Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi wewnętrzne 70, 80 a może 90 cm?

hlasco

Recommended Posts

W projekcie wszystkie drzwi wewnętrzne mam 90cm. Na pewno są wygodniejsze niż 70 i 80cm. Jakie są opinie tych, którzy mają w łazience 70cm a w pokojach 80cm? Czy to wystarczy? Jakie są plusy i minusy mniejszej szerokości?

U nas w łazienkach właśnie 70 i w pokojach 80. Przed wyborem szerokości też się zastanawiałem teraz mogę stwierdzić że dobry wybór. Do każdego pokoju jak na razie wszystkie mable weszły bez zadnych problemów nie sądzę że większe byłyby potrzebne - moim zdaniem 90'ki nic komfortu nie poprawią a wręcz są większe i cięższa co może po długim czasie powodować większą skłonnoś to krzywienia się skrzydeł nie zawsze przeciez zamykanych :wink:

Tez mam standardowe drzwi 80. Wszystko było ok dopóki nie urodziły mi się blizniaki 8) :D . Ich wóżek niestety nie chce sie zmiescić i wyjeżdzamy na spacery tarasowymi :lol: Teraz to pó biedy ale w zimie to niekoniecnie będzie wesłołe- śnieg z tarasu bedzie wnoszony wprost do salonu. Opcjonalnie mogę najpierw wyniesć złozony wóżek a potem wynosic dzieci po kolei- ale to niezbyt wygodne i dla rodziców i dla dzieci.

Może nie jest to typowy przypadek i dla kazdego powód do szerszych otworów drzwiowych, ale... strzeżonego itd. :p :D :lol:

hlasco

a czy Ty przypadkiem nie patrzysz na szer. otworu?

bo akurat 90'' pasuje do drzwi 80''

zajmuje sie drzwiami i generalnie mało kto zamawia 90''

takie drzwi są droższe , cięższe ( sprawy techniczne ) jest mniej ustawne pomieszczenie po otwarciu a wizualnie lepiej prezentują sie 80''

idealnym rozwiązaniem jest montaż samych 80'' o tym samym wzorze i regulować tylko rodzajem szyby w zależności od przeznaczenia

yama, w projekcie mam napisane 90/205 - czy to właśnie oznacza, że otwór przygotowany jest na drzwi 80cm? jeśli tak to w porządku, byłem przed chwilą pomierzyć wszystkie możliwe drzwi w pracy i u znajomych i najbardziej pasują mi 80cm a do łazienki 70cm, ale czy do drzwi 80cm potrzebny jest otwór o 10cm większy?

yama, w projekcie mam napisane 90/205 - czy to właśnie oznacza, że otwór przygotowany jest na drzwi 80cm? jeśli tak to w porządku, byłem przed chwilą pomierzyć wszystkie możliwe drzwi w pracy i u znajomych i najbardziej pasują mi 80cm a do łazienki 70cm, ale czy do drzwi 80cm potrzebny jest otwór o 10cm większy?

90/205 - otwór pod drzwi 80 cm

80/205 - otwór pod drzwi 70 cm

czyli jak ma większość z nas :wink:

90/205 - otwór pod drzwi 80 cm

80/205 - otwór pod drzwi 70 cm

czyli jak ma większość z nas :wink:

z całą pewnością są to wymiary światła otworu czyli tak jak pisze SławekD

staraj sie zachować te wymiary lub nawet powiększć o 2 cm zawsze lepiej dołożyć ''ślepą futryne '' niż kuć mur czy skracać drzwi

Dzięki za kolejne informacje. Na stronie http://www.centurion.com.pl/pl/skrzydla_drzwiowe/manhattan/go:symbol/art52.html

są wymiary drzwi, które będę kupował. Do drzwi 80cm zostawię otwór 90cm, do drzwi 70cm zostawię otwór 80cm (do szerokości z przylgą się odnoszę - zostanie 6,4 cm i to się wypełni pianką po 3,2cm z każdej strony) ale wysokość na pewno podniosę z Waszymi sugestami do 208-210cm.