Rezi 19.09.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 a tu się z Tobą zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 19.09.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 pytanie personalne do autorki watku - jak rozumiem zalozylas ten temat by wszyscy ci przyklasneli i powiedzieli "tak tak sliczna lazieneczka a i z kolorkiem racje Nutko masz" ? A myslalam ze sztame trzymamy alez oczywiscie ze tak co by nie mowic - przynajmniej rozruszalas forum i przestalam poziewywac z nudow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 19.09.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 (Akurat bialy i czarny to z punktu widzenia fizyki nie jest kolor, ale moze artyści maja na ten temat inne zdanie ) dla artystow te kolory tez "nie istnieja" (no ok- mniej zasadniczy maja biel i jej uzywaja )choc to ponoc droga na skroty niegodna "prawdziwego miszcza" ) , ale czern jako taka nie ma jej na palecie i przynajmniej teoretycznie nie pojawia sie np. na obrazach taki prawie ze czarny robi sie z mieszaniny kolorow dopelniajacych na fizyce sie nie znam - serio tam tez "nie istnieja"? ps. sila i moc? musze wygrzebac spod szafy stary podrecznik do fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.09.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 na fizyce sie nie znam - serio tam tez "nie istnieja"? W duzym uproszczeniu: czarny = brak światła biały = światło we wszystkich kolorach naraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 19.09.2006 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 jojku jojku co tu sie porobilo........???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 19.09.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 A zdziwisz sie: moje autko w dowodzie rejestracyjnym jest zarejestrowane jako: wisniowy, a nie borodo (lub bordowy) Eee tam - wiśniowy - BAHAMA YELLOW - to był kolorek. pewna odmiana POMARAŃCZY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.09.2006 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 nie było mnie wczoraj po południu i dziś czytam, że temat łazienki zmienił się w temat o kolorach...nieźle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 20.09.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 dla artystow te kolory tez "nie istnieja" (no ok- mniej zasadniczy maja biel i jej uzywaja )choc to ponoc droga na skroty niegodna "prawdziwego miszcza" ) , ale czern jako taka nie ma jej na palecie i przynajmniej teoretycznie nie pojawia sie np. na obrazach taki prawie ze czarny robi sie z mieszaniny kolorow dopelniajacych na fizyce sie nie znam - serio tam tez "nie istnieja"? Hi,hi i tak i nie z tymi Miszczami. Wszystko zalezy od techniki i technologii malarskiej. Akwarela np. nie ma bieli, fakt, a prawdziwi mistrzowie ...No coz taki Vermer uzywal czystej bieli /teoretycznie tragedia / ...ale stosowana jako bliki wpuszczane tuz pod werniks, czasem nawet na mokry Paleta zmienia sie wraz ztechnikami oraz technologia i pewnie, ze zastosowanie surowej czerni w mal. akademickim jest dziwnym pomyslem, ale wspolczesne malarstwo stosuje takie wyczyny i nie jest to droga na skroty. Wracajac do nieszczesnego pomarancza i fizyki oraz naszej percepcji na kolory. Mamy 3 barwy podstawowe-bazowe/fizyka tez tak mowi/ reszta to ich pochodne. A wiec prawde mowiac na zdjeciu lazieienki z Opoczna nie ma zadnego pomarancza jest tylko odmiana zołcieni http://www.opocznosa.com.pl/index2.php?id=42&AranzacjaID=872 I poprawnie po polsku nie jest to pomarancz tylko oranz lub kolor pomaranczowy -juz nie zolcien ale jeszcze nie czerwien. Nie ma fioletu, nie ma zieleni i bordo nawet yelow bahama, jest tylko jakas mieszanka RGB - reszta jest wrazeniem -subiektywnym zreszta. To ze oko (wylacznie niebieskie ) rozroznia srednio