Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vat na materiały budowlane

jolek101

Recommended Posts

Witam!

Chciałabym dowiedzieć się jak to jest z tym podatkiem Vat za materiały

budowlane tzn 7% czy 22%. Wynajęłam firmę budowlana do remontu małego mieszkania. Z właścicielem firmy umówiłam się, że ja kupuje materiały na fakturę Vat (wliczony podatek 22%) wystawioną na jego firmę a on wykonuje usługę. Za całość prac i materiałów zostanie wystawiona faktura Vat 7%. I w związku z tym mam pytanie czy właścicielowi firmy US zwróci różnice podatku za materiały, a tym samym ja jestem stratna. Niestety nie znam sie kompletnie

na podatkach. Proszę o pomoc

Witam!

Chciałabym dowiedzieć się jak to jest z tym podatkiem Vat za materiały

budowlane tzn 7% czy 22%. Wynajęłam firmę budowlana do remontu małego mieszkania. Z właścicielem firmy umówiłam się, że ja kupuje materiały na fakturę Vat (wliczony podatek 22%) wystawioną na jego firmę a on wykonuje usługę. Za całość prac i materiałów zostanie wystawiona faktura Vat 7%. I w związku z tym mam pytanie czy właścicielowi firmy US zwróci różnice podatku za materiały, a tym samym ja jestem stratna. Niestety nie znam sie kompletnie

na podatkach. Proszę o pomoc

Witam

Ekspertem w tej dziedzinie nie jestem ale z moich informacji wynika że właścicielowi firmy zostanie zwrócony vat.

W praktyce wychodzi to tak że firma budowlana w ten sposób zredukuje sobie vat który powinna odprowadzić od usługi lub poprosi o zwrot z urzedu skarbowego.