Duży Boban 19.09.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Na zadaszoym tarasie planuję zrobić otwarty kominek. Wybraliśmy sobie z żoną fajnę cegłę, taki postarzany klinkier ręcznie formowany. Czy klikier nadaje sie na budowę kominka? Na jaka zaprawę go murować, do klinkieru czy szamotową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 22.09.2006 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Nikt nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytus79 22.09.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Ja zrobiłem z kinkieru i jak narazie jest wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 22.09.2006 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Tytus,na jaką zaprawę był murowany ten kominek? Ja chyba zrobię na zwykłą cementową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytus79 22.09.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Musisz urzywać specjalenej zaprawy do klinkieru bo na zwykłej cementowej mogą wyjść solne wykwity a palenisko wyklej najlepiej glinką szamotową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 22.09.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Musisz urzywać specjalenej zaprawy do klinkieru bo na zwykłej cementowej mogą wyjść solne wykwity a palenisko wyklej najlepiej glinką szamotową. Raczej wymuruj cegłą szamotową na zaprawie szamotowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytus79 22.09.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 ale szamot nie jest tak ładny jak klinkier ale napewno lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 23.09.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Mozna z zewnatrz z klinkieru a palenisko obmurować cienka cegiełka (3 cm grubosci) z szamotu. Klinkier raczej nie przepada za żarem a szamot - owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytus79 24.09.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Dokładnie to najlepsze rozwiązanie ale można użyć glinki szamotowej i wykleić palenisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alec 24.09.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Dokładnie to najlepsze rozwiązanie ale można użyć glinki szamotowej i wykleić palenisko. Tylko tak! Bez szamotki wewnatrz po pewnym czasie szlag wszystko trafi. Okładać można różnie - ja mam piaskowiec (takie łupane czerwone bloczki kupione w kamieniołomie na Dolnym Śląsku) - wszystko działa ok od paru dobrych lat (z wyjatkiem sąsiadów - dym im przeszkadza ). Najgorzej było z czopuchem bo pękał na skutek nagrzania - ale po uszczelnieniu jakimś diabelstwem z marketu (1200'C) jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts