Gość 07.04.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Mój problem polega na tym, że wykonawca dostarcza mi nierytmicznie faktury za zakupione przez niego materiały budowlane. Twierdzi, że odbiera faktury zbiorcze pod koniec roku. Obecnie dostanę fakturę za bloczki betonowe i cement z datą grudniową a mam już np. faktury za terakotę i kabinę prysznicową z lipca!. Jak to potraktuje U.S.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.04.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Hmmm... Nie jestem pewien czy płacisz za własne materiały czy też wykonawca rozdziela faktury wg. jakiegoś sobie tylko znanego klucza. Np. kogoś bardziej lubię to dam mu fakturę z wyższym uzyskanym rabatem (są przecież sezonowe ruchy cen). A ten to jest jakiś taki nieprzyjemny facet to mu dam fakturę z toną cementu więcej. Z tego co wiem to różnica w czasie między wydaniem towaru a wystawieniem faktury (czyli z rozliczeniem jej w kosztach sprzedającego) jest określona w przepisach. Niestety konkretów nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 07.04.2003 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Jak zrozumiałem nie masz jeszcze faktury VAT za XII 2002 a masz już fakturę za lipiec 2003 (a może chodzi o luty bo w innym wypadku firma strasznie kręci – vat jest podatkiem miesięcznym i nie można wystawić w kwietniu faktury z datą lipcową bo to grozi 30 procentową sankcją )– w takim wypadku ta firma jest mocno podejrzana. Faktury VAT wystawia się w zasadzie w ciągu 7 dni od dnia wydania towaru i także twój dostawca powinien otrzymać wtedy faktury a więc faktury z sprzedaża za grudzień do 7 stycznia – istnieje możliwość że firma która sprzedaje te materiały ma swój dział księgowości w innym mieście i wysyła faktury za zakupione towary pocztą – wtedy sprzedawca wystawia faktury, a następnie np. pani Krysia w wolnej chwili wysyła je – wtedy takie opóźnienie jest rzadkie ale możliwe bo pani Krysi mogła się zapodziadź gdzieś poczta i wysłała faktury dopiero w marcu (rzadkie ale spotykane – ustawa VAT dopuszcza takie sytuacje bo nabywca ma prawo obniżenia podatku należnego w miesiącu otrzymania faktury lub w miesiącu następnym ). Z US rozliczasz się raz w roku do 30 kwietnia w związku z powyższym jeśli do tego czasu masz wszystkie faktury za poprzedni rok to raczej US nie będzie robił problemu Wowce chodzi o art. 15 ust. 2 ustawy VAT ale zgodnie z nim jeśli firma udzieliła rabatu o musi wystawić fakturę korygującą i ma na to rok od udzielenia rabatu. Ponadto ty chyba najpierw dajesz zaliczki a nastepnie na podstawie faktur rozliczasz kupujacego z zakupu - w związku z tym ja raczej podejrzewałbym oszustwo na ilości a nie cenie – jest to faktura zbiorcza za jakiś okres w związku z tym zawiera kilka tranakcji kupna -sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 07.04.2003 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Jak zrozumiałem nie masz jeszcze faktury VAT za XII 2002 a masz już fakturę za lipiec 2003 (a może chodzi o luty bo w innym wypadku firma strasznie kręci – vat jest podatkiem miesięcznym i nie można wystawić w kwietniu faktury z datą lipcową bo to grozi 30 procentową sankcją )– w takim wypadku ta firma jest mocno podejrzana. Faktury VAT wystawia się w zasadzie w ciągu 7 dni od dnia wydania towaru i także twój dostawca powinien otrzymać wtedy faktury a więc faktury z sprzedaża za grudzień do 7 stycznia – istnieje możliwość że firma która sprzedaje te materiały ma swój dział księgowości w innym mieście i wysyła faktury za zakupione towary pocztą – wtedy sprzedawca wystawia faktury, a następnie np. pani Krysia w wolnej chwili wysyła je – wtedy takie opóźnienie jest rzadkie ale możliwe bo pani Krysi mogła się zapodziadź gdzieś poczta i wysłała faktury dopiero w marcu (rzadkie ale spotykane – ustawa VAT dopuszcza takie sytuacje bo nabywca ma prawo obniżenia podatku należnego w miesiącu otrzymania faktury lub w miesiącu następnym ). Z US rozliczasz się raz w roku do 30 kwietnia w związku z powyższym jeśli do tego czasu masz wszystkie faktury za poprzedni rok to raczej US nie będzie robił problemu Wowce chodzi o art. 15 ust. 2 ustawy VAT ale zgodnie z nim jeśli firma udzieliła rabatu o musi wystawić fakturę korygującą i ma na to rok od udzielenia rabatu. Ponadto ty chyba najpierw dajesz zaliczki a nastepnie na podstawie faktur rozliczasz kupujacego z zakupu - w związku z tym ja raczej podejrzewałbym oszustwo na ilości a nie cenie – jest to faktura zbiorcza za jakiś okres w związku z tym zawiera kilka tranakcji kupna -sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.04.2003 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Dziękuję za odpowiedzi. O Oszustwie nie ma mowy bo przed rozpoczęciem robót ustalamy jaka kwota będzie objęta fakturami. Mnie jest wszystko jedno czy na fakturze jest cement czy cegły albo inne materiały potrzebne na budowie ważne by dało się to odliczyć. Wykonawca prodwadząc kilka budów ma trudności ze ścisłym określeniem, jakie materiały idą na którą budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts