Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam wszystkich lobelkowiczów, oto zdjęcia mojej kuchni

http://foto3.m.onet.pl/_m/b2a2f84a772a64c8f0a8d7a05104b9ab,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/169c01dbd46287cc591b9fa936956aa0,10,19,0.jpg

Kuchnia na etapie budowy wydawała mi sie mała i nieustawna, jednak po kilku miesiącach uzytkowania (mieszkamy od kwietnia) stwierdzam, że tak nie jest.

Wszystkie podręczne rzeczy zmiesciły się w kuchni, a reszta schowana jest w spizarni, która choc niewielka jest naprawde bardzo przydatna.

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Irsu,

obejrzałam Twój dziennik i z przyjemnością patrzałam na metamorfozę domku. U nas jeszcze dużo do zrobienia, kiedy zrobiło sie cieplej prace zaczęły sie przed domem, ponieważ mielismy już dość farb,paneli, płytek itp. Do wykończenia jeszcze została górna łazienka, sypialnia, oraz inne pierdoły.

Irsu, czy blat na ladzie masz taki jak blaty w kuchni? Ja jeszcze nie mam wykończonego tego barku i troche mnie to wkurza.

Jeszcze raz gratuluje postępów.

hej hej

blat na ladzie mam taki sam jak w segmencie,na poczatku chcialam zrobic w ciemnym kolorze ,tak jak drzwi i futryny ale zostałam przegłosowana,rodzina powiedziala ze bedzie za ciemno....no nie wiem ...ale za to wykonczenie od strony salonu pod ladą jest w ciemnym tynku ozdobnym.No i barek czeka jeszcze na krzeselka barowe:-)

anula00 pięknie u Ciebie,mam nadzieje ze beda jeszcze fotki z dalszej czasci domu??u nas tez jeszcze sporo do wykonczenia ale jakos przestalam sie spieszyc,maz walczy nadal z ogrodzeniem i tez raczej nie zdązymy ogrodzic sie przed zimą.Bedzie wiecej pracy na wiosnę.

Obawaim sie tylko tego ze jak skonczymy wkoncu wszystko w takim tepie to trzeba bedzie zaczynac od poczatku....i wtedy zaczną sie remonty!!!

A do nas jutro przyjeżdżają schody...nareszcie.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam,

Irsu Masz naprawdę piękny dom . Ja jestem na etapie ocieplania z zewnątrz , w środku tynki i wylewki. Bardzo podaoba mi się twoja eleacja. napisz ile metrów kwadratowych liczyliście do elewacji bo mi wyszło 290 a moim fachowcom wychodzi 350 m. W projekcie na stronie archonu piszą , że powierzchnia ścian zewnętrznych do kalkulacji materiałów to 179 m.

Ile liczyliście fachowcom w końcu tych metrów, bo zgupiałam a wiadomo , ze każdy metr to pieniądz.

Jeśli ktoś ma dokładne wyliczenia prosze o informację, to sobie porównam wyniki.

Witajcie po chwilowej przerwie.

My już też mieszkamy w naszym domku od 2 miesięcy i jest naprawdę fajnie. Chociaż nie wszystko jest jeszcze dokończone to jednak na swoim :)

Poniżej zamieszczam nasze rozwiązanie kuchni i salonu

http://images40.fotosik.pl/332/80e2762a71be72e5m.jpg

http://images40.fotosik.pl/332/d6bf803def0a448am.jpg

http://images35.fotosik.pl/184/f95142a7dcaab3d9m.jpg

Ewa_R piękna kuchnia!!!i salon!!!

czy zwróciłyscie dziewczyny uwage jaka ta nasza kuchnia jest duza??

w czasie budowy balam sie ze bedzie zbyt mala,nieustawna i wogole porazka w całym tym projekcie,a tu prosze,całkiem fajnie komponuje sie z caloscia domu!!!

i w kazdej lobelce jest inna,zauwazyłyscie???taka z jednego projektu ale w kilku odsłonach!!

