Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakochałam się w tej łazience

NUTKA

Recommended Posts

Och! To bylo jedynie uproszczenie - optyka falowa co innego, co innego nasze oko.Nie chodzilo mi wcale o falowa nature barwy i swiaatla a o praktyczne tworzenie barw.

Czyli o to jak ludzkie oko je interpretuje.

Kolor zolty nie powstaje jednak z pomieszania jak piszesz, nie tylko dlatego , ze przecza temu prawa o ktorych mowisz, ale tez dla tego , ze jest kolorem bazowym.

I tu nie jestes scisly. Zolty jest bazowym jako kolor farby. Ale juz w RGB i w ludzkim oku jest kolorem pochodnym ;)

Z pomieszania niebieskiego i zielonego jak sugerujesz otrzymasz "siwokoperkowy braz" a nie zolty :p.

Pomylilam sie. W RGB z niebieskiego i zielonego powstaje morska zielen.Żółty w RGB powstaje po zmieszaniu czerwonego z zielonym i niewielka iloscia niebieskiego ;)

RGB /czy CMY/ bowiem to czerwien, zolty blekit/rot, gelb, blau-cyjant,magenta,yelow/, a wiec zoltego ani czerwonego czy blekitu nie uzyskasz ze zmieszania zadego ze znanych kolorow, bo sa elementarne.

Chyba nie do konca. RGB to jak sama nazwa wskazuje red-green-blue i takie sa kolory bazowe w monitorach, telewizorach i ludzkim oku. CMY ma takie kolory bazowe jak opisałeś i jest stosowany w drukarniach, czyli do mieszania farb...

Natomiast z blekitu i zoltego otrzymasz zielony :p

W farbach czyli CMY tak. W RGB nie ma bazowego koloru zoltego ;)

Ja nie napisalem , ze nie istnieje w plastyce taki kolor jak pomaranczowy.

To jedynie przyudatne uproszczenie na okreslenie mieszaniny zoltego i czerwieni.

A tak to zabrzmialo...

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

RGB /czy CMY/ bowiem to czerwien, zolty blekit/rot, gelb, blau-cyjant,magenta,yelow/, a wiec zoltego ani czerwonego czy blekitu nie uzyskasz ze zmieszania zadego ze znanych kolorow, bo sa elementarne.

Chyba nie do konca. RGB to jak sama nazwa wskazuje red-green-blue i takie sa kolory bazowe w monitorach, telewizorach i ludzkim oku. CMY ma takie kolory bazowe jak opisałeś i jest stosowany w drukarniach, czyli do mieszania farb...

...

No widzi Pani, widocznie branzowe okreslenia moga mylic :wink: . A w podreczniku farbiarstwa, na dlugo zanim wymyslono kolorowe monitory,Palette- RBG/S/ oznaczalo rot- - blau -gelb - czyli to samo co teraz po angielsku CMY/K/ :D

No widzi Pani, widocznie branzowe okreslenia moga mylic :wink: . A w podreczniku farbiarstwa, na dlugo zanim wymyslono kolorowe monitory,Palette- RBG/S/ oznaczalo rot- - blau -gelb - czyli to samo co teraz po angielsku CMY/K/ :D

Wiec uscislijmy. Farby miesza sie w oparciu o zasady palety CMY (w drukarstwie nawet CMYK gdzie K= czarny) Światło miesza sie w oparciu o palete RGB = red-green-bue bo taką paletę interpretuje ludzkie oko. Dlatego przy uzyciu tych trzech kolowow telewizor i monitor komputerowy jest w stanie nas oszukac ;) Teraz juz chyba wyjasnilismy sobie i innym wszystkie zawilosci powstawania barw ;)

A w naturze barwa przedmiotu to tez skomplikowana sprawa. Jest to kombinacja fal elektromagnetycznych z zakresu widzialnego. Na barwę przedmiotu ma wpływ to które fale się odbiją, które przenikną, które zostaną pochłonięte. Bardzo niewiele przedmiotów ma barwe określona bardzo wąskim zakresem długości fali, albo dokładnie jedną długością fali.

Ale to i tak jest kanał, bo tylko przyrządami da się to zobaczyć. Bo jeśli cos emituje ten nieszczesny kolor pomarańczowy to ludzkie oko i tak zobaczy go jak by to była kombinacja RGB, bo takie mamy w oku czujniki.

Nutka, a co z pomarańczami. Bez tych pomarańczowych wstawek może byc zbyt monotonnie.

Nic z tego. Pomaranczom mowie zdecydowane NIE!. Jesli w etapie koncowym stwierdze, ze wsciekly pomarancz jest niezbedny, no coz...chyba Wam sie nie przyznam :lol: . Ale tak naprawde wole ostrzejsze w kolorach dodatki, np reczniki, wstawki luksferow etc.

pfff....

przeciez ta lazienka jest okropna - ten pomaranczowy kolor ja troche ratuje - jest o czym pogadac ...ale jest mdla, przeslodzona, przekombinowana i taka nijaka wlasnie ....

Yoric nic sie Tobie nie podoba, ciekawa jestem Twoich planow i rozwiazan na urzadzanie mieszkania. Podobno uznajesz tylko cieple wnetrza. A ta lazienka przez wspomniany pomarancz, wrecz "parzy ogniem".

Yoric, trochę masz racji (ale tylko trochę) ta łazienka jest przesłodzona ale jeśli dobrze odczytuję Nutkę właśnie ma taka być. Według mnie rezygnacja z pomarańczy przesłodzi ją jeszcze bardziej. Może o to chodzi dla mnie (może i dla Yorica) byłoby to nie do zniesienia ale dla Nutki jest w sam raz. Ja lubię niesłodzoną herbatę inni sypią 3 łyżeczki i oba to napoje.

Nutka skontrastują ją lekko.

D.