Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwojna brama garazowa.

raffran

Recommended Posts

No wlasnie.

Chcemy miec garaz dwustanowiskowy z jedna brama.Architekt ,ktory robi adaptacje proponuje szeroka na 3.5m.

Co o tym sadzicie?

3,5 m to jest stanowczo za mało.

Niezależne wjeżdżanie i wyjeżdżanie 2 samochodami byłoby b. utrudnione.

Minimum to 4,5 m a najlepiej 5.

Mój garaż ma 6 m szerokosci a brama 5.

Stoją w nim 2 duże auta osobowe i jest doskonale.

Polecam.

No wlasnie.

Chcemy miec garaz dwustanowiskowy z jedna brama.Architekt ,ktory robi adaptacje proponuje szeroka na 3.5m.

Co o tym sadzicie?

3,5 m to jest stanowczo za mało.

Niezależne wjeżdżanie i wyjeżdżanie 2 samochodami byłoby b. utrudnione.

Minimum to 4,5 m a najlepiej 5.

Mój garaż ma 6 m szerokosci a brama 5.

Stoją w nim 2 duże auta osobowe i jest doskonale.

Polecam.

Coraz częściej się zgadzamy. Zaskakujące.

No wlasnie.

Co o tym sadzicie?

to zależy:

- jak jedno stanowisko będzie na rower a drugie na auto to styknie

- jeżeli stanowiska są jedno za drugim, to też nie powinno być problemów

ale jak to są stanowiska obok siebie i płytkie to nawet pod skosem nie wjedziesz. Zresztą wjazd to nie tylko - trzeba stanąć tak, żeby można było swobodnie otworzyć drzwi.

Swoją drogą niezły kawalarz z tego architekta :D.

mogą przecież zamontować naprowadzacze

Jassne... A teraz mi jeszcze powiedz jak wysiadać z samochodu jak będą zaprakowane 10 cm od siebie... Bez jaj ludzie! Brama na 2 samochody musi mieć wg mnie minimum 4,5m! Chyba, że ktoś lubi alpejskie kombinacje przy wjeżdżaniu do garażu a później wysiadanie stroną pasażera :cry:

Żeby nie być gołosłownym sprawdziłem sobie przykładowo Forda Focusa, który do zbyt dużych nie należy i co? Szerokość z lusterkami to 1991mm! Czyli prawie 2 metry! Czyli przez 4 metrową bramę nie da się w praktyce wjechać na wprost 2 kompaktowymi autkami i z nich wysiąść (otworzyć drzwi)...

mogą przecież zamontować naprowadzacze

Jassne... A teraz mi jeszcze powiedz jak wysiadać z samochodu jak będą zaprakowane 10 cm od siebie... Bez jaj ludzie! Brama na 2 samochody musi mieć wg mnie minimum 4,5m! Chyba, że ktoś lubi alpejskie kombinacje przy wjeżdżaniu do garażu a później wysiadanie stroną pasażera :cry:

spokojnie to tylko szerokość bramy , garaż mam nadzieje jezt szerszy

a jak wysiądą każdy na na stronę zewnetrzną

a co do lusterek to można zawsze złożyć przed wjazdem

spokojnie to tylko szerokość bramy , garaż mam nadzieje jezt szerszy

No to jeszcze weź pod uwagę, że tor jazdy po łuku do przodu nie jest taki sam jak do tyłu i tu widzę duży problem z manewrowaniem.

a co do lusterek to można zawsze złożyć przed wjazdem

Zakładałem, że garaż buduje się po to by ułatwić sobie życie. No ale jak ktoś ma zapędy masochistyczne to jego wola :lol:

Garaż to nie tylko autka - zawsze jakiś rowerek albo kosiareczka się przytuli... Też liczyłem, liczyłem i skończyło się na 5cio metrowej bramie i garażu szerokim na 6 metrów. Pomimo, że auta jakie mamy to zadne krążowniki (typu golf/Astra i mondeo/passat) to wcale za szeroko nie jest. Pewnie po 30 cm można skroić, ale mamy wjazd w dół i lekko po skosie - zimą jest niezła zabawa. Nie załujcie jeśli mozecie metrów i plnów - to się zwróci spokojem i komfortem!

mam 4,1 metra wjezdzanie dwoma samochodami to problem (focus i thalia)...ale poradzilem sobie z tym bo zaczalem wjezdzac jednym samochodem tylem a drugim przodem i moge spokojnie wysiadac...dodatkowo przykrecilem do podlogi krawedziaki i dojezdzam kolami nie zastanawiajac sie czy nie walne rejestracja w sciane...polecam...chociaz 5m bramy to byloby TO...

dodatkowo przykrecilem do podlogi krawedziaki i dojezdzam kolami nie zastanawiajac sie czy nie walne rejestracja w sciane...polecam...chociaz 5m bramy to byloby TO...

Dobry pomysł.

Ja wjeżdżąjąc, przyzwyczaiłem się mieć lusterko na krawędzi okna i to jest własciwa pozycja mojego auta w moim garażu. :D

A 5 m. bramy mam i to jest TO.

pozdrawiam.

polecam firmę RUNDUM Meir i ich bramy przesuwne-otwierane na bok. Decydująca jest tu cena. Wyższa niż w przypadku bram segmentowych. Są pięknie wykończone (drewno o różnej grubości, kolor prawie dowolny) i niesamowicie praktyczne. nie trzeba całej bramy otwierać, żeby wejść lub wyprowadzić rower.

pozdro

aresior