Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modrzew naprawd? kr?ci ?

Filo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przed 4 laty wybudowałem znajomemu werande 6 na 3 metry ze świerku bez zadaszenia,deski były pszesmarowane złużytym olejem silnikowym od spodu a przed przybiciem ich do konstrukcji na belki położyliśmy paski papy jako dodatkową izolacjie.Deski były jeszcze wilgotne więc przykręcałem je na wkręty do drewna jedna przy drugiej bez szpar,a to dla tego że po wyschnięciu wstąpiły się na tyle że szpary powstały samoczynnie ok 3-4mm i tak powinno być.Potem już pozostało położyć lakier ale kolega zdecydował się farbę do drewna, niestety po roku musiałem kłaść lakier, farba zeszła choć była typowo do tego przeznaczona. Weranda stoi do dzisiaj i cieszy moich przyjaciół.

Moim idealnym drzewem które sprawdziło się wielokrotnie jako materiał na tego rodzaju chistorie jest Świerk.

Modrzew jest bardzo dobry. Raczej nie wymaga impregnacji. Trzeba go bardzo uważnie poprzekładać przy sezonowaniu i nie dopuścić do zbyt szybkiego wysuszenia na słońcu - duże wygięcia i pękanie długich murłat, krokwi, desek. Miałem taki problem w ub.roku. Dla mało przekonanych radzę wyprawę do tartaku i zaobserwowanie przekroi złożonych bali modrzewia i innych drzew.

On 2003-04-11 11:45, EDZIA wrote:

Do tej pory też tak uważałam. Zawsze marzyłam o domu z modrzewia niestety realia zwerfikowały moje marzenia. Mam postawiony dom z bali świerkowych, a z marzeń została tylko podłoga w salonie/tzn. z modrzewia/.Dom mój budzi ogromne zainteresowanie okolicznych stolarzy /istne najazdy/. Wczoraj miałam na budowie wizytę włąśnie takich speców, którzy bardzo odradzali mi modrzew na podłogę i schody a motywowali to tym iż jest wbrew powszechnie panującej opinii miękki i bardzo trudny w obróbce.

Opinia ta zasiała we nie niepokój,juz sama nie wiem gdzie to jeszcze mogę sprawdzić, bo z dyskusji tu prowadzonej widzę, że modrzew jest o.k. na więźbę i inne akcesoria ogrodowe a co sądzicie o zastosowaniu go na podłogi i schody?

Edzia uważam że modrzew nie jest tak miękki żeby nie można było zrobić z niego łądnej podłogi lub schodów...

snow

• 5 years później...

Witam! czytałem Wasze opinie na temat podłóg i desek modrzewiowych. Teraz dzięki Wam mam ładny "problem". Przywiozłem 7cm grubości tzw foszty modrzewiowe 4 i 5 m długości i złożyłem na działce z przkładkami i przykryłem tylko górną warstwę folią. Cięte były wiosną, od tego czasu składowane z przekładkami były bez zadaszenia w tartaku. Zamierzam wiosną/latem oddać je do stolarza "na rżnięcie" i zrobienie podłóg, balustrady balkonowej, poręczy i być może jakichś mebli czy okiennic, może schodów do chałupy. Napiszcie coś więcej o podłogach, tarasach, schodach z modrzewia. Niektórzy z Was użytkują je już jakiś czas. Co czynić by tego materiału nie zniszczyć?

Gość od którego to kupiłem ma jeszcze mocno "zmordowane"(to moja laika opinia) deski 3,5cm grubości, 10cm szerokości leżące od 2 lat bez specjalnego przykrycia, stąd sa prawie czarne i mokre jak cholera. Czy warto w to wchodzić-kupić?

• 3 weeks później...
Witam

Ja bede mial podloge modrzewiowa (jest w trakcie realizacji) ale tylko w sypialniach. Modrzew to miekkie drzewo, ale piekne w uslojeniu i kolorze, od zoltego do czerwieni.

http://www.domzarogiem.yoyo.pl/podloga.jpg

wygląda bardzo ładnie. Wstawisz jeszcze fotkę ja polakierujesz???Czy to już może jest gotowe?

pozdrawiam

A.

Bardzo dziekuję za fotki!! :D Podłogi masz cudne! A jeśli można wiedzieć, ile biorą u Was za 1m2 położenia? Czy sam kładłeś? Trudne to jest? Z mężem zastanawiamy się, czy dałby radę z teściem położyć (na legarach oczywiście).

pozdrawiam

Ania

Podlogi sam robilem, a czy to jest trudne? Jak to sie mowi "diabel tkwi w szczegolach" :) posadzka musi byc rowna, niepylaca (ja kleilem te deski), o odpowiedniej wilgotnoscu, odpowiedni klej (niestety najdrozszy :(), wazna jest tez jakosc desek (ja je mialem super zrobione, to co widzialas na zdjeciach nie bylo cyklinowane, ale bylo okolo 10% odpadu, niestety modrzew "kreci") itd Ale da sie zrobic, jak pytalem to za parkiet fachowcy u nas biora okolo 40zl/m2 za wszystko, przy deskach byloby pewnie drozej. W dwie osoby polozylismy 40m2 przez 2 dni.

Podlogi sam robilem, a czy to jest trudne? Jak to sie mowi "diabel tkwi w szczegolach" :) posadzka musi byc rowna, niepylaca (ja kleilem te deski), o odpowiedniej wilgotnoscu, odpowiedni klej (niestety najdrozszy :(), wazna jest tez jakosc desek (ja je mialem super zrobione, to co widzialas na zdjeciach nie bylo cyklinowane, ale bylo okolo 10% odpadu, niestety modrzew "kreci") itd Ale da sie zrobic, jak pytalem to za parkiet fachowcy u nas biora okolo 40zl/m2 za wszystko, przy deskach byloby pewnie drozej. W dwie osoby polozylismy 40m2 przez 2 dni.

Dzięki za info! Jestem w szoku! 40zł/m2????? :o :o :o Wiesz ile u nas chcą????

150!

ja chyba się przeprowadzę, im dalej od Szczecina tym taniej.... :cry:

Podziwiam za talent i piękne podłogi! :wink:

Ania