Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Cześć Wszytskim,

Maćku - wysłałam Ci zdjecia na priv.

My niestety ciagle nie mamy pokrycia dachowego. Dekarz, z ktorym umawialismy sie po prostu nas "wystawił". Wyglada na to, że ekipy goralskie tez bywaja bardzo nieuczciwe, choc pamiętam czasy, ze słyneli ze swojej solidnosci. Goral miał zacząć robote 20.10. Rezerwowalismy go w sierpniu. Za kazdym razem jak dzwoniłam, to przepraszał i obiecywał ze zaczna za kilka dni, a potem, ciagle cos stawało na przeszkodzie, a to ktos z jego ekipy miał wypadek, a to sie rozchorował...tydzien temu to juz w ogole nie odbierał ode mnie telefonu. Wiem z innego zrodła, ze podjał sie za wielu robot i stad takie opoznienia. Martwimy sie tylko, ze nasza wiezba jest nieosłonieta, i mury tez, a pogoda coraz bardziej zimowa.., ale oczywiscie szukamy juz nowych ekip i jak tylko znajdziemy i zacznie sie robota, to sie pochwalę. Mam nadzieje, ze niebawem.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Lobelko! Widzę, że dalej ciężko pracujecie przy domku. Ależ Wam zazdroszczę tych murów - super. A co do fachowców tak już jest :x . Ciekawa jestem czy moi faktycznie zaczną na wiosnę . . . Doprowadza mnie do białej gorączki to czekanie i nic nie robienie.

Lobelko daj znać co z przykryciem dachu. Trzymam kciuki! Pozdrawiam

Vitja - sorry ale skoro nie masz jeszcze działki to jak mozesz planować piwnicę, zdajesz sobie sprawe jak drogie sa prace ziemne ( a jezeli trafisz na mokry teren lub gline ) proponuje zakup działki i mały odwiert przez geologa lub doświadczonego budowlanca

pozdro Artur

Witam,

dzięki Lobelko, otrzymałem zdjęcia i ........ już chciałbym tyle wybudować. Ale żeby zacząć trzeba wszystko zaplanować, no i planujemy :D z żona przez cały czas. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Co do ekip budowlanych, to niestety czas inwestora się chwilowo skończył i trzeba się uzbroić w cierpliwość. Oczywiście można zabezpieczać się odpowiednimi klauzulami (kary) w umowie (ale który z wykonawców chce je podpisać:)).

Może jeszcze ktoś mi prześle kilka zdjątek swojego domku :lol:

Maciek

• 2 weeks później...

Witajcie wszyscy miłosnicy Lobelki... kiedys juz pisałem na tym forum to było bodajze w wakacje... w czerwcu kupiłem projekt teraz dostaem dopiero pozwolenie na budowe troche zeszło ale z urzednikami walczyłem prawie poł roku. ze zmian to tylko wporoadzilem podwojny garaz i nic wiecej.....a teraz sie zastanawiam czy jak sam troszke pozmieniam np wyjscie na taraz przez wykusz....to (mozna tak) budowlanca juz mam ale na wiosne dopiero zamierzam zaczac.

MAM do was goraca prosbe! widze ze fotki krążą w obiegu....prosze kto moze mi wysłac tak bardzo chciałbym zobaczyc na zywo jak ten domek wyglada.porosz na maila [email protected] z gory dziekuje! Pozdrawiam was!

Cześć,

Probuje wkleić dla Was zdjecia, może sie uda ... :roll: Zaczęliśmy układać dachówkę (Meyer Holsen Tandem), jak pogoda sie nie zmieni, to w przyszłym tygodniu będziemy mieli dach ... Pozdrawiam

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/090e2ce27cb94892.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c545f4c9e2e2b6c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6d8e1472281d7d4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8cbf564293b7e8a6.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f86131bdc481ae9a.html

Dziekuje za zdjecia!!! Musze przyznac ze robi wrażenie ten Twoj domek w lobeliach! Dobrze ze nie likwidowałas tych małych okienek w kuchni one dodają uroku Podwojny garaż moim zdaniem dodaje temu domkowi masywnosci a co za tym idzie robi go bardziej okazałym!!!

Zastanawiam sie nad tym wyjsciem przez wykusz bo biegac z kuchni przez cały salon to nieporozumienie tylko czy aby dwa wyjscia to dobry pomysł??? Nie uważasz ze pzez to salon rrobi sie mniej ustawny??? ja zrobie jedno wyjscie! Sumujac domek śliczny!!!!

Powiedz jakich jeszcze zmian dokonałas w projekcie???

Cześć,

Dom jest naprawdę fajny (choc ma też i swoje mankamenty-wg mnie schody, mały wiatrołap) i też uważam, że wiekszy garaż uatrakcyjnia jego bryłe:)

O zmianach pisałam w jakiś poprzednich mailach, z naistotniejszyh to podwyzszenie sciany kolankowej o 1 pustak na pietrze i poszerzenie schodów do 100cm.

Odnośnie salonu, to fakt, że im wiecej otworów tym jest mniej ustawny, ale za domem mamy taki piekny zagajnik brzozowo-sosonowy, wiec nie wchodziło w grę zamurowywanie tej ściany bądź umiejscowienia tylko okna. Zlikwidowalismy za to przejscie pomiedzy kuchnia a salonem, wiec mamy ścianę, na której mozemy ustawic jakiś wyższy mebel :lol: .

Nie moge doczekac sie jutra, podobno dekarze konczą już układanie dachu :p . Tak szybko robi sie ciemno, ze nie ma sensu jezdzenie na budowe w ciagu tygodnia pracy.

Radośc nas rozpiera. Ciesze sie jak dziecko. Dach prawie skończony a jeszcze miesiac temu, kiedy poprzedni dekarz nas "wystawił do wiatru" marwtilismy sie, czy znajdziemy dekarzy zanim śnieg spadnie i mroz porzadnie ściśnie.

Okna dachowe oczywiście wymontowane i wywiezione z budowy, zeby ktos sie nimi nie "zaopiekował".

Bardzo podoba nam sie rynna w kolorze miedzi do naszej dachówki i chyba dobrze ze ja wybralismy, bo pierwotnie zastanawialismy sie nad srebną.

Jedynie co zmienimy, ale to w przyszłym roku, to kominki wentylacyjne. Polecili nam w hurtowani takie uniwerslane, plastikowe, bo z Meyer Holsena były 2-krotnie droższe. Teraz jednak załujemy, bo te uniwerslane kolorem idelanie pasuja, ale jak sie przypatrzeć to dachowka przy nich idealnie nie przylega. Niemniej to juz taki drobiazg.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f0415b85ecae1b10.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ddcf2699d98ebf9.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/78ddd02edd878234.html

• 3 weeks później...

Witajcie Lobelkowicze.

Dużo katalogow przeglądnęliśmy z żoną... od razu spodobała nam się lobelia ...ale szukaliśmy coś lepszego....no i sami wiecie jak to się skonczyło... wrociliśmy do lobelli ... jest najlepsza.

Bardzo ciekawia nas wprowadzone przez Was zmiany.

Lobelko proszę, w miarę możliwości o przesłanie rzutów parteru i poddasza. Planujemy zmiany w dużej mierze podobne zmiany. E-mail: [email protected]

Czy ktoś buduje w pobliżu Wrocławia, chętnie obejrzelibyśmy "live" budowę.

Pozdrawiam na Nowy Rok

Witam serdecznie. Bardzo się cieszę że znalazłam to forum. Przeczytałam wszystko z zapartym tchem i mam niezły mętlik w głowie. My z mężem też zaczynamy budowę domku, chociaż nie jest to dom w lobeliach, ale bardzo podobny do tego domku. Wybraliśmy projekt indywidualny gdyż w lobeli musielibyśmy dokonać trochę zmian i wyszło by drożej niż projekt indywidualny. Nasz projekt jest dopiero w "rysowaniu". Bardzo podoba mi się elewacja "Lobeli"-jestem nią zauroczona, w środku też jest nieżle.My myślimy o podwójnym garażu i umiejscowieniem kotłowni i miejsca na opał pod tymi garażami. Chcemy mieć murowaną klatkę schodową którą prawdopodobnie umieścimy w miejscu łazienki. Zmniejszymy trochę pom.gospodarcze i zrobimy w niej łazienkę. Zlikwidujemy wejście na taras gdyż u nas jest na północnej stronie i zrobimy wyjście na taras z salonu koło wykusza. takie mniej więcej były wskazówki dla naszego projektanta, zobaczymy co z tego wyjdzie. Po tym co tutaj przeczytałam zastanawiam się nad likwidacją wykusza. bardzo mi si ę podoba, chociaż większość uważa to za niepotrzebny wydatek.

bardzo zazdroszczę wszystkim tym którzy już są w fazie realizacji lobelek, no ale wszystko przed nami...

slonecznej niedzieli życzę

Czytam ten wątek chyba od roku, ale dopiero teraz się włączam...

Ogromne podziękowania dla Lobelki za umieszcenie zdjęć z budowy. Trudno znaleźć zdjęcia z realizacji tego projektu... Gratulujemy (zazdrościmy :D) i czekamy na jeszcze.

Nasze zmiany w projekcie to: +1pustak na ścianke kolankową i podwójny garaż, redukcja frontowego i tylnego balkonu na tzw portfenetr... zobaczymy co jeszcze wyjdzie w trakcie

My ruszamy z budową na wiosnę. :wink:

• 4 weeks później...
Nasz domek już stoi, wszystko jest OK..... jedyną rzeczą, którą należałoby poprawić w tym projekcie to są schody. Patrząc teraz to pobudowałlibyśmy je tak, żeby wejście na schody zaczynałoby sie obok małego pokoiku, naprzeciw wejścia do łazienki ( schody w kształcie litery L a nie U jak w projekcie). W ten sposób nie byłoby widać tych "łamańców" od tyłu schodów. Dlatego przestrzegam tych, co mogą jeszcze coś poprawić...