Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSZTORYS - czy kto? robi? sam???

Ciechanka

Recommended Posts

Może nie będę intensywnie oryginalny, ale właśnie zaczynam "walkę" z bankiem i oczywiście kosztorysem, więc poproszę uprzejmie mailika z kosztorysem

[email protected]

Pozdrawiam

Dla potrzeb jednego z banków w ubiegłym roku opracowałem kosztorys, który można pobrać tutaj w formacie Word 97 lub w formacie Excela 7.0

Proszę o ewentualne uwagi na temat tego kosztorysu (zwłaszcza krytyczne).

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 1 month później...

Ja kosztorys zrobiłem z żoną tak:

kupiłem w SEKOCENBUDZIE, za 33 zł kosztorysy budynków, w supermarkecie chilijskie wino za 35 zł, poszukałem budynku najbardziej podobnego do naszego dla procentowego udziału poszczególnych elementów, wpisałem kwotę jaką chciałem osiągnąć za dom (nasza powierzchnia pomnożona +/- przez koszt jednego metra), do formularza kosztorysu wpisałem kwoty (% z kosztorysu nie wina razy kwota za dom) i za 68 zł kosztorys że much nie siada, no powiedzcie siada?

Kosztorysant taki jeden co to potem dla banku liczył ale za moje pieniądze 100.000 zł więcej wyliczył wartość, to się chyba nazywa wartość dodana :lol: ale dla mnie nie dla banku!

PS: Wino nie musi być z Nowego Świata, ale nie przesadzajcie z cięciem kosztów na tym etapie, w salonach SEKOCENBUDU można przejrzeć ich broszury.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Widzę że temat kosztorysów jest stale aktualny. Jezeli ktoś miałby jeszcze cheć i cierpliwość, to bardzo bylibyśmy wdzięczni za w miare szczegółowy kosztorys ( Manuela - Archipelag), bo kwota sumaryczna podana przez pracownie wydaje sie mocno zawyżona. A może ktoś z szanownych forumowiczów - bardziej doświadczonych - ma jakiś złoty środek na rzetelna wycene planowanej inwestycji i dla siebie i dla banku?!

Pozdrawiamy!

Nasz e-mail - [email protected] :lol:

:lol:

Co do wyceny dla siebie i dla banku to dwie zupełnie inne sprawy dla banku chyba lepiej podawać to pogrupowane w standardowe pozycje żeby nikt sie nie czepial tak jak ktos załaczył powyżej.

ANtomiast dla siebie (właśnei koleżanka dostała kosztorys stanu surowego na 100 stron)

Co prawda ciężko to zrobic i przegryźć si ęprzez to ale najlepiej na bazie kilku kosztorysów od ekip które zapraszasz do rozmow zrobic swój docelowy (upragniony który będzi ci wyznaczał poziom kosztów na które możesz się godzić ora zpokazywal na bieżąco jak gdzioes zaoszczędziłeś czy mozesz sobie pozwolić w innym miejscu na coś więcej niz absolutne minimum).

Ja tak sobie robię ciągle z moim excelkiem i na razie cały czas mieszcze się w kwocie którą po rozmowach z ekipami oraz studiowaniu stawek z Forum uznałem za docelowy kosztorys domu.

Pzdr

Fugas

P.S. Warunke że musi Cie rajcowac ciągłe śledzenie każdego kosztu i proba jego minimalizacji inaczej szlag trafi szybko gdyż mimo dosyc dokladnego kosztorysu pojawia się całe mnóstwo pozycji które musisz sfinansowac z oszczedności (gwożdzie, wywóz gruzu, WC, jakieś duperele które kosztują a które wychodza w trakcie). Ja na razie cudem upchnąłem to wszystko w oszczedniości z innych etapow.

Życze powodzenia

• 1 month później...
kosztorys wstępny robimy za darmo kosztorysy z biur projektowych trochę są nirealne ceny materiałów np .stal 1.56zł a aktualna cena 3.16 zł to jest nie jedyny przykład ale cała strona w każdym projekcie kosztorys materiałowy wyceniają firmy które gwarantują tą cenę po wpłacie 30% wartosci towaru do zakończenia budowy myślę że warto mieć tą pewność cena robocizny jest określana w dniu podpisania umowy tak jak i termin wykonywania poszczegółnych etapów budowy czyli można wiedzieć nawet dziś moze jutro ile będzie kosztowac nasz wymazony dom :) zapraszam na http://www.deks.pl

• 6 months później...

Na co zwrócic uwagę przy sporządzaniu kosztorysu dla banku, jak dopasować kosztorys aby finansowanie inwestycji przebiegło bezproblemowo?

Zawyżyć trochę kosztorys, tak aby na pewno nie zabrakło na zakończenie inwestycji i zapłacic trochę większą prowizję, ewentualnie nie wykorzystać całości kredytu? A może zaniżyć, licząc na dodatkowe dochody w międzyczasie (trochę ryzykowne, bo co w przypadku gdy zabraknie na zakończenie inwestycji, co na to bank)?

Odnośnie kolejnych etapów to wydaje się, że lepiej zawyżyć koszt tego co juz zrobione, tak aby móc uzyskać transzę w większej wysokości. (przeważnie max. 50% poniesionych wydatków).

Wszelkie uwagi mile widziane :-?

• 1 month później...
Może nie będę intensywnie oryginalny, ale właśnie zaczynam "walkę" z bankiem i oczywiście kosztorysem, więc poproszę uprzejmie mailika z kosztorysem

[email protected]

Pozdrawiam

Dla potrzeb jednego z banków w ubiegłym roku opracowałem kosztorys, który można pobrać tutaj w formacie Word 97 lub w formacie Excela 7.0

Proszę o ewentualne uwagi na temat tego kosztorysu (zwłaszcza krytyczne).

Henok, a czy zrobiłbyś mi kosztorys? ile by to miało kosztować?

ale taki 'normalny', nie dla banku :)