Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSZTORYS - czy kto? robi? sam???

Ciechanka

Recommended Posts

mam pytanie, czy bank chciał, aby ten kosztorys był zatwierdzony przez osobę z uprawnieniami kosztorysanta i ile taka usługa kosztuje?

Kosztorys ten sporządziłem i podpisałem w ramach pełnionej funkcji kierownika budowy. Oprócz mnie pod nim podpisał się oczywiście inwestor.

Ponieważ była to jednak dodatkowa czynność za opracowanie go wziąłem o ile dobrze pamiętam 200 zł (wymagało to poszperania w fakturach, podliczenia, itp.).

Nie ma pojęcia "uprawnienia kosztorysanta" - przynajmniej ja o takich nie słyszałem.

Oczywiście w innych bankach mogą być inne wymagania i mogą żądać kosztorysu szczegółowego w oparciu o np. KNRy (Katalogi Nakładów Rzeczowych). Wtedy taki kosztorys musiałby kosztować trochę więcej. Jednak na budowach domów jednorodzinnych, które dotychczas prowadziłem kosztorys w takiej uproszczonej formie wystarczał.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak więc wystarczy, że sam sporządzę mniej więcej taki kosztorys i dam go do podpisu swojemu kierownikowi budowy? Trochę nie chce mi sie w to wierzyć - ale w końcu jesteś kier. budowy i masz doświadczenie.

Pozdrowionka z pochmurnego Gdańska :)

Myślę, że jeżeli nie będzie to zbytnio odbiegało od rzeczywistych kosztów, to kierownik powinien Ci to bez problemu podpisać. Chociaż ten podpis może Ciebie pare złotych kosztować.

No hejka - włąsnie jestem po koszmarze pt. :"kosztorys". Jak mi znajomy od nieruchomości zaśpiewał 1500 + VAT to zakasałam rękawki.

I pochwalę się : zrobiłam sama, kosztowało mnie to tydzień kombinacji alpejskich, żeby dopasować procenty do pieniędzy i żeby nie wyszło głupio :)) Potem wtrąciła sie projektantka - no bo musiała przystawić pieczatkę - przegrzebała, naświniła, bank mnie odesłał i w końcu stanęło na moim kosztorysie :) Posyłam Ci w Excelu, łatwiej się liczy i chętnie doradzę jakby co :))

Z tym kosztorysem to nie taka latwa sprawa. Nie wiem jak inne banki ale np BPH zyczy sobie wyceny nieruchomosci sporzadzonej przez rzeczoznawce i WYLACZNIE na jego podstawie przyznaje kredyt w jakiejs wysokosci (80% z wyceny)

Kosztorys jest potrzebny zeby ocenic ile musicie dolozyc sami do inwestycji zebyscie byli w stanie ja zakonczyc.

Ten bank nie wymaga kosztorysow potwierdzonych przez osoby uprawnione, mozna (nawet trzeba) zrobic taki kosztorys samemu na druku bankowym (dosyc ciekawie opisany takze majac kosztorys dolaczany do projektu) poradzicie sobie.

Mozna takze dodac zabudowe kuchni ;-)

jesli już tak wszyscy proszą to ja też chcę kosztorys.

Z góry dziękuje.Pozdrawiam Aga. :)

Dla potrzeb jednego z banków w ubiegłym roku opracowałem kosztorys, który można pobrać tutaj w formacie Word 97 lub w formacie Excela 7.0

Proszę o ewentualne uwagi na temat tego kosztorysu (zwłaszcza krytyczne).

• 3 weeks później...
Z banku BZ WBK dostałem "czysty" kosztorys do wypełnienia (prosta jednostronnicowa tabelka), w którym kwoty wpisuję sam, a całość zatwierdza podpisem kierownik budowy lub "osoba uprawniona". Nie wydaje się to skomplikowane więc mam nadzieję, że zrobię to prawidłowo :roll: . Nie mam możliwości umieszczenia tego na stronie, ale komukolwiek to pomoże to postaram się wysłać. :D

Ja tez błagam wszystkich o przesłanie kosztorysu!!! Oto mój adresik: [email protected]. Bardzo będe wdzięczna!!!! Ten kosztorys spędza mi sen z powiek!

Kilka postów wyżej (29-Sie-2003 o 14:41) przedstawiłem swoja wersje kosztorysu dla banku, jednak Twój bank może mieć inne wymagania :( .

Witam. Ja również będę niedługo w potrzebie, dlatego proszę o kosztorys. Z góry dziękuję. Mój mail: [email protected]

Zobacz moją odpowiedź powyżej Twojego postu.

Swoja drogą jakiś czas temu przedstawiłem moje kosztorysy na Forum - wiem, że pare osób je pobrało ale nikt nie napisał :

1. Czy mu się przydały ?

2. czy są w nich jakieś niedociągnięcia ?

3. W których bankach taki kosztorys wystarcza, a w których potrzeba bardziej szczegółowego ?

• 4 weeks później...