Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSZTORYS - czy kto? robi? sam???

Ciechanka

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam na pewno samemu nie łatwo taki kosztorys sporządzić ale na niżej podanej stronie http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,7325/Itemid,306/

jest przykład domu do 200mkw, są tu też inne przykłady więc można sobie dopasować do swojego domu, ja sama sobie liczę w cenach jakie są dostępne w internecie i na allegro i w sumie starając się o kredyt na dom należy przyjąć tak jak tam piszą ilość mkw razy 1800zł i to wyjdzie kwota na stan surowy zamknięty z instalacjami i elewacją , a jak chcemy za pieniądze banku wyposażyć łazienkę, kuchnie i prace na zewnątrz domu to radze liczyć ze 2300 do 3000zł. Mi koszt domu 10*19,30m wychodzi 270tys. zł. Przyłącza, kierownik budowy, odbiór domu , ogrodzenie, kostka brukowa to zostaje w mojej kwestii. Mi wychodzi tak:

1. stan zero 41700zł w tym:

-robota 10tys

-chudziak 1tys

-beton 6tys

-stal 1,6tys

-izolacja ścian fundamentowych i styropian 6tys.

-ściany fundamentowe 12tys.

-podkład z piasku i beton 5,1tys

2. stan surowy otwarty 118240zł

-robota 25tys

-ściany zew. 10tys

- ściany wew. 9530zł

-strop teriva 21tys

-kominy 5tys

-dach 45210zł (przy czym cieśla i dekarz 55zł/mkw razem i dachówka roben)

- rynny 2,5tys

3. stan surowy zamknięty, instalacje, wykończenie 106670

-instalacje 30tys (bez kominka, piec za 10tys, rury do odkurzacza centralnego 650zł, bez roboty elektryka, grzejniki i ogrzewanie podłogowe za 3tys. )

-tynki wew. 15,3tys

-posadzki i styropian 10cm na ocieplenie podłogi 3150zł

- okna 7,6tys (pcv okfens)

-drzwi 17,5tys (w tym brama garażowa, drzwi na taras)

-parapety 1220zł (aluminium i pcv)

-gruntowanie ścian i malowanie 3,5tys ( jak pomaluje sama to zostanie na farby)

-panele i płytki 13,3tys

-ocieplenie domu 16tys (steropian 12cm , zakładam 100-120zł za 1mkw wszystko razem )

Nie wliczyłam do tego ocieplenia stropu wełną mineralną 18cm(3000zł) i podłogi na stropie, ani ocieplenia dachu, są to etapy które wykonamy w późniejszym czasie i z bieżących oszczędności.

nie wiem czy taki kosztorys jest prawidłowy, ale będę rozmawiać z kierownikiem budowy i wtedy będę pewna bo do kredytu potrzebny jest kosztorys podbity przez kierownika budowy.

Jeśli nie muszą państwo dokumentować wydatków fakturami w banku, a chcą państwo większą kwotę kredytu to zawsze kosztorys można podwyższyć i zawsze sie znajdą droższe okna i drzwi, automatyka do bramy, czy wiele robót które sami wykonamy a można je wliczyć, a za pieniądze z kredytu kupić coś innego lub połączyć kredyt na budowę i wykończenie domu. Jednak w moim przypadku chciałam osiągnąć realną kwotę kredytu i zmieścić się z wkładem własnym 20%. Podobne zestawienie pokazuje ten pdf z banku milenium tylko jest bez cen. Mi zależało też, aby przedstawiał realne etapy budowy i żebym wiedziała jakiej wysokości transze brać. Na pewno nikt z państwa nie będzie kład styropianu na podłogę i wylewał posadzki czy tynkował od razu bo to są przed ostatnie etapy budowy.

• 2 weeks później...
Z tego co wiem, to jest taka stronka kosztorysowa na której można zamówić kosztorys dla banku za kilkadziesiąt złotych -remiz. Zdaje się że mają teraz nawet jakąś promocję.To może być chyba znacznie prostsze, niż ileś tam godzin kombinowania nad zrobieniem takiego kosztorysu samodzielnie...

