dekarzy mogło się pomylić w przypadku ,gdyby byli znajomymi lub inaczej,gdyby się dogadali... :):):):):):)

Długość * szerokość * współczynnik przeliczeniowy zależny od nachylenia połaci dachowej = powierzchnia właściwa

Na tej stronce masz współczynniki w zależności od nachylenia połaci.

http://www.leier.pl/tarnow/doc/instrukcje/system_dachowy_instrukcja.pdf#search=%22obliczenie%20dach%C3%B3wek%22

I teraz bierzesz rzut dachu lub rzut połaci dachowej z Twojego projektu.Przy dachu dwuspadowym nie ma większego problemu z obliczeniem.

Pozdr

Mam problem z otwarciem tego linku.

Mam 35% nachylenia dachu, jeśli mozesz to zobacz jaki jest współczynnik przeliczeniowy.

Pozdr. Natalia.

Witam.

mnożysz razy 1,07 jeśli w nachylenie jest podane w procentach,ale jakby się okazało ,że jednak w stopniach to współczynnik 1,23 :) Może mistrzowie dekarstwa przyjeli współczynnik 1,23??? :D:D:D

Mam podobny problem, powierzchnia calkowita dachy wynosi 218 m kw, a w hurtowni blachodachowki wycenili mi za 270 m kw. Mam kat nachylenia 18 stopni. I tez nie wiem co o tym myslec, jest to dla mnie czarna magia - mam na mysli wszystkie wymiary i obliczenia i dlatego boje sie aby mnie ktos nie oszukal.

Mam podobny problem, powierzchnia calkowita dachy wynosi 218 m kw, a w hurtowni blachodachowki wycenili mi za 270 m kw. Mam kat nachylenia 18 stopni. I tez nie wiem co o tym myslec, jest to dla mnie czarna magia - mam na mysli wszystkie wymiary i obliczenia i dlatego boje sie aby mnie ktos nie oszukal.

Blachodachówka jest liczona ciut inaczej bo w zależności od skomplikowania dachu dużo idzie "ścinek".

218*1,04 +10-15% na straty mogła wyjść taka ilość...