Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Teoria księgowości

Bartt

Recommended Posts

Pracuję w budżetówce, wytłumaczcie mi proszę rzecz następującą:

ZADANIE

Załóżmy, że na materiały stanu surowego pójdzie 100 000zł + robocizna 25 000zł. Zlecam, w nowym roku, firmie jedno i drugie.

Zakładamy, że mateiały obłożone będa 22% VAT, a robocizna 7% i zbiorcza faktura końcoawa wystawiona przez firmę za całą usługę również 7%VAT.

PYTANIE

Jaką sumę brutto zapłacę za całość, tak by firmie opłacało się ukryć VAT w swoich kosztach, jak chce Kołodko.

Pytam całkowicie poważnie. Bartek

Nie jestem księgowym , ale spróbuje.

Jeśli firma prowadzi sprzedaż o-VAT-owaną, to podatek VAT zapłacony przy zakupie materiałów, paliw etc. podlega odliczeniu i nie stanowi kosztu w myśl rachunkowości finansowej. Nie można zatem mówić o kosztach związanych ze zmiana VAT-u w przypadku jak podałeś.

Jedynym kruczkiem może być sposób finansowania budowy. Otóż, jesli firma kupuje materiały sama (zrozumiałem, że tak ma być) to musi wyłożyć 22 % VAT-u, który dostanie potem z powrotem (część od Ciebie, a część od Urzędu Skarbowego). Jedyny koszt jaki mi sie nasuwa to angażowania własnych środków obrotowych do czasu "otrzymania VAT-u z powrotem". Jeśli masz płacić zaliczkowo to ten problem zaczyna mieć marginalne znaczenie.

Chyba dużo nie nakłamałem.

Pozdrawiam B.

Jest tylko małe ALE. Firma która chce uzyskać zwrot nadpłaconego Vatu MUSI obligatoryjnie przejść procedurę kontroli firmu przez US. Czyli w papierach musi mieć absolutny porządek jeśli się zdecyduje na taka opcję całkowitej faktury. Ale to już nie Twoje zmartwienie.

Och, jakoś mam tak dziwne wrażenie, że generalnie wszystko podrożeje o ten nieszczęsny VAT na materiały budowalne. Bo niby firma budowlana może sobie poczekać aż US odda VAT i pozostawić cenę usługi na wcześniejszym poziomie, ale z drugiej strony jest to doskonała okazja do podniesienia cen. I jakoś tak mi serduszko podpowiada, że tak się stanie.

magero

Idęą mojego pytania było to, że firma, żeby odliczyc sobie VAT musi najpierw wygenerować jakiś zysk - czy tak? Natomiast jeśli vat za materiały będzie niomal równy zarobkowi firmy to czy taka operacja będzie możliwa???

Próbuję przewidzieć jak będą wyglądały techniczne strony umów z firmami od nowego roku. Kołodko twierdzi, że firmy budowlane odliczą sobie VAT. Moje pytanie brzmi - czy to będzie w praktyce możliwe.

W podanym przykładzie wartość Twojej umowy będzie :125 tys. + VAT własciwy na dzień wystawienia faktury.

Jeśli decydujesz się na zlecenie jednej firmie wykonania jakiejś usługi pod klucz (tzn. ona kupuje materiały, zapewnia robocizne, maszyny, etc.), a Ciebie fakturuje jednorazowo, to płacisz VAT tak jak dla usług (na dzień dzisiejszy 7%). Wymagaj zatem zawsze kosztorysu w cenach netto - do sumy dolicz VAT i masz gotowa sumę jaką powienienes zapłacić.

Każdy kto będzie twierdził, że zwiekszenia VAT-u to zwiększenie jego kosztów jest przekrętasem (no chyba, że prowadzi sprzedaż zwolnioną z VAT, ale budownictwa to nie dotyczy).

Pozdrawiam B.

Wowka to nie jest tak że jeśli firma wystąpi do zwrot to obligatoryjnie jest przeprowadzana u takiego delikwenta kontrola. Zwykle zależy to od widzimisie pań z referatu które muszą wytypować miesięcznie kilka firm do kontroli (tak jest w Warszawie). Regułą z pracy US jest przeprowadzanie kontroli przy pierwszym zwrocie a następne zależą zwykle od wyniku pierwszej kontroli.

Jeśli chodzi o wystawianie faktur to zgadzam się z Benciem. Usługa powinna kosztować 125 tys + VAT, a firma ma możliwość pomniejszyć swój VAT należny (czyli ten który ma zapłacić do US) o VAT zapłacony przy zakupie towarów (VAT naliczony), ponadto firma jeśli ma nadwyżkę VAT-u naliczonego może wystąpić o zwrot VAT-u z US (są tu pewne ograniczenia).

Żeby firma mogła sobie odliczyć VAT musi mieć w danym okresie jakąś sprzedaż opodatkowaną. Jeśli nie mają innych klientów oprócz ciebie żeby im to umożliwić w umowie z wykonawcą możesz przewidzieć częściowe wykonanie usług (czyli podzielić proces budowania domu na kilka etapów) na podstawie protokołów zdawczo-odbiorczych i wtedy wykonawca będzie miał podstawę do wystawienia faktur, muszą także w określonych terminach wystawiać faktury za otrzymane zaliczki

Ponadto jeśli będą mieli sprzedaż ze stawka