keradaj 20.09.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam! Mam na oku piekną działkę i wszystko mi się podoba oprócz jednej sprawy.W miejscu,w którym kiedyś miał stanąć dom,zdjęto humus i wykonano wykop głębokości około 70cm.Miało to miejsce kilka lat temu i obecnie wykop porastają trawy,krzewy,a nawet drzewka...Zamierzam wykorzystać ten istniejący wykop,a nawet go trochę powiększyc dla potrzeb mojego projektu.Domyślam się,że po usunięciu krzewów i drzewek ponownie będzie trzeba usunąć wierzchnią warstwę gruntu z wykopu,ale męczy mnie myśl czy nie spotkają mnie jakieś inne problemy np.ze strony geodety czy urzędników... Może ktoś jest w stanie rozwiać moje wątpliwości? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 04.10.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Jakie problemy, wyluzuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norman25 05.11.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Witam! Mam na oku piekną działkę i wszystko mi się podoba oprócz jednej sprawy.W miejscu,w którym kiedyś miał stanąć dom,zdjęto humus i wykonano wykop głębokości około 70cm.Miało to miejsce kilka lat temu i obecnie wykop porastają trawy,krzewy,a nawet drzewka...Zamierzam wykorzystać ten istniejący wykop,a nawet go trochę powiększyc dla potrzeb mojego projektu.Domyślam się,że po usunięciu krzewów i drzewek ponownie będzie trzeba usunąć wierzchnią warstwę gruntu z wykopu,ale męczy mnie myśl czy nie spotkają mnie jakieś inne problemy np.ze strony geodety czy urzędników... Może ktoś jest w stanie rozwiać moje wątpliwości? Pozdrawiam! Witam ! W zaleceniach geotechnicznych mam opinię, aby nie zostawiać wykopów pod fundament na zimę, aby nie zalało i nie zmieniło właściwości warstwy nośnej. Wydaje mi się, że rodzaj gruntu będzie tu stanowił pukt wyjścia. Jeżeli wykop nie zmienił spoistości warstwy nośnej, to smiało można działać. Pozdro Norman25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts