Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

AniuK piekna porecz!Czym bedziecie wykladac stopnie schodow??

U nas po hydrauliku i elektryku zainstalowali sie tynkarze...w garazu zamiast samochodu parkuje 300 workow tynku :lol: a zamiast kuchni - agregat :lol:

Nam akurat wielkosc lazienek odpowiada,dolna i gorna sa ok.W dolnej kibelek,prysznic i zlew a w gornej wanna,kibelek,zlew i prysznic - nie zmienialismy niczego.Nad garazem mamy pokoik komputerowy i zapasowy dla gosci.

Pozdrowienia.

Magda,dobrze liczysz,u nas na oko facet powiedzial ze 600 m,maz nie uwierzyl i policzyl sam,580 m :lol: ,dla mnie troche ciezko uwierzyc w te worki z gladzia,300 workow po 30 kg...maz mowi ze ok,zobaczymy.

Mam pytanie do osob juz po tynkach:ile placiliscie od m2 z agregatu??z materialem czy bez??to samo pytanie odnosnie posadzek,dzis ma przyjechac do nas fachowiec i wycenic robocizne.Chciala zapytac rowniez o taras,u nas z racji tego ze mamy wyjscie rowniez z wykusza robimy 2 tarasy,jeden od ogrodu i jeden przy wykuszu,nie mam zupelnie pomyslu czy mamy zrobic lane i potem ulozyc terakote czy od razu np. zrobic z kostki brukowej???

Pozdrawiam budujacych![/b]

Dziękuję serdecznie za miłe słowa :D

Irsu stopnice poki co są zaciągnięte klejem ale docelowo mają być wyłożone drewnem 8) Ciężko też coś doradzić w sprawie tarasów bo to zależy czy wyjście masz na tyle nisko żeby układac samą kostkę; u nas z tarasu schodzi się po dwóch stopniach :wink:

Co do tynków ... nie pamiętam dokładnie ale wychodziło chyba ok 25zł/m2 (w sumie 16tys) a za wylewki zapłaciłam chyba 6tys. (ok 30zł/m2)

AniuK. barierka rewelacja naprawdę piękna gratuluje pomysłu.

W naszym domu pomieszczenie nad garażem ma 30 m2 bo mamy dwustanowiskowy garaż to trochę za duża łazienka ale myślimy by pokój (z tyłu domu) przeznaczyć na łaziekę wraz z pralnią mam nadzieję ,że będzie funkcjonalnie.

• 2 weeks później...

http://foto2.m.onet.pl/_m/0499778b5d3048cb8e6d15df72671a16,6,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/d2b27318f857ef740be96513923c763c,6,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/2b116df62e6bede310b849c308b613a2,6,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/f3d0b34dba0455b70fcd2a7440884b92,6,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/dbb3f5aa1b3a37b8f418d45b4905adea,6,19,0.jpg

To na razie tyle, reszta w przyszłym tygodniu :D ,pozdrawiam

Płyty są z keramzytu. Na początku budowanie z nich wydaje się droższe, ale odchodzą z kolei inne wydatki, np. tynkowanie wewnętrzne, elektryka - tzn kucie bruzd (płyty mają już wpuszczone rurki na kable i puszki). Ściany są równe i gładkie. Poza tym czas gra tutaj dużą rolę.

Wszystkie ściany parteru zostały postawione w 8 godzin!!!

W zwiazku z tym koszty są porównywalne.

Pozdrawiam :D

• 2 weeks później...

Anula,roznie.U nas np.zaraz po zakonczeniu stanu surowego otwatrego i pokryciu dachu papa wstawilismy najpierw okna,drzwi i brame do garazu,czyli zamknelismy stan surowy.Potem prace rozpoczeli hydraulik i elektryk,potem tykarze,potem znowu hydraulik,potem pasackarze rownoczesnie z hydraulikiem a dekarze weszli dopiero dzis.

Potem w planach mamy ocieplenie dachu i wykonczenie poddasza oraz ocieplenie zewnatrz budynku i elewacja.Ocieplenie robimy na koncu poniewaz nasze mury sa jeszcze nasaczone woda,praktycznie przez zime dach byl nie skonczony i wszystko co mokre lalo sie do srodka.Teraz widac jak ladnie wszystko schnie.

Potem zostanie nam juz wykonczenie.Wprowadzic planujemy sie rowniez we wrzesniu :lol:

Witam,

Jestem tu nowy. Mam pozwolenie na budowę "Domu w lobeliach" w okolicy Krakowa i właśnie zamierzam zacząć. Propozycja na koszt stanu surowego wyniosłaby mnie aż 50tys. zł. Czy może ktoś z państwa zna firmę, która wybuduje za mniej niż 50 tys. ?? Proszę o pomoc i z góry dziękuję. :)

Dawno mnie nie było ale u nas roboty ruszyły z gazem :D Mamy już okna, w tym tygodniu drzwi oraz brama garażowa. Gotowe są również stelaże pod regipsy na poddaszu, wszystkie tynki i wylewki wewnątrz, cała elektryka oraz hydraulika z ociepleniem i podłączem pod sola :lol: r. Od przyszłego tygodnia wchodzi ekipa na całkowitą wykończeniówkę: regipsy, gładzie, płytki itp. Podali nam termin 2-3 miesiące tak więc może we wrześniu będziemy się wprowadzać.

Dziś będę na budowie to popstrykam kilka zdjęć łącznie z ogródkiem w którym już kwitną roślinki.

Jeżeli chodzi o kolejność to my najpierw zrobiliśmy ocieplenie budynku zewnątrz dzięki czemu mogliśmy dokończyć od razu dach czyli założyć podprzybitki. Polecam tę kolejność. Teraz nasi sąsiedzi uganiają się jeszcze z dachami a my juz dawno za jednym zamachem mamy z głowy.

I znowu odwrotnie jak u Irsu najpierw hydraulika tynki a na końcu okna.

Darek ale napisz co zwiera kwota 50 tys. czy z materiałem czy sama robocizna, z dachem czy bez. W sumie to u nas sama robocizna murarz + dekarz to prawie 50 tys.