HenoK 23.10.2003 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Może nie będę intensywnie oryginalny, ale właśnie zaczynam "walkę" z bankiem i oczywiście kosztorysem, więc poproszę uprzejmie mailika z kosztorysem [email protected] Pozdrawiam Dla potrzeb jednego z banków w ubiegłym roku opracowałem kosztorys, który można pobrać tutaj w formacie Word 97 lub w formacie Excela 7.0 Proszę o ewentualne uwagi na temat tego kosztorysu (zwłaszcza krytyczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekp 23.10.2003 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Ja też bardzo prosze o kosztorys.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alis 24.10.2003 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Witam!Ja również bardzo proszę o kosztorys.HenoK- dzięki pobrałam, ale może ktoś ma jeszcze inne wersje?Potrzebuję do banku PKO SA. W przyszłości napiszę co mi przyjęto.Pozdrawiam Alicja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIELBIK 01.12.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 RUSZAM NA WIOSNĘ Z BUDOWĄ -POTRZEBUJĘ WSZYSTKIEGO !MOŻNA NA WAS LICZYĆ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 27.01.2004 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Ja kosztorys zrobiłem z żoną tak: kupiłem w SEKOCENBUDZIE, za 33 zł kosztorysy budynków, w supermarkecie chilijskie wino za 35 zł, poszukałem budynku najbardziej podobnego do naszego dla procentowego udziału poszczególnych elementów, wpisałem kwotę jaką chciałem osiągnąć za dom (nasza powierzchnia pomnożona +/- przez koszt jednego metra), do formularza kosztorysu wpisałem kwoty (% z kosztorysu nie wina razy kwota za dom) i za 68 zł kosztorys że much nie siada, no powiedzcie siada? Kosztorysant taki jeden co to potem dla banku liczył ale za moje pieniądze 100.000 zł więcej wyliczył wartość, to się chyba nazywa wartość dodana ale dla mnie nie dla banku! PS: Wino nie musi być z Nowego Świata, ale nie przesadzajcie z cięciem kosztów na tym etapie, w salonach SEKOCENBUDU można przejrzeć ich broszury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabella.. 15.02.2004 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Ja też proszę wszystkich o kosztorysy. Dzięki. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaiika 07.03.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Jeżeli nie jest jeszcze za późno to ja również bardzo proszę o przesłanie kosztorysu ([email protected]). Rozpoczynam budowę na wiosnę.Wielkie dzieki z góryPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makabu 11.03.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Widzę że temat kosztorysów jest stale aktualny. Jezeli ktoś miałby jeszcze cheć i cierpliwość, to bardzo bylibyśmy wdzięczni za w miare szczegółowy kosztorys ( Manuela - Archipelag), bo kwota sumaryczna podana przez pracownie wydaje sie mocno zawyżona. A może ktoś z szanownych forumowiczów - bardziej doświadczonych - ma jakiś złoty środek na rzetelna wycene planowanej inwestycji i dla siebie i dla banku?! Pozdrawiamy! Nasz e-mail - [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 11.03.2004 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Co do wyceny dla siebie i dla banku to dwie zupełnie inne sprawy dla banku chyba lepiej podawać to pogrupowane w standardowe pozycje żeby nikt sie nie czepial tak jak ktos załaczył powyżej.ANtomiast dla siebie (właśnei koleżanka dostała kosztorys stanu surowego na 100 stron) Co prawda ciężko to zrobic i przegryźć si ęprzez to ale najlepiej na bazie kilku kosztorysów od ekip które zapraszasz do rozmow zrobic swój docelowy (upragniony który będzi ci wyznaczał poziom kosztów na które możesz się godzić ora zpokazywal na bieżąco jak gdzioes zaoszczędziłeś czy mozesz sobie pozwolić w innym miejscu na coś więcej niz absolutne minimum). Ja tak sobie robię ciągle z moim excelkiem i na razie cały czas mieszcze się w kwocie którą po rozmowach z ekipami oraz studiowaniu stawek z Forum uznałem za docelowy kosztorys domu. Pzdr Fugas P.S. Warunke że musi Cie rajcowac ciągłe śledzenie każdego kosztu i proba jego minimalizacji inaczej szlag trafi szybko gdyż mimo dosyc dokladnego kosztorysu pojawia się całe mnóstwo pozycji które musisz sfinansowac z oszczedności (gwożdzie, wywóz gruzu, WC, jakieś duperele które kosztują a które wychodza w trakcie). Ja na razie cudem upchnąłem to wszystko w oszczedniości z innych etapow. Życze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_77 19.03.