Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Współwłasność drogi a media, utwardzenie i konserwacja

robert58

Recommended Posts

Witam,

co przypadek to inny problem (choć podobny ale jednak inny) dlatego pytam (przekopałem forum).

Moja działka znajduje się przy ok. 100 metrowej drodze prywatnej. Szerokość drogi jest różna - od 6 metrów do 3 metrów.

Generalnie sąsiedzi są jak najbardziej za aby ową drogę doporowadzić na całej długości do szerokości 6 metrów.

Na całej długości drogi znajduje się moja działka drogowa (we współwłasności z sąsiadką) o szer. 3 metrów.

Żądania sąsiadów mógłbym nawet zaakceptować (choć trochę niesprawiedliwe) - ja mam od nich odkupić stosowne powierzchnie celem poszerzenia drogi do 6m, natomiast udział dla nich w mojej obecnej drodze ma przekazać im za darmo. Jakoś to jeszcze przełknę :x

Problem mam natomiast z mediami i utwardzeniem drogi. Nie wszyscy sąsiedzi są chętni do współfinansowania mediów i utwradzenia.

Czy można zapisać w umowie notarialnej (na zasadzie późniejszego wpisu do Księgi dla obecnych i doczesnych udziałowców) konieczność finansowania mediów, jeżeli będą chcieli się kiedyś podłączyć, pomimo, że po transakcji zostaną współwłaścicielami drogi? Jak się zabezpieczyć w KW przed podłączenim się współudziałowców do wpięcia w media bez mojej zgody (czyli kasę)?

ps. służebności drogowe lub gruntowe nie wchodzą w grę.

Pozdrawiam.

Witam,

co przypadek to inny problem (choć podobny ale jednak inny) dlatego pytam (przekopałem forum).

Moja działka znajduje się przy ok. 100 metrowej drodze prywatnej. Szerokość drogi jest różna - od 6 metrów do 3 metrów.

Generalnie sąsiedzi są jak najbardziej za aby ową drogę doporowadzić na całej długości do szerokości 6 metrów.

Na całej długości drogi znajduje się moja działka drogowa (we współwłasności z sąsiadką) o szer. 3 metrów.

Żądania sąsiadów mógłbym nawet zaakceptować (choć trochę niesprawiedliwe) - ja mam od nich odkupić stosowne powierzchnie celem poszerzenia drogi do 6m, natomiast udział dla nich w mojej obecnej drodze ma przekazać im za darmo. Jakoś to jeszcze przełknę :x

Problem mam natomiast z mediami i utwardzeniem drogi. Nie wszyscy sąsiedzi są chętni do współfinansowania mediów i utwradzenia.

Czy można zapisać w umowie notarialnej (na zasadzie późniejszego wpisu do Księgi dla obecnych i doczesnych udziałowców) konieczność finansowania mediów, jeżeli będą chcieli się kiedyś podłączyć, pomimo, że po transakcji zostaną współwłaścicielami drogi? Jak się zabezpieczyć w KW przed podłączenim się współudziałowców do wpięcia w media bez mojej zgody (czyli kasę)?

ps. służebności drogowe lub gruntowe nie wchodzą w grę.

Pozdrawiam.

Witam

Troszkę więcej szczegółów napisz.

Ilu sąsiadów korzystać będzie z drogi , do kogo należy droga.

W której części drogi jest to zwężenie do trzech metrów ,przy wieździe czy w tylnej części drogi. Czy z tego węższego odcinka korzystają sąsiedzi.

Czy któryś z sąsiadów ma już doprowadzone media.

Jeżeli po przepisaniu wszyscy lokatorzy będą mieli równy udział w drodze,to w takim przypadku każdy z nich będzie finansował prace związane z drogą odpowiedznio do swojego udziału np 1/5

Gdzieś na forum już czytałem o podobnej sytuacji tylko z tą różnicą że było trzech właścicieli działek z których jedna osoba posiadała kilka działeczek i zwiąku z tym niezgadzała się na prowadzenie mediów drogą gdyż pokrywałaby więkrzą część wydatków poniesionych na doprowadzenie tych mediów.Pozostali właściciele mieli wielki problem.Jak to się skończyło to niewiem bo nieśledziłem dalej tego tematu