Z tego co wiem, to jest taka stronka kosztorysowa na której można zamówić kosztorys dla banku za kilkadziesiąt złotych -remiz. Zdaje się że mają teraz nawet jakąś promocję.To może być chyba znacznie prostsze, niż ileś tam godzin kombinowania nad zrobieniem takiego kosztorysu samodzielnie...

Jeżeli to możliwe to proszę o adres tej stronki

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...

Witam!

Jestem kosztorysantem ale proszę tej wypowiedzi nie traktować jako reklamy bo nikogo nie namawiam do korzystania z moich usług ale mam parę porad dla osób sporządzających kosztorys dla banku samodzielnie:

1. Ciężko spotkać dwa domy o identycznej konstrukcji i ilościach obmiarowych np. ścian, stropów itp. - więc należy być ostrożnym w korzystaniu z "szablonów"

2. Jeśli już chcemy skorzystać kierujmy się rozsądkiem i określmy na wstępie ogólną wartość kredytu jaką chcemy/możemy wziąść. Na etapie planowania inwestycji musimy liczyć siły na zamiary.

3. Najczęściej gdy mamy już projekt to również mamy świadomość w jakim standardzie został zaprojektowany nasz dom. Jest to istotną kwestią jeśli chodzi o końcową wartość i niebezpieczeństwo niedowartościowana.

4. Jeśli chodzi o płacenie osobie z uprawnieniami budowlanymi za podpis pod kosztorysem to z tego co się orientują PKO BP nie wymaga koniecznie "uprawnień" (albo podpis kierownika budowy lub inwestora) więc tak naprawdę można samemu to podpisać. Oczywiście zależy to od Banku.

Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia

• 5 weeks później...
  • 2 years później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam wszystkich proszących o kosztorys do banku!

Każdy z was może dostać taki kosztorys do dowolnego banku. Za darmo! Jest tylko jeden warunek. Ja też mam uprzejmą prośbę. Proszę każdego z Was, aby napisał, czym się zajmuje zawodowo i co mógłby dla mnie udostępnić za darmo. Np. jesteś prawnikiem - udzielisz mi darmowej porady prawnej?, lekarzem darmowa konsultacja i wypisanie recepty?, stolarzem-potrzebna mi fajna deska do krojenia chleba lub półka sosnowa, kucharz?-może być pizza, ogrodnikiem - owoce warzywa rozdajesz?, projektantem - dasz mi gotowy projekt altanki śmietnikowej drewnianej bardzo by mi się przydała, lakiernikiem samochodowym - pilnie potrzebuje kilka zaprawek na aucie, serwisant klimatyzacji - potrzebuję przeglądu klimatyzacji w aucie, może ktoś z was ma kilka litrów impregnatu do drewna?, składanego noża, maczety, tarcica sosnowa potrzebna, teraz sezon więc potrzebuję ziemię ogrodową, torf, sadzonki krzewów owocowych, .... masz coś co zaoferować za darmo?...chętnie się z tobą wymienię....na gotowy kosztorys na formularzu bankowym (dowolny dom, dowolny bank)...to jak będzie? czekam na propozycje!.... [email protected]

dałem taką propozycję w czerwcu 2011 tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?104554-Kosztorys-dla-banku/page12

nikt nie odpowiedział.... co z wami ludzie?.... przecież chcę się uczciwie wymienić... wy potrzebujecie kosztorysów a ja innych rzeczy... nie ma chętnych????

• 3 weeks później...

Wklejam link do pliku excela w googledocs, moze komus sie przyda, mozna zapisac plik na swoj dysk. Edycji nie daje, bo popsuja ;p

Plik znaleziony chyba na jakims forum, nie moja robota, wiec zaslugi dla Pana/Pani anonim ;)

Nie jest idealny, ale chyba wystarczy.

mam dosc tych ofert lub pogaduszek typu co ty mozesz dla mnie zrobic...pozdr

https://docs.google.com/spreadsheet/lv?key=0AipcXhQOs8nidFZFYi1RNmdWc21lNW9UQ2oxYVFGNFE&hl=pl

Edytowane przez lesz