Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Jakie montowaliście kominy, bo nam zaproponowano firmy Leier.

Czy ktoś taki komin montował.?

Proszę o opinię.

Jeszcze w naszej lobelce wprowadziliśmy pewne zmiany:

W kotłowni zamiast okna wstawiliśmy drzwi, gdyż będziemy ogrzewać tradycyjnie-łatwiej będzie dostarczyć opał.

Drzwi do spiżarki wstawiliśmy z holu.

Czy ktoś też tak zrobił.?

Proszę ocenić nasze zmiany.

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dawno nie pisałam ale mam troszkę ograniczony dostęp do internetu :( ale widzę że na forum i tak niewielki ruch :(

U nas wykończeniówka idzie pełną parą. Postaram się wkleić wkrótce zdjęcia.

Mam prośbę zamieście zdjęcia waszych kominków mnie się wydaje że u nas jest on jakoś na środku pokoju, ale może jak się wszystko uprzątnie ( w salonie magazyn fachowców) to wrażenie jakoś minie.

Jeżeli chodzi o strop my obniżaliśmy chyba o jakieś 20 cm aby zlikwidować zabiegi na schodach. Pisałam już o tym wcześniej. I jest bardzo dobrze, mam ekrany w salonie na przepokoju oraz sufity podwieszane w kuchni i wiatrołapie i wcale nie ma wrażenia że jest mała przestrzeń czy coś podobnego. Jeżeli ktoś ma wątpliwości niech się nie obawia obniżenia stopu. JEST O.K.

Anusia127 dla mnie jeżeli nie ma wejścia do spiżarki z kuchni to spiżarka zupełnie odpada. Dlatego u nas przenieśliśmy spiżarkę na drugą stronę. Zmniejszyła się ona owszem ponieważ ściana z salonem jest ukośna ale ja nie będę tam trzymała chyba ? :) aż tyle rzeczy.

Kasia-remi zamieść jakieś zdjęcia waszej lobelki.

Hej, witam, jestem na etapie negocjowania cen z majstrami. Mam pytanie ile Wam zaśpiewali za stan surowy z dachem, w tym pokrycie dachówką?

Ile kosztuje robocizna pokrycia dachu dachówką?

Mamy propozycję sprawdzonego wykonawcy 70 tys. z kompletnym dachem - robocizna, albo niesprawdzonego 150 tys. z materiałem, ale tylko z deskowaniem dachu. Proszę doradźcie mi co lepiej wybrać!! Z góry dzięki.

Dagmaro15 jeżeli masz naprawdę sprawdzoną ekipe to nie zastanawiaj się i ją bierz. My sugerowaliśmy sie ceną i zdecydowalśmy się na niesprawdzonych ale tańszych i przed położeniem stropów wygoniliśmy ich (delikatnie mówiąc) z budowy bo tak partaczyli robotę. Niewyobrażasz sobie ile nerwów, stresów i pieniędzy nas to kosztowało. Od tej pory mineło 10 miesięcy i jeszcze okazuje się że coś musimy poprawić po tamtych partaczach. Potem wzieliśmy ekipe sprawdzoną która w tym samym czasie kończyła budować dom mojej siostrze i dopiero zaczeła się prawdziwa budowa. Z doświadczenia polecam sprawdzonych budowlańców. Pozdrawiam powodzenia.

Dagmara15 - Przed rozpoczęciem budowy spotkaliśmy się z 9 wykonawcami. Ceny za stan surowy - sama robocizna zawsze była rzędu 50-60 tys. Tylko jeden wykonawca zażyczył sobie ok. 70 tys. Razem z materiałami była to kwota rzędu 160 tys. i więcej. Nam jednak odradzono wzięcia ekipy z materiałami, gdyż zdarza się, że taka ekipa po skończeniu budowy przedstawia rachunki i cena może być o wiele wyższa. My znaleźliśmy ekipę mury za 34 tys. a dach kryty dachówką za 16 tys. - oczywiście sama robocizna. Obliczyliśmy, że za 150 tys. uda nam się wybudować, przykryć i jeszcze wprawić okna. Budujemy w okolicy Kraków-Nowa Huta.

Bodzia - Twój domek pięknie wygląda z wielkimi oknami na wykuszu.

Jak możesz, to pokaż zdjęcia od tyłu i po bokach.

DO TYCH, KTÓRZY OBNIŻYLI STROP

Pomocy!

Jak rozwiązaliście problem schodów.

Zbrojaże powiedzieli, że w tym wypadku schody wyjdą bardzo strome i zaproponowali schody drewniane, ale nam się nie podobają.

Co robić.? Niech ktoś szczegółowo opisze i zamieści zdjęcia, abym mogła im pokazać, że się da zrobić schody betonowe.

Z góry bardzo, bardzo dziękuję.

Dagmara zgadzam się z Bodzią co do kwestii wyboru ekipy :wink:

Bodzia bardzo ładna lobelka :D a co do wgrywania zdjęć to kliknij na pobierz pozostałe kody do zdjęcia i skopiuj np. "500px na forum" i wklej w swoja odpowiedź :wink:

Anusia127 wydaje mi się, że im strop wyżej tym schody bardziej strome a Twoim wykonawcom nie chce się zbytnio wysilać :evil: ja niewiele pomogę bo moje schody są wyższe i zostały przedłuzone

http://images44.fotosik.pl/185/485f1b5462cd499fmed.jpg

http://images45.fotosik.pl/185/457b57662e84d810med.jpg

Magdalobelia myślę, że jak wszystko po fachowcach uprzątniesz to wrażenie co do umiejscowienia kominka będzie inne :wink:

wklejam zdjecia tylko, że nasz kominek nie jest jeszcze obudowany - brak wizji (bo wizja architektów jakos nie przypadła mi do gustu :lol:

http://images44.fotosik.pl/185/a10f3d8e8e074be4med.jpg

http://images44.fotosik.pl/185/dfdae5ed04d9c523med.jpg

http://images38.fotosik.pl/180/59704ad64f5b2eb0med.jpg

mam pozwolenie!!!

I mam problem - zwracam się z prośbą do tych co budują w tym roku bo podobno ceny materiałów poszły w dół - ile może kosztować materiał na stan surowy, ale z pełnym dachem -z dachówką np. Brass?

Ma ktoś pojęcie? Firma mi podała cenę że niby 102 tys. netto (w tym pełny dach z więźbą) i coś mi się wydaje to drogo, a wycenę w PSB zrobią mi dopiero w środę.

Dagmara15.- Tak, rzeczywiście ceny materiałów od ubiegłego roku poszły w dół.

Jeżeli znajdziesz ekipę budowlaną do 50 tys. robocizna i sama będziesz szukać po hurtowniach materiałów, to kryjąc dachówką powinnaś się zmieścić w granicy

130 - 150 tys.

Czy może ktoś zmieniał okna balkonowe na poddaszu.

Mnie się wydaje, że są jakieś "duże".

Ja zastanawiam się, czy czasem nie zmienić jedną kwaterę na okno, a pod nim zamieścić kaloryfer.

Witajcie Kochani,

dawno mnie tu nie bylo... :oops: ale coz,elewcja pochlonela nas bez reszty.

Widze ze watek sie rozwija i caraz wiecej nas budujacych lobelie.

Na poczatek chcialam podziekowac p.Sylwi za mila wizyte i mam nadzieje ze utwierdzila sie w przekonaniu ze Dom w lobeliach to dobry wybor!!Pozdrawiamy serdecznie!!

Dla zainteresowanych:,my obnizalismy strop o 1 pustak i podwyzszalismy scianke kolankowa o 2 pustaki,w tym momencie nie pamietam ile wynosi jej wysokosc - ale wiem ze pomieszczenia na poddaszu sa wysokie i lepiej ustawne decyzji nie zaluje,tym bardziej ze i ze schodami sobie budowlancy poradzili-nie sa strome,a w kuchni planujemy podwieszany sufit,ktory bedzie sluzyl za stelaz tzw "koronie " z oswietleniem do wykonczenia zabudowy segmentowej.Bedzie okurat.I swoboda na poddaszu.

Ewa_r,u nas wlasnie w pokoju na poddaszu rowniez bedzie pokoj 11-latki,meble bedziemu robic pod wymiar,corka wymyslila sobie ( z pomoca mamusi :lol: ) zabudowe segmentowa na scianie na przeciwko balkonu i po lewej stronie,w calosc ma byc wkomponowana kanapa,po prawej stronie bedzie biurko i tolaletka :lol: w koncu to mala kobietka...jak tylko bede miala projekt od stolarza postaram sie zamiescic zdjecie.

A tak poza tym to przestalo nam sie juz spieszyc do przeprowadzki,juz wiemy ze we wrzesniu sie nie wprowadzimy

:cry: jako ze moj maz robi prawie wszystko sam,konczy cokoly nad oknami,w tym roku tylko zaciagniemy elewacje gruntem i zaczniemy wreszcie ocieplac poddasze,troche zwlekalismy bo mielismy przecieki z dachu i dekarze poprawiali.Zastanawiam sie jeszcze nad nad bocznymi dekoracjami domu przy froncie,dac czy nie??Przy oknach wyglada super i boje sie ze bedzie troche czegos brakowalo.A u Was ??jak robiliscie elewacje???

pozdrawiam

Irsu

Dziękuje za odpowiedz - pokoj ten jest pełen wyzwań , będziemy mysleć jak go ustawic aby był jak najbardziej funkcjonalny.Mój syn wymyslił sobie że koniecznie na ścianie ma być namalowany smok i dodatki związane ze smokiem. :D

My budujac naszą Lobelke równiez podnieśliśmy scianke kolankową - dzięki temu pokoje sa bardziej ustawne.

Co do elewacji to mamy zrobione opaski wokół okien i zastanawiamy sie czy robic dodatkowo cos jeszcze.

Anusia 127- nie zmieniałabym wymiaru okien balkonowych na poddaszu - takie duze sa super , fajnie doświetlają pokoje.

Pozdrawiam

Ewa

Witam

W mojej lobeli praktycznie o parę centymetrów obniżyłem ściany na parterze, a w kolankowej podniosłem tak, aby mogły się zmieścić przy nich standardowe meble lub biurko, czyli około 85-90cm.

Poza tym, aby nie stracić wizualnej proporcji domu na zewnątrz można wydłużyć okapy dachu. Tak poradziła mi moja architekt przy adaptacji.

Co do pokoju nad kuchnią to idealnie nadaje się na pokój do spania w ciągu dnia (przy roletach i braku okien dachowych). Przy mojej pracy na zmiany chyba będę często z niego korzystał.

Pozdr.