Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

brzoza, szanowny tatuś geodety doszedł do tego, że wg. wszelkich danych dom może być posadowiony niżej o 1,20m....jak ten młody mógł się tak pomylić?? Kierownik doradził nam, zeby obniżyć o 70 cm. Od początku dom był błędnie wytyczony.
https://forum.murator.pl/topic/61842-co-zrobi%C4%87-z-takim-wytyczeniem/page/2/#findComment-1362429

brzoza, szanowny tatuś geodety doszedł do tego, że wg. wszelkich danych dom może być posadowiony niżej o 1,20m. ..

kusi - ja cos czuje ze gdyby ten starszy geodeta, tak głebiej wgryzł sie w temat ... to jeszcze by z 10 cm obnizył ... :wink:

p.s.

mam podobny spadek na działce jak Ty ... i tez tak kombinowałem

:D

https://forum.murator.pl/topic/61842-co-zrobi%C4%87-z-takim-wytyczeniem/page/2/#findComment-1362461

areq - zmieniałem bo miałem literówki - posty wysłalismy w tej samej minucie ... :)
... Przykład- zmaina stosunków wodnych na działce sąsiada spowodowana nadsypanie terenu na działce inwestora...

projektowanie poziomu zero to jedna sprawa, a nadsypanie terenu to zupełnie inna sprawa ...

podnoszac wysoko "zero" mozna zaprojektowac schody i nie nadsypywac ziemi lub nadsypac ziemie tak aby nie zmieniac stosunków wodnych - czyli skierowac wode na własna działke a nie na działke sąsiada ...

...

Przykład - niezgodna z warunkami zabudowy i pozwoleniem na budowę wysokość krawędzi okapu dachu do ziemi /za wysoko-za nisko/-ja tak miałem i musiałem zmieniac projekt.

to oczywiste, ze jesli warunki zabudowy określaja ze dom nie moze byc wyzszy niż ..... (iles tam) m to inwestor nie moze go podności w nieskończoność

ale jesli warunki na ten temat nic nie mówia to autor planu adaptacji nie ma nic do gadania, jesli zyczeniem inwestora jest miec dom równo z ziemia czy podnieć go o 30, 50, czy 80 cm cm ponad ziemie

...Prawo gedoezyjne i kartograficzne

Prawo budowlane

geodeta zawsze ma obowiązek wytyczać cokolwiek /dom,urządzenie podziemne, granice działki (też jest przecież projekt podziału) zgodnie z projektem ...

ma obowiązek W Y T Y C Z A Ć - czyli wyznaczyc narozniki ... i o to chodzi :)

Geodeta ma OBOWIĄZEK wyznaczyć poziom 0,00 zgodnie z projektem.

a ja pytałem czy geodeta ma OBOWIĄZEK wyznaczac poziom zero ... ?

jakie prawo go do tego zmusza ... ? :roll:

... ]Bo "tatuś geodety" skorygował błędne wytyczenie.on nie decydował o obniżeniu/podniesieniu tylko poprawił na prawidłową wysokość.:wink:

areq - szanowny tatuś geodety obnizył o 70 cm bo tak kusi pasowało ... gdyby kusi chciała obnizyc o 50 cm - mysle ze równiez obnizyłby o 50 cm ... chciałby o 30 cm - etc ....

:wink:

pzdr

:Brzoza temat rzeka,jedno niewłaściwe czy też nie do końca sprecyzowane sformułowanie i możemy dyskutować,dyskutować... :):):)

Owszem geodeta nie ma obowiązku wyznaczania poziomu zero.

I moje wytłumaczenie: :p - chodziło mi o to,że geodeta nie ma prawa zmieniać poziomu zera samemu.Jeśli wyznacza poziom ,to taki który jest w projekcie lub /co najczęściej się zdarza/ po decyzji ze strony arch,kiera i inwestora taki jaki ustalono "na budowie".

"Tatuś geodety" z racji swego doświadczenia wiedział,że trza obniżyć poziom zera ,podejrzewam,że "syn tatusia geodety" :D wytyczył zero właśnie zgodnie z projektem i to wartość bezwzględną.

WYTYCZAĆ to wyznaczać "pion i poziom".Przykład wyznaczenie stóp fundamentowych pod słupy konstrukcji hali. Same osie nie wystarczą niestety....

:Brzoza proponuję zakończyć dysputę. Ważne ,że :kusi nie musi już robić skarpy....

Przyznaję się do złych sformułowań,bylebym już nie musiał wytężać się z odpowiedziami... :D:D:D:D:D

https://forum.murator.pl/topic/61842-co-zrobi%C4%87-z-takim-wytyczeniem/page/2/#findComment-1362986

brawo areq !

podoba mi sie takie postawienie sprawy - jak i Twoje poczucie humoru :wink:

piwo na zgode stawiam ja :D

Dzięki.

jur łelkom :):):)

Wychynę łyka z przyjemnością...nawet na odległość ....

Pozdrowienia

https://forum.murator.pl/topic/61842-co-zrobi%C4%87-z-takim-wytyczeniem/page/2/#findComment-1363070