Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSZTORYS - czy kto? robi? sam???

Ciechanka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś dostał jakiś wzorcowy kosztorys - ja do tej pory nie .

Jutro idę do banku i prawdopodobnie wycenę będzie robił rzeczoznawca .

Nie ma czegoś takiego jak "wzorcowy kosztorys".

Budowa każdego domu wygląda inaczej. Nawet ten sam projekt może być inaczej wyceniony przy innej lokalizacji i tzw. warunkach miejscowych.

Jeśli chcecie na tym etapie coś zaoszczędzić możecie

Dla potrzeb jednego z banków w kilka lat temu opracowałem kosztorys, który można pobrać tutaj w formacie Word 97 lub w formacie Excela 7.0

W części banków taki kosztorys nie przejdzie - mają swoje własne wzory albo wyceny dokonują wskazani przez bank kosztorysanci.

Fakt - ja dostałem jedną kartkę z wyszczególnieniem etapów prac - mam w wolne pola wpisać kwoty i cały kosztorys . Problem jednak w tym jakie cyferki w te pola wpisać .

Wiesz co HenoK - zerknąłem na Twój kosztorys i o ile wysokość cyferek nie musi się zgadzać to udział procentowy może być pomocny .

Dzięki .

• 4 weeks później...

Szanowni Koledzy i Koleżanki - cała batalia i zapytania o kosztorys dla banku to niepotrzebne zmartwienie

Cały pic polega na tym aby kwotę ktedytu rozpisać na poszczególne etapu budowy i nie ma on nic wspólnego z rzeczywistymi kosztami budowy .

U mnie kierownik budowy zrobił to w 20-30 minut ( w ramach bycia kierownikiem )

• 2 weeks później...

wicekK ma rację

Powinniście rozróżnić kosztorys dla banku i dla Was!!!

Ten dla banku powinien być stworzony dla konkretnych realiów i może być w nim trochę picu!!!!

Ten dla Was musi Wam otpowiedzieć czu rzeczywiście stać nas na to czy lepij tańszy odpowiednik bo może nie starczyćć!!!

Witam.

A powiedzcie, proszę jakiego rzędu różnice są między jednym a drugim.

Pozdrawiam. :D

Według mnie to 100% bez problemu .

Przykładowo - chcesz kredyt na 200.000 pln -> musisz tak opracować kosztorys dla banku aby w tej kwocie w miarę realne było wybudowanie domu w stanie zamkniętym ( tak aby dało się w nim zamieszkać : brak kafelków , parkietów , kominka itp - >mury , tynki , instalacje , dach ) .

W rzeczywistości , w zależności od posiadanych środków i standardu wykończenia możesz wydać jeszcze 200.00 zł .

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
A czy ktoś wie ile może kosztować zrobienie kosztorysu w dwóch wersjach - dla banku i dla mnie? Byłoby mi coś takiego potrzebne, zrobione solidnie, nie mam czasu na takie wyliczenia i niespecjalnie się na tym znam. Mieszkam w okolicach W-wy. I jeszcze jedno, jak długo trwałoby stworzenie takiego czegoś?

• 2 weeks później...

Może komuś się przyda taki podział procentowy, znalazłam w innym wątku:

Koszty %

Robty ziemne 2,30%

Fundamenty, ściany podziemia 7,30%

Izolacja p/wilg 1,00%

Ściany konstrukcyjne 11,90%

Strop schody podesty 6,10%

Dach knstrukcja 7,30%

Dach pokrycie – obróbki blach 10,60%

Ścianki działowe 3,90%

Stolarka okienna i drzwiowa 8,10%

Tynki wew 4,90%

Elewacje 2,80%

Pdłża i posadzki 9,50%

Roboty malarskie 0,60%

Instal gazowa 0,70%

Instal elektr 4,40%

Instal wod-kanal 4,20%

Instal co 4,90%

Przyłacza tech 4,10%

Drogi ogrodzenia oświetlenie 5,40%

Razem 100,00%

Można to sobie dopasować do własnego domu i przy okazji jest porównanie dla zestawień podawanych wyżej. Proszę pamiętać, że to wartość szacunkowa dla banku. :wink:

pzdr

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...