ania1719508426 18.09.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Geodeta oświadczył, że jest przepis, że jeżeli więcej niż 75% działki rolnej zostało zajęte pod budowę to mimo decyzji o wyłączeniu części gruntu zmienia się klasyfikację całej działki na "B" - budowlana zamiast "R/B". Niestety, geodeta nie potrafi wskazać podstawy prawnej a ja nie mogę tego w żaden sposób znaleźć. Czy ktoś słyszał o czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 19.09.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Bardzo prawdopodobne że to nie ustawa, tylko uchwała rady gminy wprowadziła takie ograniczenia związane z planem zagospodarowania przestrzennego - widziałem już podobne zapisy, ograniczające powierzchnię zabudowy, zwykle narzucając powierzchnię minimalną terenu zielonego na działce na poziomie od 20-25 do 50-60 %. Zapytajcie lokalnie, w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 19.09.2006 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Nie chodzi o powierzchnię biologicznie czynną tylko o sposób klasyfikowania gruntu w ewidencji gruntów. Chodzi mi o postawę prawną tego komunikatu: W przypadkach występowania w ewidencji gruntów wymienionych poniżej oznaczeń, których nie przewiduje ust. 22 załącznika nr 4 do rozporządzenia w sprawie ewidencji gruntów i budynków, należy uznać, iż: jeżeli występują symbole dwuczłonowe takie jak: Ba/RIIIa, Bi/RV, Bz/RIVa, K/RV, Ti/RIIIb, Tr/RVI (a także jeżeli drugi człon stanowi symbol innego użytku rolnego, np. PsIV, ŁIII), to o przynależności gruntu do danego użytku gruntowego decyduje pierwszy człon oznaczenia wskazujący na grunty nie będące użytkami rolnymi;w operacie ewidencyjnym grunty te należy oznaczyć odpowiednio symbolami: Ba, Bi, Bz, K, Ti, Tr, podobnie, grunty oznaczone w ewidencji symbolem Ba/Ls, Ba/LsV, Bi/Ls, Bi/LsVI, należy zaliczyć do "gruntów zabudowanych i zurbanizowanych" i oznaczyćw operacie ewidencyjnym symbolami Ba, Bi, http://stare.poznan.uw.gov.pl/sprawyprow_nadzorgeod.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts