Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dagmara, odebrałam i odpisałam, dzisiaj :oops:

Irsu, bardzo Ci dziękujęza info.

Dach nie będzie deskowany, chociaż przyznam, że nie wiem dlaczego jedni deskują, a inni nie :roll:

Przeraża mnie ta pogoda, u nas co trochę leje. Na dachu tylko więźba, ale podobno po niedzieli ma być cieplej, to mam nadzieję na położenie dachówki.

Pozdrawiam cieplutko

A gdzie wiecha??Jesli dach ma sie trzymac to wiecha koniecznie :lol: u nas byla,i dopoki jej nie spalilismy to robota na dzialce wogole nie szla.I inwestor musi dokladnie ja oblac :lol: taka tradycja.

U nas tez leje,ale ja sie ciesze,bo jeszcze poki mozna to sprawdzamy dach,narazie wszystko ok,nigdzie nie zacieka.Jeszcze jutro maja dekarze przyjechac i wymienic pare dachowek,wydaje mi sie ze sa pekniete,jutro to sprawdza.My deskowalismy dach,mowia ze tak lepiej choc zdania sa podzielone.Macie 6 okien dachowych,gdzie bedziecie wstawic dodatkowo??Twoja robocizna za dach powala,tylko ze to pewnie razem za polozenie wiezby.U nas samo kladzenie dachowek,obrobka,kominow i dachu to ok 11 tys.Robocizna jest strasznie droga.

Irsu, u nas już były dwie wiechy, jedna po fundamencie, druga po postawieniu ostaniego elementu ściany, trzecia myślę że będzie po skończeniu dachu :wink:

Cena za dach kompleksowa - łącznie z oknami, orynnowaniem i nadbitką.

Dodatkowe okno dachowe mamy w łazience, ponieważ jest nad garażem i jest dosyć spora (22 m2 po podłodze) postanowiliśmy dołożyć okno, więc będą z dwóch stron.

Pozdrawiam

A to nasza Lobelka w trakcie budowy i jeszcze zdjęcia naszego rozwiązania schodów - wyszły naprawę super , mam nadzije ze linki tym razem zadziałają

http://www.iv.pl/images/c5i2a4d7wmzil29b701j.jpg

http://www.iv.pl/images/52b7f6nrwqpp0i336ck.jpg

http://www.iv.pl/images/4aqkmhgp3csoru2bmzb.jpg

http://www.iv.pl/images/s01caae14ysiiacy4uaa.jpg

Tak schody mają 1 m szerokości i są dłuższe niż w projekcie - w projekcie schody kończą się przed wejściem do gabinetu na parterze w naszym projekcie jest tzw. wspocznik (zamiast zabiegów) w kształcie prostokąta który znajduje się nad drzwiami do gabinetu i łazienki. Tym samym drzwi do pokoju nad gabinetem zostały przesunięte. Łazienkę na piętrze zrobiliśmy nad połową garażu, nad drugą połową będzie pralnia i suszarnia i być może wygospodarujemy tam jeszcze miejsce na małą saunę ( w naszym przypadku powierzchnia nad garażem to 40m2 więc pomieszczenia nawet podzielone będą spore). Schody w rzeczywistości wyglądają jeszcze lepiej niż na zdjęciu i są naprawę bardzo wygodne.

Pozdrawiam,

• 2 weeks później...

Dagmara wyslałam Ci info na priw :wink:

Anula dopiero teraz zauważyłam, że pytalaś o wyłazy :oops: ja rownież mam dwa z tym, że wyjście na dach mam jedno a do drugiego wylazu przechodzi się przez strych :)

U nas już płytki na tarasie prawie ułożone, thuje ładnie rosną i trawka też powoli gęstnieje 8)

Widzę, że pisaliście coś na temat dachu, u nas jest pełne deskowanie i papa - wybraliśmy tak bo to trochę lepsza izolacja cieplna, za położenie więźby zapłaciliśmy 4tys a za pełną obróbkę dachu ( z orynnowaniem, 3 oknami) - 8.500zł.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :D

• 3 weeks później...

Witam was ponownie.

Lobelia606 Twoje schody wyszły Ci naprawdę fajne :)

U mnie budowa rozpoczęła się dwa tygodnie temu. Już pracownicy zdążyli zalać fundamenty , a jutro będą szły mury :)

Oto zdjęcia :)

http://images38.fotosik.pl/167/aa775c46af33d74dmed.jpg

http://images43.fotosik.pl/171/eeb5ce9ccbb13dfdmed.jpg

Temat obniżania stropu trzeba przemyśleć , nie pozostaje to bez wpływu np. na układ schodów. My też byliśmy namawiani przez projektanta do zmiany w tym zakresie ale pozostaliśmy przy swoim i nie żałuję , parter jest dzięki temu naprawdę przestronny.

My jesteśmy na etapie dachu , mamy już też zamówione okna drzwi i bramę garażową - do końca siepnia chcemy zamknąć budynek i rozpocząć instalacje wewnętrzne.

Pozdrawiam budowniczych

Anusia127, strop na parterze to co innego niż ściana kolankowa. My ścianę kolankową też podnieśliśmy o przysłowiowe dwa pustaki.

Majster nie będzie mieszkał w tym domu, tylko Ty, ale decyzja należy do Ciebie. Ale jak będziesz chciała sufit podwieszny, to znówu się strop obniży o kolejne centymetry.

Wiem, że to trudne decyzje i trzeba rozważyc wszystkie za i przeciw.

Powodzenia i napisz co zdecydowałaś.

Witam

My jesteśmy na etapie wykończenia wnętrza. Nie obniżaliśmy stropu i nie żałujemy decyzji. Chociaż nie raz mówiono nam, że powinniśmy obniżyć strop. Pomieszczenia są wysokie i przestronne. Decyzja oczywiście należy do Ciebie.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości :-).

Anusia127 my już pół roku mieszkamy w naszej lobelce i nie mamy żadnych zastrzeżeń co do wysokości stropu :D tym bardziej, że podnieśliśmy go o 10cm (częściowo mamy podwieszane sufity);

dzięki temu jest przestronnie :wink:

oczywiście obniżając strop schody staną się mniej strome czyli coś za coś 8)

Pozdrawiam wszystkich :D