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Jak pozostali forumowicze, bardzo proszę o przesłanie wzoru kosztorysu.Przymierzam się do budowy, jest plan pozwlenia ale kosztorys chcę wykonać sam, aby poznać realne koszty.Z góry dzięuję za okazaną pomoc:[email protected]Pablo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzialkowiec1 19.03.2004 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Ja takze - jezeli mozna- prosze o kosztorys dla banku. Andrzej B.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izunia1111 27.04.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Niestety adresy podane w tym wątku są już nieaktualne. Udało mi się znależć wersję testową programu do kosztorysowania. Pod adresemhttp://www.kosztwin.prv.pl/.Niestety progam jest duży, będę do właśnie rozpracowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izunia1111 27.04.2004 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Niestety adresy podane w tym wątku są już nieaktualne. Udało mi się znależć wersję testową programu do kosztorysowania. Pod adresemhttp://www.kosztwin.prv.pl/.Niestety progam jest duży, będę do właśnie rozpracowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 kosztorys wstępny robimy za darmo kosztorysy z biur projektowych trochę są nirealne ceny materiałów np .stal 1.56zł a aktualna cena 3.16 zł to jest nie jedyny przykład ale cała strona w każdym projekcie kosztorys materiałowy wyceniają firmy które gwarantują tą cenę po wpłacie 30% wartosci towaru do zakończenia budowy myślę że warto mieć tą pewność cena robocizny jest określana w dniu podpisania umowy tak jak i termin wykonywania poszczegółnych etapów budowy czyli można wiedzieć nawet dziś moze jutro ile będzie kosztowac nasz wymazony dom zapraszam na http://www.deks.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 26.11.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Na co zwrócic uwagę przy sporządzaniu kosztorysu dla banku, jak dopasować kosztorys aby finansowanie inwestycji przebiegło bezproblemowo? Zawyżyć trochę kosztorys, tak aby na pewno nie zabrakło na zakończenie inwestycji i zapłacic trochę większą prowizję, ewentualnie nie wykorzystać całości kredytu? A może zaniżyć, licząc na dodatkowe dochody w międzyczasie (trochę ryzykowne, bo co w przypadku gdy zabraknie na zakończenie inwestycji, co na to bank)? Odnośnie kolejnych etapów to wydaje się, że lepiej zawyżyć koszt tego co juz zrobione, tak aby móc uzyskać transzę w większej wysokości. (przeważnie max. 50% poniesionych wydatków). Wszelkie uwagi mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beano2 03.01.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Bordoś i Panther i może jeszcze ktoś, niesmiało przyłączam się do proszących o kosztorys... [email protected]z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_wojtek 03.01.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 JA TEŻ PROSZE ŁADNIE O KOSZTORYS [email protected] Z GÓRY DZIĘKUJE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 04.01.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 jak wszyscy to wszyscy, babcia tez - usmiecham sie promiennie o te kosztorysy! z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 04.01.2005 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Może nie będę intensywnie oryginalny, ale właśnie zaczynam "walkę" z bankiem i oczywiście kosztorysem, więc poproszę uprzejmie mailika z kosztorysem [email protected] Pozdrawiam Dla potrzeb jednego z banków w ubiegłym roku opracowałem kosztorys, który można pobrać tutaj w formacie Word 97 lub w formacie Excela 7.0 Proszę o ewentualne uwagi na temat tego kosztorysu (zwłaszcza krytyczne). Henok, a czy zrobiłbyś mi kosztorys? ile by to miało kosztować? ale taki 'normalny', nie dla banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mplaskota 07.01.2005 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Jeśli można ja również chciałbym zapisać się na taki kosztorys. [email protected] PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts