Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie ścian zewnętrznych

nigger

Recommended Posts

witam

Buduję średniej wielkości domek z poddaszem użytkowym (140m2 + garaż 39m2). Materiał na ściany nośne to porotherm 30cm + ocieplenie stryopianem + tynk, ściana dwuwarstwowa. I tu mam pytanie, czy warto ocieplać styropianem 15cm? czy może 10cm w zupełności wystarczy? Zamierzam ogrzewać gazem, dom ma sporo okien w tym trzy balkonowe + dwa tarasowe o dość sporych wymiarach.

nigger

Nie powiem dokladnie jaki bedzie wspolczynnik przenikania przy grubosci ocieplenia 15 cm , ale przy tym materiale (porotherm) wydaje mi sie ze bedzie dosyc niski. Zalezy jeszcze jakiej zaprawy uzyles do tego porothermu?. Skoro bedziesz ogrzewal gazem to ja bym sie skusil na 15 cm, ale jezeli ze wzgledow finansowych nie chcesz "szaleć" to 10 cm styropianu przy porothermie powinno wystarczyć nawet do ogrzewania gazem.

BTW 15 cm styropianu nie bedzie tutaj zadna ekstrawagancją.

Pozdrawiam

Ja daje 12 cm ale Platinum z termoorganiki czyli jakby dać 14-15 cm normalnego, robie tak bo decyzję o zwiększeniu grubości podiąłem w trakcje budowy i 15 by niełdnie wygłądała (przygotowane cokoły, nachodziłoby na okna od klatki schodowej-jest to przykład, że wszystko powinno być przemyślane na etapie projektu bo potem pozostaje kompinowanie)

Taki zestaw na ściany znalazłam w gotowym projekcie, na który chyba się zdecydujemy. Co o nim sądzicie. Brak tu steropianu czy waty. Nie bardzo rozumiem taki zestaw: cegła ceramiczna pełna kl. 150 +cegła Porotherm 25. Może ktoś mi wyjaśni.

A może to ściana 3W, i między tymi dwiema ścianami powinno być jakieś ocieplenie?

anpi, chyba masz rację w tym gąszczu materiałów znalazłam : płyty z wełny mineralnej grub. 20 cm ok. 215mkw. Czy to nie przesada? 2 warstwy cegieł i wełna. Ile to może kosztowac: 1 mkw takiej wełny i te dwa rodzaje cegieł. Macie jakieś dostępne cenniki materiałów na ściany i nie tylko na ściany. Czy w necie są gdzieś cenniki, w miarę aktualne?.

Chcesz oddychać porothermem czy styropianem? Bo ja staram się oddychać powietrzem. A ono dostaje się do domu nie przez ściany, tylko przez okna, drzwi i wentylację.

Ja wiem czym oddycham. Proponuję lekturę z zakresu "oddychania budynku" W ostatnim muratorze jest tylko mała wzmianka, ale może trochę otworzy głowy na ten problem.