Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam ponownie :D

Dom w lobeliach jest naprawdę śliczny i przede wszystkim funkcjonalny, dlatego my tez zdecydowaliśmy się na ten projekt, choć braliśmy pod uwagę też "Dom w lobeliach 3" z dachem czterospadowym. Jednak przemyślałam dosłownie wszystko i sądzę, że dach dwuspadowy jest o wiele bardziej funkcjonalny od dachu 4-spadowego, a to się chyba naprawdę liczy... Nie wspomnę o kosztach. Poza tym widzieliśmy już ten dom, i szczerze powiedziawszy nie mam już siły szukać, jeździć, oglądać innego...

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://images41.fotosik.pl/247/2143c2b1fa52dad8m.jpg

http://images36.fotosik.pl/138/d2e41d46b5dd7d1em.jpg

http://images39.fotosik.pl/247/fdc83b041916a2f9m.jpg

U nas właśnie skończyliśmy łazienkę dolną i zaraz zabieramy się za podłogi, zima trochę spowolniła nasze prace ale i tak staramy się żeby zdążyć do wiosny :)

EwaR,

Bardzo elegancko wygląda Twoja łazienka, a kabina wydaje sie taaaaka duża :-)

W naszej łazience na dole mamy trochę inny układ. Na wprost wejscia - planujemy umywalkę, w rogu - po prawej stronie umywalki - kabinę narożną, a tuż przy wejsciu kibelek.

Po dłuższej przerwie zaczeliśmy znowu wykanczeniówkę, ale do końca jeszcze bardzo daleko.

Czesc wszyskim. :)

Na stronie archon.pl w projektach, zakladcje wersje jest promocja na projekt domu w lobeliach z podpiwniczeniem, oraz z garazem dwustanowiskowym.

Interesują mnie obie opcje. Pytanie czy ta promocja jest rzeczywiscie warta uwagi?? Ile tak naprawde kosztuje doprojektowanie garazu badz piwnicy??.

Zapisalem sie do promocji ale zastanawiam sie ile tak naprawde minie czasu zanim znajda sie kolejne chetne osoby(wymog min 3). Jezeli cena promocyjna za doprojektowanie jest w rzewywistosci wysoka to moze dac sobie spokoj??

Pozdrawiam

kaszaa,

Niestety nie podam ceny wybudowania garazu 2-stanowiskowego, bo wycenę mieliśmy na całość. Jakolwiek jestem bardzo zadowolona, ze zdecydowalismy sie na garaż 2stanowiskowy (ok 640 cm szerokosci). Poszerzenie garażu nie wpływa (wg mnie) negatywnie na bryłę domu, a niestety projektant nie przewidział w tym domu zbyt dużo miejsca na składowanie róznych gratów, wiec garaz wydaje sie idealnym miejscem w tym przypadku. Poza tym pokój nad garazem jest fantastycznie duży ...

Piwnicy nie rozważaliśmy.

• 3 weeks później...
Ewa R Twoja łazienka wygląda naprawdę świetnie. ponownie zachęcasz mnie do tego projektu, choć miałam juz momenty zwątpienia. A projekt juz jest kupiony i po drobnych zmianach. Zmiany naprawdę kosmetyczne , tylko zlikwidowany jeden balkon i garaż poszerzony o 1m oraz pozmieniane nieznacznie otwory zewnętrzne . To na razie tyle i mam nadzieję ,że niedługo doczekamy sie pozwolenia.Pozdrawiam

Ewa R Twoja łazienka wygląda naprawdę świetnie. ponownie zachęcasz mnie do tego projektu, choć miałam juz momenty zwątpienia. A projekt juz jest kupiony i po drobnych zmianach. Zmiany naprawdę kosmetyczne , tylko zlikwidowany jeden balkon i garaż poszerzony o 1m oraz pozmieniane nieznacznie otwory zewnętrzne . To na razie tyle i mam nadzieję ,że niedługo doczekamy sie pozwolenia.Pozdrawiam

Ciesze sie że wybraliście już projekt wymarzonego domku i życze powodzenia w budowaniu :D

• 3 weeks później...

witam

mys sie zaczynamy budowac w czerwcu. czekamy na ostatnie pozwolenia i szukamy ekipy do fundamentow.

czy ktos budowal z betonu komorkowego? jesli tak to ile styropianu?

okna juz wybalismy.. ale zastanawiamy sie nad iloscia okien na poddaszu? czy cos dodac a odjąć?

mamy garaz dwustanowsikowy i robimy tam jedna sypialnie duza z lazienka mala i garderoba na elewecji ogrodowej. zamiast okna mamy drzwi balkonowe ( ale bez balkonu , tylko barierka) i sie zastanawiamy ile jeszcze okien dachowych dac tam?

czekam na dalsze nowinki co sie dzieje u was?

a propos.

czy ktos buduje na podkarpaciu? okolice Rzeszowa?

Witam wszystkich,

Cieszę się, że znalazłam to forum, dajecie dużo cennych wskazówek.

My właśnie zamówiliśmy projekt Domu w lobeliach, odbieramy go w tym tygodniu. Też uważam, że jest najlepszy ze wszystkich co przeglądaliśmy.

Planujemy pewne zmiany:

1.podwyższenie poddasza o jeden pustak

2.likwidacja dwóch balkonów, zamiast tego jakieś fajne balustrady, bo ona balkonowe zostają

3.powiększenie garderoby na górze, kosztem zmniejszenia dużej sypialni

4.poszerzenie garażu o 1 m, co zwiększy też powierzchnię pom.gosp. na górze

5.likwidacja okien w garażu i bocznego w pom. gosp. nad garażem, ale za to chcemy tam wstawić dwa połaciowe

6.zastanawiamy się nad piwnicą, ale tylko pod częścią garażu

7.schody- jeszcze nie mam koncepcji, czy zostawić tak jak w projekcie czy cokolwiek zmieniać

Mam pytanie do Lobelki z Chotomowa i do Lobelia606 z Marek.

Czy byłaby możliwość zobaczenia Waszych domów na żywo, my będziemy się budować w Nieporęcie nad Zalewem Zegrzyńskim, więc niedaleko Waszych domków. Na pewno ułatwiłoby to nam podjęcie decyzji o pewnych zmianach. Prześledziłam wszystkie posty i jestem bardzo ciekawa jak to wygląda w rzeczywistości.

mail [email protected]

Pozdrawiam

Gabi,

Zapraszamy:-) Namiary podam na prv.

Mam pytanie do Lobelki z Chotomowa i do Lobelia606 z Marek.

Czy byłaby możliwość zobaczenia Waszych domów na żywo, my będziemy się budować w Nieporęcie nad Zalewem Zegrzyńskim, więc niedaleko Waszych domków. Na pewno ułatwiłoby to nam podjęcie decyzji o pewnych zmianach. Prześledziłam wszystkie posty i jestem bardzo ciekawa jak to wygląda w rzeczywistości.

mail [email protected]

Pozdrawiam

Witam po przerwie.

My już mieszkamy 3 miesiące. Domek super, naprawdę funkcjonalny. Jedyny minus to zbyt mały salon oraz to że część ,,kanapowa" mniejsza od jadalnianej. Zastanawiam się obecnie nad zmianą ustawień mebli oraz co tu wykombinować aby ten salon był troszkę bardziej nawet optycznie większy.

Zamieszczam kilka zdjęć, ktoś kiedyś pytał się o kominek.

http://www.iv.pl/images/30520941811655999155.jpg

http://www.iv.pl/images/63774023425421637285.jpg

http://www.iv.pl/images/79717870350866268221.jpg

http://www.iv.pl/images/39489503962526047932.jpg

Fajnie,że się odezwałaś lobelko dlatego mam do ćiebie pytanie o schody z czego masz je zrobione czy są murowane czy drewniane.Tyle sie naczytałam na ich temat na forum o ich wadach i jestem trochę załamana bo projekt już zakupiony.mój e-mail to [email protected]

My ze schodów jesteśmy bardzo zadowoleni. Nie pamiętam na której stronie dokładnie opisałam jak je zmieniliśmy. Proszę doczytaj. W skrócie likwidacja dolnego schodka oraz obniżenie stropu. Poszerzone do 1 m. Schody są super wcale nie są strome moje 3-letnie dziecko samodzielnie po nich chodzi. Są tylko po dwie ćwiartki. Schody lane a potem obłożone drewnem dębem.

Za całość schodów (drewno + tralki) to było coś około 9 tyś.

http://www.iv.pl/images/90997125872972651594.jpg

http://www.iv.pl/images/58573025840266799669.jpg

• 2 weeks później...

Cześć

Wybaczcie za off-top w temacie, ale mam prośbę do @Lobelki, żeby pokasowała trochę prywatnych wiadomości, bo ma zapchaną skrzynkę i nie można nic do niej wysłać. Temat PW oczywiście dotyczący domu w lobeliach ;)

Żeby nie było tak całkiem off-topic, to mam pytanie do budujących lobelię z wentylacją "grawitacyjną". Ile macie kominów z kratkami wentylacyjnymi na poddaszu. Na stronie archonu na poglądowym zdjęciu nie widać nawet kominów wentylacyjnych w miejscu gdzie na poddaszu powinna być łazienka. Tylko u Lobelki widzę sporo kominków wentylacyjnych na dachu dlatego chciałbym ją prosić o podpowiedź :)

Cześć

Wybaczcie za off-top w temacie, ale mam prośbę do @Lobelki, żeby pokasowała trochę prywatnych wiadomości, bo ma zapchaną skrzynkę i nie można nic do niej wysłać. Temat PW oczywiście dotyczący domu w lobeliach ;)

Żeby nie było tak całkiem off-topic, to mam pytanie do budujących lobelię z wentylacją "grawitacyjną". Ile macie kominów z kratkami wentylacyjnymi na poddaszu. Na stronie archonu na poglądowym zdjęciu nie widać nawet kominów wentylacyjnych w miejscu gdzie na poddaszu powinna być łazienka. Tylko u Lobelki widzę sporo kominków wentylacyjnych na dachu dlatego chciałbym ją prosić o podpowiedź :)

Odpowiadam (nie wliczając kanałów w kominach):

- z przodu mamy 3 kominki wentylacyjne z wyprowadzeniem na dach, dwa w kuchni, jeden w łazience na piętrze

- z tytułu mamy 2 kominki, w tym jeden od drugiej łazienki (zrobilismy dodatkową łazienkę przy sypialni), w miejscu gdzie był pierwotnie pokoj z balkonem, kolejny w pralni (wygospodarowalismy ją z częsci ww. pokoju z balkonem), trzeci - ........stąd ich tyle namnożyło się :-)

A pocztę przejrzę, nie miałam info od asministratora, ze jest zapełniona:-)