Iwonko,my liczylismy samego styropianu 300 m,ocieplenie robil sam moj maz bez wiekszego doswiadczenia,wiec bylo duzo ubytkow.Mamy tez podniesiona sciane kolankowa wiec rowniez tych metrow przez to jest troche wiecej.Mysle ze bedzie tak jak Ty wyliczylas ok.290-300 m,nie wiecej,zapytaj dokladnie co licza ci fachowcy.przeciez otwory okienne odchodza.

Ale np tynk zew pomagali mezowi klasc koledzy i powiedzieli ze łacznie z balkonami to jest lekko 350 m,my rozliczylismy sie z nimi za 300 m,bo tyle bylismy umowieni.

wiec roznie to licza.A masz racje, kazdy metr to pieniadz.....

u nas nadal walka z wiatrakami-ogrodzenie....a moj malzonek jest juz taki biedny...brak czasu i sil...i wiem ze juz na pewno nie zdarzymy z ogrodzeniem w tym roku.wszystkie slupki sa juz wmurowane,trzeba teraz naciagnac siatke i wymurowac ogrodzenie z przodu domu.Ale t o juz chyba na wiosne:-)

a tak na marginesie,schody przyjechaly,zostaly ulozone na stopniach,dopasowane i ....wcielo fachowcow,zapili,masakra....ale coz trzeba by bylo byc wrozka zeby wszystko przewidziec...mam tylko nadzieje ze przed swietami BN schody beda gotowe...1 wigilia u nas...

Pozdrawiam.

witam wszystkich budujących Lobelię. we wtorek zaczęliśmy budowę naszego wymarzonego domku. Zalane są już ławy a w poniedziałek stawiamy bloczki fundamentowe, tzn. nasi budowlańcy. Martwię się czy zdążymy postawić w tym roku stan surowy, bo ma być ochłodzenie. Zobaczymy. Ale i tak bardzo się cieszymy że wreszcie ruszyliśmy.

Witam

Na wstępie chciałem wszystkich serdecznie pozdrowić i pogratulować słusznego wyboru ;))

Ja jestem na etapie stanu surowego zamkniętego. W tym roku przede mną "jeszcze" ogrzewanie i posadzki - tu pojawia się pytanie do użytkowników lobelek:

1.Jakiego ogrzewania używacie? /gazowe czy na tradycyjne paliwa/

2.Jakiego rzędu macie rachunki za ogrzewanie w sezonie grzewczym /woda użytkowa i co/?

3.Czy sprawdzają się u Was solary do ogrzewania wody?

4.No i na koniec koszty instalacji???

Proszę o pomoc!!! Robiłem wycenę w kilku miejscach i oto co ustaliłem:

1.Robocizna to koszt w granicach 6 ~ 8 tyś.

2.Koszt materiałów instalacji od 28 ~ 30 tyś - dla podłogówka około 90 m2 /parter i łazienka nad garażem/, poddasze tradycyjnie w grzejnikach.

Czy nasze lobelki należą do oszczędnych domków czy raczej są energochłonne? Jak to wygląda z waszej perspektywy i doświadczenia?

P.S. Z uwagi na koszty ogrzewania gazem biorę pod uwagę ekogroszek - może ktoś ma takowy system u siebie? Proszę o info.

Edytowane przez koralik1

Ewa_R piękna kuchnia!!!i salon!!!

czy zwróciłyscie dziewczyny uwage jaka ta nasza kuchnia jest duza??

w czasie budowy balam sie ze bedzie zbyt mala,nieustawna i wogole porazka w całym tym projekcie,a tu prosze,całkiem fajnie komponuje sie z caloscia domu!!!

i w kazdej lobelce jest inna,zauwazyłyscie???taka z jednego projektu ale w kilku odsłonach!!

Iwonko,my liczylismy samego styropianu 300 m,ocieplenie robil sam moj maz bez wiekszego doswiadczenia,wiec bylo duzo ubytkow.Mamy tez podniesiona sciane kolankowa wiec rowniez tych metrow przez to jest troche wiecej.Mysle ze bedzie tak jak Ty wyliczylas ok.290-300 m,nie wiecej,zapytaj dokladnie co licza ci fachowcy.przeciez otwory okienne odchodza.

Ale np tynk zew pomagali mezowi klasc koledzy i powiedzieli ze łacznie z balkonami to jest lekko 350 m,my rozliczylismy sie z nimi za 300 m,bo tyle bylismy umowieni.

wiec roznie to licza.A masz racje, kazdy metr to pieniadz.....

u nas nadal walka z wiatrakami-ogrodzenie....a moj malzonek jest juz taki biedny...brak czasu i sil...i wiem ze juz na pewno nie zdarzymy z ogrodzeniem w tym roku.wszystkie slupki sa juz wmurowane,trzeba teraz naciagnac siatke i wymurowac ogrodzenie z przodu domu.Ale t o juz chyba na wiosne:-)

a tak na marginesie,schody przyjechaly,zostaly ulozone na stopniach,dopasowane i ....wcielo fachowcow,zapili,masakra....ale coz trzeba by bylo byc wrozka zeby wszystko przewidziec...mam tylko nadzieje ze przed swietami BN schody beda gotowe...1 wigilia u nas...

Pozdrawiam.

Hejka,

Irsu dzięki za szczegóły . Jestem już po rozliczeniu i wyszła mi robocizna 7800 (ocieplenie do zamalowania farbą podkładową bez tynku ,ozdóbki wokół okien , banie , parapety z płytek i trzy balkony z wylewkami . Liczyli ostatecznie 170 metrów ale doliczali różne dziwne rzeczy jak łuki itp. Napiszcie czy to dużo bo robił to troszkę znajomy i jestem zła że zdarł ze mnie.

Witam

muszę się pochawlić!!

wczoraj zaczęliśmy kopanie fundamentów. dzis juz jest wykopane i wylewane są ławy.

jedak nasz plan to tylko do ślepej wylewki w tym roku .... chyba że pogoda nas mile zaskoczy.

Ale się ciesze.

zdjęcia wrzuce.. ale narazie mam zapalenie płuc i wszystko na telefon załatwiam

przyłaczam sie do pytanie poprzednika o energooszczędność Lobelki...

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich .

Długo tu nie zaglądałam ale miałam sporo na głowie.W związku z tym że ciągle jest potrzebna kasa postanowiliśmy z meżem ze damy sobie spokój z pracownikami ,i sam będzie jezdzić (tiry).Tak więc wszystko spadło na moją głowe.Dom,budowa ,lekcje ,i szkoła starszego syna ,i do tego ząbkujacy i nie śpiący w nocy 20 to miesieczny szkrab.Ale nie ma co się załamywać ,jakoś to będzie ,mam nadzieje że jeszcze troszke sie pomeczymy ,a potem relaks,relaks i relaks.

Ale póki co to wklejam kilka zdjęć (mam nadzieję że mi się uda),miały być we wrześniu,ale sami wiecie jak to jest z planowaniem,zawsze są jakieś poślizgi.

Pozdrawiam i prosze dawajcie jakieś swoje fotki!!!!!!!

DSC06850.JPG

• 4 weeks później...

Hej witam ponownie!

Miło popatrzeć jak już mieszkacie, jak macie urządzone mieszkanko. Ja wyszedłem na poziom zerowy z własnej kasy. Zdołałem jeszcze zabezpieczyć wszystko na zimę i ... na wszystko nasypało dużoooooo śniegu. Nadal chodzę i szukam kredytu po bankach. Mam nadzieję, że w końcu go gdzieś dostanę. Od nowego roku podobno materiały mają zdrożeć i zobaczymy na ile starczy tego kredytu. Dobrze chyba jest skoro sama pani z jednego banku zadzwoniła i poinformowała mnie, że już teraz mnie stać na kredyt (dwa miesiące temu jeszcze mnie nie było stać, ale teraz bank dostał nowy kalkulator i teraz już mnie stać) :jawdrop: Śmieszne to i zarazem tragiczne z tymi bankami. Po prostu nie szanują klienta. Gdybym zarabiał z 15 tys. na miesiąc dostałbym taki kredyt od ręki tylko gdybym tyle zarabiał - nie brałbym kredytu. :lol2: Ale dosyć tych żali - trzeba się brać do roboty tj. zarabiać na domek dla rodziny ...

Pozdrawiam wszystkich

Zibi

• 1 month później...