Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody w domku jednorodzinnym z poddaszem u?ytkowym

Recommended Posts

witam

my rowniez wybralismy schody z holu ktory jest tez jadalnia tzn. stol jest z jednej strony w wykuszu i schody naprzeciw /projekt cztery katy 2 z apa sitech/schody beda otwarte tak ze beda mogla zobaczyc rowniez z gory kto przyszedl

pozdrawiam

• 4 weeks później...
Sam mieszkam w domu z oddzielnymi schodami. Przyznam, że do decyzji przekonały mnie częste wizyty w Niemczech, gdzie sporo się buduje w ten sposób. oddzielne schody umożliwiają wydzielenie oddzielnych mieszkań, które np. można wynajmować. Tak moi znajomi z Niemiec spłacili hipotekę, a teraz kiedy dzieci wyszły z domu, znowu wynajmują górę studentom. To co piszę nie jest w Polsce popularne, ale w końcu forum służy do wymiany poglądów.

• 7 months później...
Schodom w salonie - zdecydowane nie. Aktualnie mam sytuację, że wchodzący goście mijają pokój dzienny. W swoim domu chcę mieć więcej prywatności. Otwarte schody w holu mają według mnie większą rację bytu, można przestrzeń pod nimi ciekawie zagospodarować.

Ja będę miała schody w salonie ( w takiej wnęce). Wybrałam lekkie ażurowe i właśnie czekamy na ich wykonanie. Przyznam, że wiele zastanawiałam się nad funckjonalnością takiego rozwiązania. Wygrała wyższość formy i lekkosc nad tradycyjną "blokową" klatką. Jeżeli chodzi o gości to przecież oni póki co przychodzą wyłącznie do nas (dzieci jeszcze nie mamy), a strefą dzienna jest właśnie salon z jadalnią i otwartą kuchnią. Mój mąż żartuje, że w przyszłości będzie miał dzieci "pod kontrolą", którą w dzisiejszych czasach bardzo łatwo utracić.

Reasumując trudno jest namawiać czy przekonywać kogoś do konkretnego rozwiązania. To jest sprawa indywidualna i u każdego sprawdzać się będzie inaczej.

Pozdrawiam

Ładnie wykończone schody mogą być wspaniałą ozdobą salonu, dlatego ich lokalizacja była jednym z ważniejszych kryteriów w wyborze projektu. Klatka schodowa - to wg mnie "kradzież" powierzchni. Moim zdaniem - albo niech scody będą wkomponowane w część mieszalną domu albo niech ich wcale nie będzie ( dom parterowy ).

W naszy domu ( w ramach kompromisu ) schody będą w części łączącej salon z przedpokojem - przy kominku. Żelbetowe, wykończone ( mam nadzieję :smile: ) drewnem, zabiegowe ( niestety :sad: - wolałabym dwubiegowe, ale to dłuższa historia ).

Pozdr. B.

• 2 months później...
otwarte schody sa dobrym rozwiazaniem ale w innym klimacie, u nas lest to tylko dodatkowy komin, ktory wyciaga cieplo na klatke. Czasami nawet mozna odczuc przeciag. Mielismy osobna klatke ale po paru latach zamknelismy ja przeszkleniem, jest ladnie i praktycznie.

• 2 months później...
Odświeżam starą dyskusję o schodach, bo byłam parę dni u moich sąsiadów z bliźniaka i mogę stwierdzić jeden fakt: schody otwarte bardzo mocno przenoszą dźwięki miedzy piętrami :evil: . Może to wina tego, ze telewizor i kominek stoi tuż przy nich, a u góry jest maleńki korytarzyk, w którym dźwięk nie ma się gdzie rozproszyć, niemniej na jednym poziomie słychać każde słowo wypowiedziane z drugiego poziomu... :evil:

Szkoda, że wcześniej nie widziałam tego ciekawego wątka :)

Właśnie jesteśmy z mężem na etapie dyskusji o schodach. Mamy schody w salonie. Oczywiście istnieje możliwość oddzielenia ich tak aby nie było widać jak się wchodzi na góre. Ja uważam, że skoro wybraliśmy taki projekt, z takimi schodami, to nie powinniśmy ich zamykać. Otwarte schody powiększają salon i wydaje mi się, że nadają mu ciekawości i tajemniczości. Gość będzie się zastanawiał co jest na górze.

Koleżanka ma klatkę schodową, ale ona to inny przypadek, bo mają dom, w którym mieszkają 3 rodziny, zatem innego wyjścia nie było. W moim domu takie schody są doskonałym rozwiązaniem. Też chcę wiedzieć kto do mnie przychodzi, chcę mieć wzrokowy kontakt z innymi członkami rodziny. :)

Szkoda, że wcześniej nie widziałam tego ciekawego wątka :)

na forum było wiele ciekawych wątków, warto poszperać w starych postach, można znaleźć prawdziwe perełki (choćby dyskusję o tym, na którą stronę powinny otwierać się drzwi w łazience :)

Gość będzie się zastanawiał co jest na górze.

Jesli będzie kiepska akustyka, to nie będzie musiał sie zastanawić :lol: :wink:

Bardzo ładne są salonowe schody-mebel, ale niepraktyczne że aż strach - niesie się dźwięk, ucieka ciepło, z salonu robi się hol.

Dlatego, chociaż wizualnie bardzo mi się to rozwiązanie podoba (zwłaszcza na ładnych zdjęciach w kolorowych magazynach o urządzaniu wnętrz :wink:), u siebie mam zaplanowaną klatkę schodową - w holu, obok salonu. A pod schodami schowek na odkurzacz i szczotki - sama proza życia :roll:. Osobom, które planują pod schodami, zwłaszcza ażurowymi, kanapę czy regały na książki, czy sprzęt RTV, pod rozwagę daję fakt, że jest to miejsce potwornie się kurzące. No i głośne.

Ja ma schody składające się z pojedynczych metalowych elementów, na których montowane są stopnie drewniane. Maja lekki, przestrzenny wygląd, nie dominują we wnętrzu (są w salonie), a malowane na stalowy kolor nieźle mam nadzieje wkomponują się we wnętrze. Polecam, w dodatku niedrogie i w niezłej gamie kolorystycznej!! Mamnamiar na producenta, bo w marketach budowlanych strrrrasznie zdzierają.. :x

• 7 months później...

W projekcie naszego domku scody usytuowane są w holu i tak zostało. Natomiast zdecydowaliśmy się zrobić schody nie drewniane otwarte tylko betonowe (ze schowkiem - spiżarnią) wyłożone drewnem a podstopnie kaflami jak w holu.

Nie bardzo chciałam mieć schody w salonie bo to trochę krępujące chociaż fajnie wygląda.

Jak zwykle trzeba wybrać między tym co się podoba a co jest funkcjonalne. Myślę, że nasze schody będą bardzo ładne a przy tym funkcjonalnie wykorzystana jest przestrzeń pod schodami.

Hi, hi, bardzo mi sie spodobało, że pod schodami jest legowisko psa. My własnie zastanawiając sie, gdzie w nowym domu będzie "salon" naszego Dextera - wybralismy własnie miejsce pod schodami. u nas schody będą w salonie, ażurowe, drewniane. Przy bocznej scianie, a skoro nasze dzieci już więcej przebywają poza domem niż w nim, to nie będzie bieganiny po schodach. Lubię drewno i bardzo lubię siedziec na schodach. Dzisiaj ciesla zrobił mi takie tymczasowe, budowlane, a ja patrze i myslę, że szkoda że nie z oheblowanych desek bo byłyby juz na stałe.