okolo ponad 1mln barw, powoduje wprowadzenie nazw pomocniczych, czesto niestety glupich lub niepoprawnych -stara sliwka, mlody groszek, siwokoperkowy braz, róż majtkowy, oczojeb zlocisty, wku...wiacz alizarynowy itp. Wracajac do lazienki , ktora jednym sie podoba , innym nie i o tym , ze ponoc o gustach sie nie dyskutuje - bzdura. Gdzies 20 lat temu grupa darmozjadow od designu , wraz z darmozjadami od psychologii opracowalo test psychologiczny polegajacy na okresleniu pewnych cech charakterologicznych osoby badanej , poprzez wybor charakterystycznych, preferencyjnych zestawien obrazkow. Wybiera sie kilka grup sposrod kilkudziesieciu rysunkow przedstawiajacych wnetrza. Wyniki sa zaskakujace ... i niezwykle pomocne, zwlaszcza projektantom. Duuuzo mozna sie duzo dowiedziec o kliencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 20.09.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 No,no Panie Wojtku, teraz bedzie sie strach przyznac do tego co nam sie podoba a co nie! To taki projektant, nie ma klopotu z wyborem zyciowego partnera...Wystarczy, ze pozwoli mu/jej zaprojektowac-urzadzic jakies wnetrze... I juz bedzie wiedzial, czy sie nadaje czy nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 20.09.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 No nie Pani Zeljko. Tak dobrze to nie ma Napisalem przeciez, ze tylko pewnych cech charakteru - bardzo ogolnych zreszta, jak to przy tego typu testach. Ale cos w tym jest, bo moja zona nie wyrazila swoich preferncji przy urzadzaniu mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 20.09.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Wojtku, bardzo ciekawe to co napisałeś, a masz może jakies przykłady takich obrazków?Ten test dotyczy zastawień kolorów, wyboru stylu pomieszczenia czy wszystkiego naraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NUTKA 20.09.2006 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 To taki projektant, nie ma klopotu z wyborem zyciowego partnera...Wystarczy, ze pozwoli mu/jej zaprojektowac-urzadzic jakies wnetrze... I juz bedzie wiedzial, czy sie nadaje czy nie... I wszystko jasne! Juz wiem, dlaczego jestem samotna Ciekawa jestem jaie lazienki podobają sie mezczyzną. Wam to w kazdej dziedzinie ciezko dogodzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 20.09.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 (2112)Wojtek powrozysz mi? Wysle ci zdjecie salonu i napiszesz jaka jestem mufka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.09.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Mamy 3 barwy podstawowe-bazowe/fizyka tez tak mowi/ reszta to ich pochodne. Niestety fizyka tak nie mowi. Swiatlo widzialne ma ciagłe widmo. Czyli kolor zmienia sie w sposob ciagly od fioletu do czerwieni w zalezności od długości fali. istnieje wiec pomaranczowy w fizyce. Jednym slowem jest nieskonczona ilosc kolorow. Kolor zolty nie powstaje z pomieszania niebieskiego i zielonego (jak w RGB) czyli pomieszania dwoch fal o roznych długościach. On poprostu jest i ma swoja, ściśle określoną dlugosc fali. Klopot jest z okiem ludzkim, ktore ma preciki w systemie RGB i tak interpretuje to co do niego wpada. Jednym slowem pomaranczowy oddzialywuje z taką intensywnoscia na poszczegolne preciki jakie intensywnosci musisz wstawic w RGB, zeby uzyskac podobne wrazenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 20.09.