Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

witam,

u nas koszt fundamentów - ok. 25 tys. z ociepleniem - ale to było jeszcze w 2006, koszt materiału- budujemy z maxa 30 to kolejne 25 tys razem ze ściankami działowymi - ale towar zakupiony na początku roku przed bumem, drewno na dach to chyba 7-8 tys, i zamówiony dopiero mat na strop 11 tys.

Tylko się załamać :(

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pierwszy post to wypadało by się przywitać - a więc

CZEŚĆ

Jestem na etapie przekonywania żony co do tego pięknego, boskiego, nadprzyrodzonego i niewątpliwie najładniejszego projektu jakie moje receptory wzrokowe widziały :lol:

Ale że w życiu nie jest zawsze z górki to moja żona twierdzi że:

1. Jest za duży (ma być max 140 m)

2. Za mała kotłownia (nie wiem po co większa)

I tu mam do was drodzy forumowicze prośbę.

Jakich argumentów mam użyć ażeby przekonać moją połówkę ??

Czytając posty zauważam, że niezłymi jesteście negocjatorami, więc tak sobie wykombinowałem że podpowiecie co i jak powiedzieć :lol:

Witaj Lisek

Ja tez uwazalam ze 160 m to duzo,szukalam projektow o mniejszej powiezchni urzytkowej,moj maz przekonal mnie ze przy budowie domu dodatkowe 20 m w stosunku do 140 m to nie duzo i nie bardzo odczuwa sie roznice jesli chodzi o materialy,nie wiem moze sie myli ale mowil o tym bardzo przekonywujaco i znajomi ktorzy sie juz wybudowali - potwierdzili,ja zgadzilam sie na 154 m.

zycze powodzenia bo projekt jest naprawde super.

Pozwodzenia i pozdrawiam.

Witam serdecznie Wszytskich :D ,

Postanowiłam sie wreszcei ujawnić, bo od jakiegoś czasu śledzę Waszą korespondencję na forum:))

Ja też buduję Lobelie, tyle że pod Warszawą, w Chotomowie.

W tej chwili wykonywanie jest zbrojenie stropu.

Nasze Lobelie będą miały garaż 2 stanowiskowy. Z innych zmian, to w wykuszu robimy wyjście na taras, do spizarni - wejście z korytarza a nie w kuchni, murujemy sciane pomiedzy kuchnią i salonem. A na pietrze kosztem jedengo z pokoi bedzie łazienka przy sypialni i pralnia.

Teraz sie zastanawiamy nad oknami dachowymi. Jeżeli ktoś z Was juz sie na nie zdecydował, czy mogłabym prosić o informację, jakie wybrał i jakiej wielkości. My chyba wszedzie planujemy zamontować firmy Roto albo Fakro o wielkości 78x140, co Wy na to?

Pozdrawiam :lol:

witajcie,jaka tu cisza wszyscy chyba na budowie :( ale Wam zazdroszcze...a my jeszcze borykamy sie z papierologia :evil:

czesc lobelka,my rowniez chcemy z mezem dokonac malych zmian w projekcie,tzn:

1-wyjscie na taraz przez wykusza(taraz dociagnac do frontowej sciany domu)

2-likwidacja malych okienek w kuchni - powiekszenie okna kuchennego o kawalek

3-likwidacja okna na frontowej scianie w jadalni

4-powiekszenie lazienki na dole kosztem "szafy" w holu

5-likwidacja okna dachowego w duzej sypialni na gorze

6-z pomieszczenia gospodarczego na gorze zrobimy pokoj

reszta zostaje bez zmian.

Nie sa to duze zmiany,mam nadzieje ze nie bedzie problemu z wprowadzeniem ich do projektu.

Pozdrawiam.

Cześć Irsu :) ,

Jestem przekonana, że nie będziecie mieli problemów z wprowadzeniem Waszych zmian.

My z innych zmian, o których nie pisałam, to na piętrze, podniesliśmy ścianę kolankową o 1 pustak, aby przestrzen była łatwiejsza do zagospodarowanie, a i poszerzyliśmy schody do 100 cm. W projekcie są 90 cm, czyli dość wąskie zwłaszcza jak na zabiegowe.

Wiatrołap jest moim zdaniem dość niestety mały (jest juz w naszym domu wybudowany), jak dla mnie to nawet za mały w porówaniu z pozostałą przestrzenią domu, więc ew. (ale to tylko taka sugestia) może rozważcie powiększenie łazienki kosztem pomieszczenia gospodarczego.

Pozdrawiam :)

• 2 weeks później...

Bardzo cieszę się, że grono osób budujących Lobelkę tak się powiększyło :D

My mamy pozwolenie na budowę i praktycznie możemy zaczynać. Ale jak pech to pech, na pomorzu brakuje budowlańców, mamy juz umówioną ekipę ale na początek przyszłego roku :(

Cały czas śledzę forum ale nadal nie jestem w stanie wyliczyć kosztów a jakiś kredyt muszę zaciągnąć!

Teraz oddałam projekt w ręce fachowca i czekam na wycenę stanu surowego.

Będziemy budować odbicie lustrzane, zostawiliśmy projekt prawie bez zmian, tzn. wyjście do ogrodu od strony jadalni i dwa dodatkowe okna dachowe nad garażem bo tam będzie łazienka z pralnią.

Najbardziej martwi nas kwestia schodów :evil: Obecnie mieszkamy w 2-poziomowym mieszkaniu i mamy bardzo podobne schody zabiegowe, z tym, że nasze mają 100cm szerokości i są do tego łagodniej usytuowane niż w projekcie. Myślimy o poszerzeniu schodów, co u góry wiązałoby się z likwidacją pomieszczenia, które u nas i tak nie byłoby łazienką :)

Może ktoś ma jakiś pomysł? :roll:

Koszty...no wlasnie...i jeszcze kredyt...i trzeba przewidziec czy starczy :( powiem tak,my z mezem mamy mieszkanie ktore sprzedajemy jak tylko dostaniemy przepis notarialny dzialki,zyskamy jakiej 90-100 tys.z tego musimy splacic kredyt hipoteczny jakies 35 tys i reszta zostaje.Do tego chcemy jeszcze zaciagnac kredyt budowlany max 300 tys.- zalezy jak bedziemy "drogo" budowac,mamy nadzieje ze starczy zamknac budowe tzw.pod klucz oraz chociaz w czesci umeblowac dom.A szczerze?to martwie sie mocno czy zrobimy to co zaplanujemy :(

Z wycena domu tez mielismy problem, ale ostatecznie nasze Lobelki wycenilismy na ok 410 tys. przy czym mamy garaz na 2 stanowiska i w zwiazku z tym w sumie 8 okien dachowych, na dachu - będzie dachówka ceramiczna, podwyzszylismy sciane kolankową o 1 pustak, poszerzylismy taras od strony wykusza, w sumie do 4 m głebokosci, bedziemy mieli 3 lazienki. Na robociznę stanu surowego otwartego z zadaszeniem (wraz z pelnym odeskowaniem dachu, przy czym chyba w koncu z niego zrezygnujemy na rzecz foli co wiaze sie z oszczednosciami) robocizna została wyceniona na 50 tys zł + VAT. Budujemy w okolicach Warszawy. Materiał na sciany to porotherm 25. Na dzien dzisiejszy zalalismy strop. Mam nadzieje, ze zmiescimy sie w tej kwocie :D

A schody - rzeczywiscie wydaja sie stromym "zawijasem" z malymi stopniami mimo ze poszerzyslismy je do 100 cm. Licze ze stopnie wydłuzymy jak bedziemy obkladac je drewnem. Gdyby ktos zwrocił mi uwagę na stromosc tych schodów przed ich wylaniem, to byc moze zmieniałabym układ funkcjonalny na piętrze, aby były one bardziej wygodne, a w moim przypadku to juz za pozno :-? .

• 2 weeks później...

Dzięki Irsu i Lobelko za odpowiedź! Ja zastanawiam się czy pozbywać się mieszkania czy je wynająć ale chyba bez kasy za mieszkanie nie pociągniemy! Wstępne koszty budowy tak jak u Lobelki wyszły mi na ok 400tys. (i chyba jedynym pocieszeniem jest, że moje mieszkanie warte jest więcej niż dom :o ). Ja też Lobelko myślę o Porothermie, tylko moje ekipa budowlana mocno oponuje, bo przecież Porotherm jest trudny w obróbce a co do dachu to chyba blachodachówka - chcę zamontować solary boję się, żeby konstrukcja nie była zbyt mocno obciążona.

Napiszcie proszę jak rozwiązujecie kwestię ogrzewania?

Anula00,

Wg mnie na dole nie wpłynęło.Korytarz jest naprawde fajny. Przestronny. Wysokosć 2.80 m robi wrażenie :) Poszerzenie schodów miało za to wpływ na powiekszenie otworu w stropie i przez to zwęzi sie korytarz na górze. Z projektu wynika, ze po ich poszerzezniu do 100 cm, korytarz bedzie miał 113 cm na całej długosci pokoju z balkonem od frontu. Na gorze nie mamy jeszcze dachu ani scianek działowych, wiec nie mogę powiedzieć, czy to ma znaczenie. Schody, jak pisałam są moim zdaniem dość strome, wiec dzieki poszerzeniu stają sie wygodniejsze. Zwroccie uwagę, ze stopnie schodów nie są wcale głebokie, 26 cm każdy. W zasadzie o pół cm większe od mojej stopy :wink:

Z innych "niespodzianek" w projekcie, to w otworze balkonowym pomiędzy sypialnią a balkonem jest prog konstrukcyjny, zakładam, ze po ułozeniu podłogi będzie miał z ok 5 cm. Tego progu nie ma za to w owtorze balkonowym pokoju z frontu domu.

Balkony są dość wąskie i jak dlz mnie będą pełnic wyłącznie funkcję dekoracyjną (ew aby ukryc kiedyś w przyszłosci klimatyzację, bo podobno na poddaszu potrafil latem byc bardzo ciepło i warto ją założyć), ale w sumie to przecież nie problem, skoro będzie duży taras, no i przede wszytskim piękny ogród :p

pozdrawiam :p

Cześć,

Nie prowadzę dziennika.

Robie tylko od czasu do czasu zdjęcia budowanego domu. Jeżeli chodzi o zdjęcia wewnątzr domu, to najpierw musi zniknąć ze środka "las belek" podtrzymujacych strop, aby można było je zrobić.

Potem sprobuję umieścić je na forum, ale nie obiecuje, czy mi sie to uda, bo nigdy tego nie robiłam, wiec na razie musze poznać intrukcję zamieszczania zdjęć.

Ew mogę przesłać zdjęcia na Wasze adresy prywatne.

Na razie zdejcia Lobelii mozna obejrzec na forum Archonu.

Pozdrawiam

Witajcie,

kuchnia moim zdaniem nie wygląda tak mała jak na rzutach, choć myślę, że to zależy od oczekiwań :wink: Ja się pozytywnie rozczarowałam i myślę, że będziemy zadowoleni. A jeszcze jak ściany będą otynkowane to... :)

Mam "trochę" zdjęć, ale chyba nie umiem ich tu umieścić :( Muszę gdzieś poczytać jak to zrobić.

My jesteśmy teraz na etapie lania stropu.

Pozdrawiam wszystkich :)

jesli to nie problem rowniez prosze o zdjecia z budowy lobelki na priw : [email protected]snie kuchni,w rzucie wydaje sie byc mala ale taka jak sobie wymarzylam,zawsze chcialam miec kuchnie otwarta,polaczona z jadalnia i salonem,zastanawiam sie czy budowac lade laczaca wlasnie kuchnie z jadalnia,czy pozostawic przejscie i jedynie filar...chce zeby ta czesc domu byla otwarta przestrzennie.