Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kucie w wielkiej płycie

imat

Recommended Posts

Witam, remontuje własnie łazienke w bloku z lat 70-tych, zmieniam położenie umywalki, prysznic zamiast wanny, itd. W związku z tym będe musiał częsciowo zmienic położenie rur ciepłej/zimnej wody i kanalizy. Najłatwiej pewnie zrobić płyty g-k i poprowadzic to wszystko pod nimi ale niestety łazienka jest b. mała (1.6x1.4 m) i pozostaje mi chyba tylko kucie w ścianach. Troche mnie to przeraża stąd moje pytanie jak najłatwiej porobić bruzdy pod rury w ścianach z wielkiej płyty?

Pozdrawiam,

JM

byc moze ta scianka w ktorej chcesz kuc to nie jest el. "wielkeij plyty" a zwykla scianka dzialowa z ceglu dziurawki - w tedy zaden problem. Jesli jednak by to sie okazalo naprawde zelbetem - to daruj sobie :p Beton, zaraz pod nim zbbrojenie, odpowiednim sprzetem wykujesz - ale mozesz uszkodzic konstrukcje.

byc moze ta scianka w ktorej chcesz kuc to nie jest el. "wielkeij plyty" a zwykla scianka dzialowa z ceglu dziurawki - w tedy zaden problem.

No niestety jest to zelbet.

Jesli jednak by to sie okazalo naprawde zelbetem - to daruj sobie :p Beton, zaraz pod nim zbbrojenie, odpowiednim sprzetem wykujesz - ale mozesz uszkodzic konstrukcje.

Czyli jedyna opcja to plyty g-k i dodatkowe pomniejszenie maciupkiej lazienki :( ?

Pozdrawiam,

JM

1. Które to jest piętro (Piony, które przesuwasz, idą wyżej? Czy przesuwasz tylko "gałązki" a pionów nie?)

2. W którym miejscu są i w jaki sposób są zakryte w tej chwili (ekran g-k? bruzda? wcale?) te rury, które przesuwasz?

3. A co jest (czyje mieszkanie i/lubjakie pomieszczenie) za ścianą, przy której mają biec te rury?

Witam!

Ja kiedyś kułem w płycie żelbetowej - w ścianie, aby ukryć instalacje wody. Zrobiliśmy to takim małym młotem udarowym - chyba Hilti czy jak to się pisze. Ale to i tak spory wysiłek. No i sąsiadka z drugiego końca bloku przyleciała, że jej talerze w szafkach sie trzęsą :wink:

Wiele tego kucia nie miałem, a i tak zajęło to trochę czasu.

Przemyśl to - jak mała łazienka, to szkoda każdego centymetra.

Blok sie nie zawalił - to było jakieś 7 lat temu i stoi nadal :wink:

1. Które to jest piętro (Piony, które przesuwasz, idą wyżej? Czy przesuwasz tylko "gałązki" a pionów nie?)

Parter w 4 piętrowym bloku. Pionów nie ruszam, tylko gałązki - chce zrobić nowe podejścia do umywalki i prysznica.

2. W którym miejscu są i w jaki sposób są zakryte w tej chwili (ekran g-k? bruzda? wcale?) te rury, które przesuwasz?

Po skuciu starych płytek, rury leciały w bruzdach zaraz pod warstwą kleju do płytek. Przy czym w niektórych miejcach bruzdy te są dosyć głebokie (dobre 5 cm). W pewnym miejscu na powierzchni ok. 30 na 30 cm sa wmurowane cegły.

3. A co jest (czyje mieszkanie i/lubjakie pomieszczenie) za ścianą, przy której mają biec te rury?

Za ścianą jest łazienka innego mieszkania. Za 2 sciana (prostopadłą do tamtej) jest pokój w moim mieszkaniu.

Pozdrawiam,

JM

Hmm, trudna sprawa.

A spróbuj puścić poziome "gałązki" w postaci plastikowych rurek w kącie posadzki i wypuścić je w górę dopiero za urządzeniami - chyba że podłogę już masz wykończoną "na glans".

Wtedy przyjdzie Ci się pogodzić z widokiem rurek (no cóż, można je pomalować albo owinąć czymś na parę ciekawych sposobów, ew. ukryć pod jakimś ekstra blatem-półeczką itp) albo kuć. Zawalić się raczej nie zawali, ale narobisz się...

Powodzenia!

• 1 month później...

Samo kucie to nie problem, wystarczy tylko odpowiedni sprzęt i wykuwa się drzwi garażowe w ścianach z żelbetu. Gorzęj jeśli są to ściany konstrukcyjne a nadzór budowlany się dowie ,że je uszkodziłeś. A pewnie się dowie bo przy takich pracach to sąsiadom obrazy ze ścian spadają więc doniosą. Wtedy miałbyś poważne problemy. W takiej łazience nie więcej jak 2 ściany mogą być knstrukcyjne. Często jedna a czasem żadna więc wszystko do ustalenia. Dużo też można puścić podłodą.

Jakbyś nie zrobił to finał takich przeróbek jest taki ,że jak komuś w łazience coś się dzieje to lecą do ciebie BO TY COŚ TAM PRZERABIAŁEŚ W ŁAZIENCE A WIĘC Z PEWNOŚCIĄ TO TWOJA WINA i chcą ci to rozwalać co już przerobiłeś. Znam to z autopsji.

Jakbyś nie zrobił to finał takich przeróbek jest taki ,że jak komuś w łazience coś się dzieje to lecą do ciebie BO TY COŚ TAM PRZERABIAŁEŚ W ŁAZIENCE A WIĘC Z PEWNOŚCIĄ TO TWOJA WINA i chcą ci to rozwalać co już przerobiłeś. Znam to z autopsji.

U mnie było dokładnie tak samo. Sąsiadce pękła rurka w całkiem innej ściance w łazience i zaczęło ciec a przyleciała do mnie i darła się coś o odszkodowaniu. A co do kucia to zajmuje to kupę czasu i pozbyłem się przy tym ładnego obrazka ze ściany

:wink: naprawdę

• 2 weeks później...

Jestem w trakcie remontu mieszkania również z lat 70tych. Wymieniałam instalację wodną i elektryczną. Łazienka była nie lada wyzwaniem. ściany z cegieł z gruba warstwą starego tynku. Rurki doprowadzające umocowałam w bruzdach w ścianie, jedynie elektryczne kable w narożu podłogi(póżniej będa przykryte płytkami). Niestety ścianki były cienkie-działowe, więc pokruszyły się fragmentami od drugiej strony:( Ale przeciez to nie problem. Wystarczy zakleić dziurę, tak, jak to się robi z kruszącym się tynkiem. Ewentualnie większe ubytki uzupełnić cegłą i wszystko będzie w porządku.

Szczerze, to wolę pokonac to niz przez całe życie patrzec na rury biegnące mi przed kafelkami:)