daren 18.09.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Problem w zasadzie mnie nie dotyczy, ale mimo to jest to dla mnie z pewnych powodów ważne..Otóż nabyłem działkę, w tej chwili tj w nowym planie uchwalonym w październiku 2005 ma ona charakter budowlany. W starym planie zagospodarowania były to tereny rolne przeznaczone pod zabudowę jednorodzinną. Wszyscy, którzy nabyli tam działki postawili domy na tej zasadzie, że dostawali pozowolenie na budowę, tylko wystepowali do statostwa o odrolnienie gruntu pod dom powstało tak ok 15 domów w latach 1999-2004. W tej chwili gmina wystąpiła do osób sprzedających mi działkę (moi znajomi) o rente planistyczną z tytułu wzrostu ceny nieruchomości w wysokości 30% . Dodam, że te osoby posiadały już prawomocne pozowlenie na budowę wydane w 2000 roku ale z powodu rozwodu córki odstąpiły od budowy. Czy w takim wypadku jest to uzasadnione ? PozdrawiamDarek Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość piekania 21.09.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 należy udać się do gminy i zajrzeć do "prognozy finansowej z tytułu uchwalenia planu". Zazwyczaj jest to mapka, na której są zaznaczone tereny, które będą podlegać m.in. rencie planistycznej. Jeśli działeczka jest tam zaznaczona do płacenia renty, to można tylko skarżyć plan, jeśli nie zadbało się o to w trakcie jego uchwalania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stachu_r 12.10.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Przerabiałem ten temat – u mnie skończyło się na strachu, bo renta w większości gruntów w Opolu jest pobierana jedynie od działek przemysłowych. Ale formalnie - jeśli działka była działką rolną (symbol R), a jest budowlaną (np. MN) to miasto może przez 5 lat od czasu nowego planu pobierać taką opłatę. Interesuje mnie bardzo inna kwestia (nie znam się za dobrze na prawie budowlanym to może mi to wyjaśnisz) – jeśli był miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, a tamten grunt miał charakter rolny, to jak inni się tam budowali – budowali tam siedliska? mi się wydaje, że to niemożliwe (jak jest szczegółowy plan to nie ma czegoś takiego jak grunt orny pod budowę). Chyba, że nie było szczegółowego planu i wydawali osobno warunki zabudowy dla poszczególnych działek. Pytanie twoje sprowadza się do tego – jaki status ma działka z zezwoleniem na budowę – jest działką budowlaną czy rolną – z ciekawością będę patrzył na Twój wątek bo sprawa jest ciekawa. Pozdrawiam i życzę aby ta renta Was nie dotyczyła.Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 13.10.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 halo stachu_r, zobacz watki: -warunki zabudowy- i -pomoge warunki zabudowy- pozdrawiamwyciag-bud http://www.wyciagi-budowlane.com. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts