Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lobelko! Serdecznie dziękujemy za zdjęcia.

My póki co męczymy się z wyborem materiału bo nas kierownik goni. Ytong- super ale drogi, bo wełną trzeba ocieplać a porotherm na klej mało która ekipa umie dobrze zrobić. Hydraulik zastrzelił nas pomysłami, np. pompa ciepła. Dziewczyny czy ja jakaś dziwna jestem albo mam dziwnych fachowców, czy Wy już pół roku przed budową wybierałyście materiały potrzebne do budowy domu?????

Witam Wszystkich

z wypiekami na twarzy czytam Wasze uwagi dotyczące tego domku, bo ja również będę budować Lobelki.

W związku z tym mam serdeczną prośbę do BAFIKI i LOBELKI o przysłanie mi Waszych zdjęć - teraz i później na bieżąco

Z góry b. dziękuję

mój adres: [email protected]

Witam!

Widze że coraz więcej osób zainteresowanych jest tym projekcikiem:)

Jestem bardzo ciekaw jak wygladaja wasze lobelki, ja narazie startuje z ziemi, moje będa miały podpiwniczenie, po cześci ze względu na spad terenu. domek poszedł na szerokośc o 1 metr co pozwoliło mi w garażu dać pom gosp gtak potrzebne, dodatkowo kuchnia zrobiła sie kwadratowa ściana kuchnia - salon zamurowana! likwiiduje schody zabiegowe na rzecz normalnych sa wygodniejsze... kotłownia będzie na dole. Na poddaszu w miejscu łazienki zrobie pralnio suszarnie a łazienka bedzie nad garażem z przegrodą na planowana w bliżej nieokreślonej przyszłości sauny:) postaram sie wysłać zdjęcia oraz skan z mojego zmienionego planu!

Pozdrawiam i prosze o fotki z waszych realizacij [email protected]

• 3 weeks później...

Witam wszystkich.

Po miesiącu spedzonym nad katalogami i w necie wszystkie drogi prowadzą jednak do domku w lobeliach. Układ salon/jadalnia/kuchnia jest w tym projekcie tak iepowtarzalny że naprawdę trudno wyszukać podobne rozwiązanie. Poddasze to praktycznie same scianki działowe więc z praktycznie wszystkie zmiany sa mozliwe.

Martwi mnie jednak kilka spraw:

1. schody - że takie wąskie - ale z tego co czytałem wasze pomysły to idzie je jakoś "podrasować"

2. mała kotłownia - planuję ogrzewanie ekogroszkiem

3. mała łazienka na poddaszu - ale to praktycznie nie problem - łatwa do powiększenia

Bardzo prosze osoby posiadające zdjęcia o przesłanie ich na adres: [email protected] - bardzo mi to pomoże (mam nadzieję) przekonać ostatecznie żonę do pomysłu.

A może jest ktoś z okolic Trójmiasta kto buduje właśnie ten domek (bo tu mieszkam) lub okolic kujawsko-pomorskiego ( bo tam często bywam). Chciałbym na własne oczy zobaczyć jak to wszystko wygląda

Pozdrawiam, życzę przyjemnego i owocnego budowania i czekam na fotki

Marek

wczoraj kiedy po tak długich poszukiwaniach znalazłam tą strone (zawzięłam się i siedziałam do 24) :o nie miałam siły aby czytać wasze uwagi odnośnie zmian ale dziś skoro świt studjuje strona po stronie i i widzę ze irsu jeśli dobrze pamiętam jest również z gdańska i są osoby między innymi lobelka która jest na dalekim etapie w związku z tym jeszcze raz proszę o zdjęcia nie mogę się doczekać aby być na takim etapie co wy mój e-mail jest podany powyżej z góry bardzo dziękuje P.S czytałam lobelko ze myślicie o pracach zimą a mieliście jak na razie tylko zadaszyć.Jakbym słyszała siebie i swoje plany mam zamiar na wiosne zacząć zadaszyć i zimę przeczekać ale w miarę jedzenia apetyt rośnie zwłaszcza ze jestem niecierpliwa. Jak widzi się rosnące mury to chciałoby się wiecej i więcej ale się rozpisałam JESZCZE RAZ PROSZĘ O FOTO POZDRAWIAM :p

Mury już stoją i wyglądają całkiem ok. Zastanawiamy się jak wylać schody, żeby były ładne i wygodne. Ściane między salonem a kuchnią mamy bez barku. Zlikwidowaliśmy te 3 okienka z przodu na 2 po 120cm szerokości (jedno jest w kuchni a drugie w spiżarni) kuchnia jest w ładnym prostokącie a spiżarnia w tej części gdzie barek.

W salonie na tej ścianie co wykusz mamy wyjście na taras (w projekcie było tam okno) i przez to salon zrobił się ustawniejszy. Zobaczymy jak będzie dalej.... Wszystkim oczywiście życzę powodzenia i wytrwałości... :wink:

Hej

magdogdansk - wysyłam Ci własnie zdjęcia króte udało mi się zgromadzic

Mam pytanie do wszystkich

Czy ma ktoś juz kalkulację ile może kosztowac stan deweloperski tego domku. Wszystko co później to wiadomo że ależy od gustu, zasobności portwela i wielu różnych innych rzeczy. Chodzi mi o koszt do etapu: tynki , posadzki, wszystkie instalacje, kompletne ocieplenie i elewacja.

pozdro

• 3 weeks później...

Witam,

my już ruszylismy z budową, fundamenty zalane, ściany fundamentowe wymurowane, jutro będziemy ocieplać!!

Czy ktoś z Was buduje lobelki z Maxa?

Trochę się martwie, ponieważ w projekcie jest sciana 25 cm, a przy maxie wyjdzie prawie 29 cm co automatycznie zmniejsza powierzchnię:(

Dobrze kombinuję?

Ale trudno mamy okazję kupić w dobrej cenie, to nie ma się co zastanawić.

Pozdrawiam serdecznie

Witam Forumowiczów,

z przyjemnością do was dołączam. Zamierzam wybudować dom w lobeliach. Na razie jestem na etapie zakupu działki, ale co do projektu to już z żoną zdecydowaliśmy :) Będzie mi miło jeśli podzielicie się za mną swoimi spostrzeżeniami i udzielicie porad. Myślę, że od dzisiaj będę częstym gościem forum. Pozdrawiam wszystkich budujących.

Witam,

jak wam idzie budowanie :D

My ciągle zastanawiamy się jak ulepszyć projekt, aby było jak najbardziej funkcjonalnie. Chcielibyśmy zmianić kotłownię, planuję kocioł wielopaliwowy i powierzchni jest troszkę za mało. Zastanawiamy się też czy zmienić garaż na dwustanowiskowy (czy nie zepsuje to wyglądu)? Brakuje też pralnio-suszarni i chyba najlepszym pomysłem jest zaplanowanie jej na poddaszu. Pewnie ulegnie też zmianie łazienka. pewnie jeszcze się coś znajdzie do zmiany :lol: Na tym forum znalazem bardzo wiele podpowiedzi, ale najlepiej byłoby zmiany zobaczyc na własne oczy. Dlatego mam ogromną prośbę, czy możecie przesłać zdjęcia z waszych realizacji? Mój mail: [email protected]

Z góry dziękuję i obiecuję, że bede sie rewanżował (jak będę miał się czym pochwalić:)). Chciałbym także zobaczyć ja wyglada domek naszych marzeń :)

Pozdrawiam

Maciek