Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSZTORYS - czy kto? robi? sam???

Ciechanka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My wybraliśmy jeśli tak rzec można już 6 lat temu PKO SA - bo tam mamy tzw. kasę mieszkaniową. Skończyliśmy wpłaty w marcu. No i teraz zaczęła się batalia o kredyt. Okazało się oprocentowanie jest ok.(4%) ale... 2% prowizji od kredytu, pełne zabezpieczenie na kwotę kredytu i odsetek, kosztorys, harmonogram prac no i oczywiście potwierdzenia zarobków moich i męża. To tyle

Aga_kraków - oczywiście że prześlę tylko dopiero po południu bo mam wszystko na domowym komputerku.

GAGA 2 - nam podali prowizję 2%. To dziwne nie uważasz? Co do poręczeń to robimy wycenę działki (pod hipotekę) - nie wiem jeszcze czy to wystarczy. Jak będę już wiedziała to dam znać w wątku o KM - bo tam zaglądam regularnie. Pozdrawiam

A moze dla banku PKO BP w celu otrzymania premii gwarancyjnej z ksiazeczki mieszkaniowej ktos taki kosztorys przedlozyl i skutecznie zostal przyjety ?

Bo ja wlasnie kosztorys w takiej sprawie musze zlozyc...

Znalazlem jeden w sieci na stronach firmy DAMAR ale bardzo jest rozbudowany ... a moze nie - nie mam porownania :smile:

duzo info o kosztorysach jest na stronie http://www.damar.home.pl ale kosztorysu przykladowego juz nie ma... a ja go mam :smile:

niestety mam go tylko w formie papierowej...26 stron a4 :sad:

Witam wszystkich,

na kosztorysy jest widocznie popyt. :wink:

Mial bym taka mala propozycje: :grin:

Jak ktos ma taki kosztorys, ktory moze "sam" zrobil, takze rozpowszechnanie nie bedzie wbrew praw (autorskich) to bym mogl zalozyc strone internetowa, na ktorej by mozna go/je pobierac. Oczywiscie to zalezy od wielkosci tych plikow i limitu transferu...

Sadze, ze bylby to najprostsze rozwiazanie, anizeli to ciagle pytanie: "A moge takze o kosztorys poprosic..." :razz: :grin:

Wtedy bym poprosil o przyslanie ich na moj eMail z krotka adnotacja, ze sie posiada prawa autorskie i akceptuje wstawienie do internetu.

Pozdrowienia

Lukasz

• 2 months później...
  • 1 month później...

Jeśli to Wam w czymkolwiek pomoże to znalazłem stronę z programem do kosztorysowania - niestety nie sprawdzałem jego działania w praktyce. Jeśli ktoś ma czas i ochotę na jego "rozpracowanie" to mam nadzieję, że choć trochę się przyda. :p

Program Kosztorys KK http://www.firma2000.prv.pl/

Powodzenia

Jeśli to Wam w czymkolwiek pomoże to znalazłem stronę z programem do kosztorysowania - niestety nie sprawdzałem jego działania w praktyce. Jeśli ktoś ma czas i ochotę na jego "rozpracowanie" to mam nadzieję, że choć trochę się przyda. :p

Program Kosztorys KK http://www.firma2000.prv.pl/

Powodzenia

Obawiam się, że nakład pracy włożony w samodzielne opracowanie kosztorysu (nawet z pomocą darmowego programu kosztorysowego) przez osoby, które dotychczas tego nie robiły będzie nieproporcjonalnie wysoki w stosunku do cen kosztorysów, za którą opracowują je profesjonalne biura kosztorysowe.

Ale jak ktoś chce spróbować swoich sił w tej dziedzinie, to proszę bardzo.

Nie wiem o jaki kosztorys tak zawzięcie wszyscy proszą.

Różne banki mają różne wymogi.

Dla potrzeb jednego z banków w ubiegłym roku opracowałem kosztorys, który można pobrać (w formacie Word 97) tutaj .

Proszę o ewentualne uwagi na temat tego kosztorysu.