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Oooo jakie zainteresowanie Pań Oczywiscie takie testy nalezy traktowac z przymruzeniem oka. Psychologia bada jednak zaleznosci pomiedzy postrzeganiem a naszym charakterem. Gdyby to byly testy miarodajne bylyby powaznym narzedziem badawczym a nie sa. Jest jednak cos w tym. Wrazliwosc na niektore kolory, forme, preferncje zestawiania barw i uzywaniu kontrastow mowia o nas duzo, czasem sa wynikiem chorob i kondycji psychicznej. Nie jestem fachowcem, ale wydaje mi sie , ze to o czym mowie to polaczenie obrazkowego badania skojarzen /znanego w psychiatrii/ tyle, ze uzywa sie tu kolorowych rysunkow wnetrz Racje ma Mufka mowiac, ze to wrozba / tak samo jak to , ze grubasy nie sa z reguly agresywni /. Projektantow wnetrz uczy sie jednak podstaw o postrzeganiu i sugeruje nie lekcewazyc wplywu formy i barwy na psychike. Osobiscie mam jednak coraz czesciej watpliwosci czy to konieczne. Prof. Kozakiewicz mawial, ze wspolczesne spoleczenstwo jest nastawione na osobniki psychopatyczne, zas te nadwrazliwe i neurasteniczne skazane sa na wybicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 20.09.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Nie jestem fachowcem, ale wydaje mi sie , ze to o czym mowie to polaczenie obrazkowego badania skojarzen /znanego w psychiatrii/ Test Rorschacha ps. Wojtku - daj jakis namiar na te twoje "testy" tez jestem ciekawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 20.09.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Wojtek ale napisz cos wiecej o kolorach itp, ja mam stanowczo zbyt duzego bzika na punkcie pewnej barwy i jej wszelakich odcieni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darpil 20.09.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 "ale jako kobitki wolimy męską wersję pomarańczy" KUSI Co to jest "...męska wersja pomarańczy." PozdrawiamDy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 20.09.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Mamy 3 barwy podstawowe-bazowe/fizyka tez tak mowi/ reszta to ich pochodne. Niestety fizyka tak nie mowi. Swiatlo widzialne ma ciagłe widmo. Czyli kolor zmienia sie w sposob ciagly od fioletu do czerwieni w zalezności od długości fali. istnieje wiec pomaranczowy w fizyce. Jednym slowem jest nieskonczona ilosc kolorow. Kolor zolty nie powstaje z pomieszania niebieskiego i zielonego (jak w RGB) czyli pomieszania dwoch fal o roznych długościach. . Och! To bylo jedynie uproszczenie - optyka falowa co innego, co innego nasze oko.Nie chodzilo mi wcale o falowa nature barwy i swiaatla a o praktyczne tworzenie barw. Optyka geometryczna stosowana w plastyce od wiekow, zanim powstala teoria falowa swiatla, wspomina rowniez kolory podstawowe. A wiec bazy wszystkich znanych barw. Kolor zolty nie powstaje jednak z pomieszania jak piszesz, nie tylko dlatego , ze przecza temu prawa o ktorych mowisz, ale tez dla tego , ze jest kolorem bazowym. Z pomieszania niebieskiego i zielonego jak sugerujesz otrzymasz "siwokoperkowy braz" a nie zolty . RGB /czy CMY/ bowiem to czerwien, zolty blekit/rot, gelb, blau-cyjant,magenta,yelow/, a wiec zoltego ani czerwonego czy blekitu nie uzyskasz ze zmieszania zadego ze znanych kolorow, bo sa elementarne. Natomiast z blekitu i zoltego otrzymasz zielony W plastyce tez istnieje okreslenie o nieskonczonosci kolorow. Nie ma takich barwnikow z polaczenia ktorych otrzymasz zolty , czerwien , czy blekit - stad nazwa "bazowe" ale stad tez nazwa pochodne /fiolet, pomaranczowy, zielony/ Ja nie napisalem , ze nie istnieje w plastyce taki kolor jak pomaranczowy. To jedynie przyudatne uproszczenie na okreslenie mieszaniny zoltego i czerwieni. Jak widzisz, uzywanie wspolnych okreslen jest czasem przydatne i pozwala uniknac nieporozumien, bez wzgledu czy ktos jest laikiem czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 20.09.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 ps. Wojtku - daj jakis namiar na te twoje "testy" tez jestem ciekawa Bardzo prosze! Najwyzsza polka po prawej stronie w szafie z drukarkami. Dokladniej?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts