magda2901 16.06.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Witam, wczoraj odebraliśmy projekt Domu w lobeliach. Przez nami wiele przemyśleń na temat zmian w projekcie. Najistotniejszym z nich na pewno będzie likwidacja pokoju nad garażem. Za to powiększymy łazienkę i być może zrobimy małą garderobę z wejściem z korytarza. Wiem, że taka zmiana na pewno zmieni wygląd budynku, ale chcieliśmy mieć mniejszy dom, a że ten jest naprawdę fantastyczny, to trudno nam (a szczególnie mnie) było z niego zrezygnować. Architekt powiedział, że nie będzie z tym żadnego problemu. No, oby! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalobelia 16.06.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 To znaczy nie będzie garażu a co za tym idzie pokoju nad garażem? Bo nie bardzo rozumiem.Czy będzie garaż a tylko pokoju na górze nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda2901 16.06.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Garaż będzie. Nie będzie tylko pokoju nad garażem. Czy to zły pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda2901 16.06.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Garaż będzie wyglądał mniej więcej tak:http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-dziewannie-2/m4107a2c6e180b,1 Oczywiście to jest inny projekt domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalobelia 17.06.2010 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Mnie osobiście taka bryła domu nie za bardzo się podoba. Natomiast co do przedsionka na górze to wcale nie jest on taki szeroki aby ,,aż tak szaleć". Wydaje mi się że aby zrobić tam łazienkę i garderobę trzeba by go było przedzielić na pół wszerz a nie wzdłuż. Poza tym proszę się jeszcze zastanowić ponieważ dla mnie właśnie to przejście do pokoju nad garażem było fajne i bryła na pewno straci na wyglądzie.Ponadto wcale aż tak projekt nie jest fantastyczny. Nie to że jestem niezadowolona ale gdybym budowała jeszcze raz to wybrałabym na pewno inny projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda2901 17.06.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Tak, oczywiście, żeby z tego przedsionka zrobić garderobę na pewno trzeba przedzielić go wszerz a nie wzdłuż, czyli na 2 kwadraty. Wtedy część idzie na powiększenie łazienki, a część na garderobę, a właściwie tylko na taki schowek na np. odkurzacz, deskę do prasowania itp. Choć najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie z całego tego przedsionka garderoby i będzie ona wtedy miała ok. 2 m. Zobaczymy. Zresztą ostateczna decyzja o likwidacji tego pokoju nad garażem jeszcze nie zapadła. Mam nadzieję, że będziemy zadowoleni z tego domu, mimo kilku wad jakie on posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelia606 17.06.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 (edytowane) Nie wiem , czy taka zmiana bryly domu bedzie korzytnie wyglądać . Ta powierzchnia nad garażem (zwłaszcza jak to jest garaż jednostanowiskowy) nie jest naprawę taka duża a przyda sie na 100% , poza tym różnica w kosztach budowy będzie naprawdę znikoma - zakładając że garaż ma ok. 20 m2 to w łatwy sposób mozesz policzyc koszt zrobiena pomieszczenia nad garażem zwiększy koszt budowy o ok. 5000 zł , a przyszłości mozesz żałować że zrezygnowałaś z tej powierzchni . My mamy domek z garażem dwustanowiskowym - powierzchnia nad garazem 40m2 podzilona jest na dwie części pralnię z suszarnią i garderobą , a druga część pokój kąpielowy. W miejscu gdzie w oryginalnym projekcie jest łazienka mamy otwarta przestrzeń i nie żałujemy bo robi to naprawdę wrażnie i powoduje że hol jest naprawdę okazały. Na Waszym miejscu w pomieszczaniu nad garażem zrobiłam bym lazienke , a w miejscu gdzie w projekcie jest łazienka garderobę . Zadwoleni z domku napewno będziecie my nie żałujemy - dom wygląda świetnie i robi wrażenie , jeśli ma wady to my ich nie zauważamy i jak bysmy mieli budowac jeszcze jeden domek to byłby to ten sam projekt . Pozdrawiam serdecznie Edytowane 17 Czerwca 2010 przez Lobelia606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda2901 18.06.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Lobelia606, dzięki za pocieszenie, bo już momentami zaczynałam żałować, że kupiliśmy ten projekt. Ja też początkowo chciałam w miejsce łazienki zrobić garderobę, a w pokoju nad garażem łazienkę i pralnię. I uważam, że to by było chyba najlepsze rozwiązanie. Z drugiej strony kogo bym się nie zapytała, to każdy mówi mi, że ten dom jest bardzo duży i żeby takiego nie budować, bo potem będziemy żałować (łącznie z architektem, który twierdzi, że 50m i tak nie będzie wykorzystane, a w niepotrzebnych pokojach będzie tylko rupieciarnia). Ale mimo tego, projekt już mamy, teraz zostały tylko zmiany. Poza tym jak byśmy słuchali tych wszystkich doradców z rodziny i znajomych, to jeszcze z 5 lat wybieralibyśmy projekt... A tak to przynajmniej to już mamy za sobą I dobrze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalobelia 18.06.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Lobelia606 ma rację ta powierzchnia naprawdę się przyda. A co do wielkości domku jest w sam raz na niewielką rodzinę. Z zewnątrz wygląda na bardzo duży, a środek jest akurat. Nawet jak przychodzą do nas goście to od razu pierwsze wrażenie ,,dom 200" a potem w środku mówią że o.k. oraz że z zewnątrz wydaje się o wiele większy. Lobelia606 ta przestrzeń musi fajnie wyglać. I jak zwykle prośba o zdjęcia i juz ode mnie osobiście prośba o zdjęcia rozstawu mebli w części telewizyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula00 20.06.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 moja czesc tv, oraz "jadalniana", pozdrawiam wszystkich cieplutko http://foto2.m.onet.pl/_m/e9cff2a1c4b1323bb3e171db7339df0a,6,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/fb48a3cb9fcd2974b41212362996616f,6,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzik301 27.06.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Witam wszystkich którzy budują i tych którzy już mieszkają w lobeliach . Mi również podoba się ten dom (jestem na etapie szukania odpowiedniego projektu) już pooglądałam sobie wasze domy są piękne , i mam ogromną prośbę może ktoś wybudował w okolicach Lublina bardzo bym chciała go obejrzeć na żywo z góry dziękuję i pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim budującym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdagdansk 07.07.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Witam Wszystkich.Długo tu nie zaglądałam z braku czasu.Widze ze praca wre SUPER .Kochani szukam kogoś od schodów.Jestem po wtepnych wizytach i cena jest, wydaje mi sie z lekka wysoka .Wycenili mi schody z buku na 20.000 a wiem ze mozna taniej.Gdyby ktoś miał sprawdzoną firme byłabym wdzieczna.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdagdansk 07.07.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Zapomniałam dodać ze zrezygnowaliśmy ze schodów lanych i szukam samonośnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zibi146 07.07.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 No i niestety - budowa wstrzymana. Bank nie udzielił kredytu. Nie rozumiem tego, ale to jest Polska. Do wniosku załączone chyba ze dwie ryzy różnej maści i koloru zaświadczeń, dokumentów i kicha ... A może jeszcze do wniosku dopiszemy ojca i matkę, teściową i teścia, wójka ciotkę i ze dwie ... kochanki. To może wówczas. A jakieś nieruchomości pod hipotekę. W sumie uzbierało się chyba ze trzy raze tyle co wartość ktredytu i to za mało. Dochody to najlepiej takie powyżej 10 tys. Śmiać mi się chce. Gdybym miał takie dochody to nie brał bym kredytu, ponieważ na bieżąco coś bym na budowie zrobił. Trudno muszę spieniężyć część tego co posiadam i może wówczas dokończę to co rozpocząłem. A jak Wam się udaje załatwić kredyt. Znajomy żeby dostać kredyt "skreślił" z rodziny dzieci, dopisał rodziców, sprzedał prawie wszystko co miał i jakoś mu się udało ... tylko, że teraz u teściów koczuje w jednym pokoiku (w bloku). Pozdrawiam !!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdagdansk 07.07.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Zibi Ja mam podobny problem,jakiś czs temu chciałam kredyt na dokończenie budowy ,mam dom "lobelke"w stanie surowym zamknietym ,tynki,posadzki ogrzewanie ,elektryka,ocieplenie poddasza teraz właśnie są kładzione stelaze i wiesz co mi powiedzieli w banku....Że aby wziąść niecałe sto tysięcy to ta moja nieruchomość jest za mało warta aby była zabezpieczeniem tego kredytu.Szkoda gadać tak się te banki ogłaszają a jak przyjdzie co do czego to i tak wielkie G....o z tego załatwiania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niutek1978 07.07.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 A ile kosztował Cie stan surowy zamknęty? lub koszty jakie poniosłaś do tej pory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdagdansk 07.07.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 stan surowy z wszystkimi pozwoleniami wytyczeniami z pokryciem dachu deski+dachowka,elektryka,tynki ok 190.000. Okna drzwi zew i rolety góra 40,000.Ogrzewanie ,posadzki ok 30,000 A buduje w tym roku mija dwa lata. Pozdrawiam P.S Jeśli uda mi się wgrać zdjęcie Plac boju wygląda tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzik301 11.07.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 witajcie. Magdagdańsk piękna ta twoja lobelka . Ludziska zlitujcie się ja wiem że już niektórzy wybudowali swoje domy i może tu nie zaglądają ale ponawiam swoja prośbę bardzo bym chciała zobaczyć ten dom na żywo mieszkam pod Lublinem może ktoś w okolicy ma już pobudowany, na forum gdzieś przeczytałam że ktoś buduje pod Rzeszowem i w Markach ,odezwijcie się proszę podaję adres [email protected] . Dziękuję i czekam z niecierpliwością . Pozdrawiam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niutek1978 17.07.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 mAGDZIK - my jeszcze nie zaczeliśmy kopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irsu 19.07.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 (edytowane) Witajcie moi drodzy!!! strasznie długo mnie tu nie było,niestety siła wyższa,10 miesiecy czekalismy na podłączenie neta i telefonu,uf,mamy nareszcie!! Widze ze na forum jest wiele nowych osób budujących lobelkę.Pozdrawiam!! Mu w naszym domku mieszkamy ju ż ponad pół roku,jest super teraz bo wcześniej niekoniecznie-wprowadziliśmy sie do niewykonczonego domu.To było bardzo pracowite 6 msc-y.Ciekawych odsyłam do mojego dziennika,który będę w miarę możliwości uzupełniać. A narazie wklejam zdjęcia domku w stanie obecnym Edytowane 20 Lipca 2010 przez Irsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts