pawciokrk 24.03.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Witam Świątecznie! domek mam podpiwniczony bez garażu wkrótce dam fotki już z dachem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 29.03.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Witam! Nikt się nie odzywa, pewnie wszyscy w urzędach lub na budowach. Mam pytanko; chciałabym wiedzieć jaki wyszedł Wam koszt instalacji wodnej, kanalizacyjnej i centralnego ogrzewania. Zastanawiam się czy facet nie policzył sobie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hania_Katowice 30.03.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Witam Wszystkich. Jestem zainteresowana zakupem projektu domu w Lobeliach. Czy ktorys z forumowiczów mieszka w okolicach Katowic?? Zalezaloby nam z mężem na obejrzeniu takiego gotowego domku przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie. Bardzo prosze o kontakt lub zdjęcia z realizacji. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marecki Kachna 30.03.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 BAFIKO!!!!!!!!!!!!!!! Wysłałem Ci wiadomośc na priv. Poszukuję z Tobą kontaktu. Pilnie!!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irsu 06.04.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Hej Budowniczy!!jaka cisza zapadla...mamy juz projekt w domku,patrze na niego i niewiele rozumiem...w tygodniu jedziemy do architekta.Wpadla mi do glowy jedna mysl.Zna ktos moze programy z aranzacja wnetrz,tak zeby mozna bylo wykorzystac (moze jakos wkleic..) rzuty naszej Lobelki??Przegladalam wiele programow ale przewaznie trzeba samemu zprojektowac wielkosc pomieszczen.Ja chcialabym wykorzyslac juz wnetrze z projektu,najlepiej z podgladem w formacie D3.Bylabym wdzieczna za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dila 06.04.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Jest kilka programów do aranżacji wnętrz. Niestety we wszystkich jakie znam trzeba narysować swój projekt. W miarę łatwym programem jest Arcadia Wymarzone mieszkanie. Jak sama nazwa wskazuje służy do aranżacji mieszkań, ale zawsze można narysować sobie dwa rzuty a później je umeblować. W tym programie masz widok 3d i możliwość wykonania "spaceru" po domu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irsu 07.04.2008 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Dzieki Dila,bede probowac.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 08.04.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 My z mężem używamy programu "sam zaprojektuj dom, wnętrze i ogród". Niewiele sama mogę wypowiedzieć się na ten temat ale mąż twierdzi, że ten jest dla niego w miarę prosty choć oczywiście wymiary trzeba wprowadzić samemu. Muszę pochwalić się, że w końcu ruszyliśmy z miejsca. Póki co jeszcze powijaki ... ale ławy mamy wylane a w poniedziałek ruszamy z pustakami fundamentowymi. Dla zainteresowanych koszt materiałów i robocizny na tym etapie wyniósł nas 16tys.zł (z tym, że ławy mamy poszerzone do 60cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasinadan 09.04.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 śliczne te lobelie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nana1719503081 15.04.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witam, wrzuciłam parę fot , głównie z wnętrza domu. Moze Wam się przydadzą. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c85dce4194395d45.html Przypominam , że mieliśmy zmiany w projekcie, a w trakcie budowania też były zmiany, nieplanowane Było pytanie co do inst. wodno-kanaliz-grzewczej, u nas kosztorys na ogrzewanie podłogowe (połowę salonu, kuchnia, łazienka), grzejniki purmo (reszta budynku), piec eko-groszek 35 tyś z vatem. Czyli wszystko (mam nadzieję) , instalacja, materiał , robocizna oprócz białego montażu. Elektryka całego domu plus przed domem 9 tyś. (materiał i robocizna) bez montażu kontaktów i gniazdek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 16.04.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 wrzuciłam parę fot , głównie z wnętrza domu. Moze Wam się przydadzą Nawet nie wiesz jak bardzo się przydadzą, nasza lobelka będzie wyglądała prawie identycznie, waham się jeszcze czy wyjście na taras nie zrobić z wykusza. Było pytanie co do inst. wodno-kanaliz-grzewczej Dziękuję też za podanie w/w kosztów. Mamy coraz mniej czasu - fundamenty prawie gotowe. My dostaliśmy propozycję na 75tys. ale już z rekuperacją, solarami, rozprowadzeniem kominkowym, całościową podłogówką, piecem gazowym kondensacyjnym+zasobnik; jednak chyba nie zaszalejemy aż tak ... Trochę mnie martwi ta hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nana1719503081 16.04.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 wrzuciłam parę fot , głównie z wnętrza domu. Moze Wam się przydadzą Nawet nie wiesz jak bardzo się przydadzą, nasza lobelka będzie wyglądała prawie identycznie, waham się jeszcze czy wyjście na taras nie zrobić z wykusza. Było pytanie co do inst. wodno-kanaliz-grzewczej Dziękuję też za podanie w/w kosztów. Mamy coraz mniej czasu - fundamenty prawie gotowe. My dostaliśmy propozycję na 75tys. ale już z rekuperacją, solarami, rozprowadzeniem kominkowym, całościową podłogówką, piecem gazowym kondensacyjnym+zasobnik; jednak chyba nie zaszalejemy aż tak ... Trochę mnie martwi ta hydraulika. A właśnie, u mnie nizsza cena, ale i opcje uboższa. Mi jakoś drzwi w wykuszu mniej sie podobają. Wydaje mi się że przez to wykusz traci urok. Dla mnie w wykuszu powinna być jadalnia. No a czy będzie odpowiednia ilosć miejsca na stół i przejście na taras .Gdybym mogła porównać na żywo to wtedy by było wiadomo, a tak to tylko gdybanie. My z kolei mamy drzwi zaraz przy wykuszu i to też chyba nie jest najlepszy pomysł, bo salon robi sie mniej ustawny. Z drugiej strony wyjście jest dostosowane do działki i ogódka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 17.04.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Właśnie wysłałam e-maila do projektantki wnętrz bo to wyjście na taras nie daje mi spokoju. Z tym, że u nas jest większy problem bo robimy przejście z salonu do gabinetu - meble podwieszę chyba pod sufitem Nie mamy innej opcji bo przeprojektowaliśmy schody na całą długość klatki schodowej. Mam nadzieję, że uda się rozwiązać ten problem z funkcjonalnością, bo nie zamierzam budować kolejnego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalobelia 23.04.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Witam, dołączamy do grona budujących dom w Lobeliach. Jesteśmy na etapie zalania ław. Mają sobie one teraz ,,schnąć" i myslę że może za tydzień już się będzie dziać coś więcej. Zmiany w projekcie: Zmian nie ma dużo ponieważ dom nam bardzo odpowiada. Podnieśliśmy ściankę kolankową, poszerzyliśmy schody o metr, w kotłowni będą drzwi zamiast okna. Zlikwidowaliśmy okno w garderobie, zlikwidowaliśmy dookoła taras, będzie on wychodził tylko na tył. Likwidujemy (murujemy) barek i przenosimy spiżarnię na drugą stronę. Kuchnia zrobi się wtedy w prostokącie i będzie bardziej ustawna. Zostawiliśmy małe okienka w kuchni ponieważ uważam że na ich likwidacji domek dużo traci. Garaż jednostanowiskowy, gdyż nie chcemy bardzo poszerzać metrażu domu. Drugi będzie jakąś przybudówką obok domu ale to jeszcze odległy temat Mam do Was pytanie i bardzo proszę o poradę. Nie wiem czy dobrze to opiszę ale postaram się Otóż jaka byłaby możliwość aby na skrętach schodów nie robić stopniów tylko takie jakgdyby dwa małe półpięterka. Czy nie ma tam za mało miejsca? Myślałam np. o podniesieniu innych stopni tak aby zyskać na miejscu na poczet zlikwidowanych stopni. Przyglądałam się projektowi i wydaje mi się że gdyby zastosować rozwiązanie z dwoma półpięterkami to należałoby zlikidować dwa stopnie na zakrętach po jednym na każdym zakręcie. Proszę o opinie. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 24.04.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 jaka byłaby możliwość aby na skrętach schodów nie robić stopniów tylko takie jakgdyby dwa małe półpięterka. Czy nie ma tam za mało miejsca? Witaj! Z całą pewnością nie jestem fachowcem a z takim powinnaś porozmawiać na temat schodów, wydaje mi się jednak, że na "półpięterka" nie masz szans. My poszerzyliśmy schody i wydłużyliśmy na całą długość klatki schodowej a mimo to architekt powiedział, że nie wiadomo czy uda nam się pozbyć zabiegów (schody w tym momencie są na etapie przeliczania). Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalobelia 25.04.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Jeżeli chodzi o poszerzenie to poszerzyliśmy je o metr. A jak wydłużyliście schody? Jak z wejściem do pokoi na górze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irsu 28.04.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Witajcie,u nas schody beda drewniane,tak nam doradzil nasz architekt.Mysle ze to dobry pomysl,beda robione na zamowienie wiec maxymalnie bedzie mozna wykorzystac wolna przestrzen i dobrac odpowiedni wzor.Nasza lobelia juz sie zaadaptowala do dzialeczki,czekamy teraz na wytyczenie zjazdu z drogi gminnej na dzialke i skladamy nareszcie o pozwolenie na budowe.A na dzialce powstala juz pierwsza architektura maz wlasnymi silami postawil drewniana szopke na drewno i rozne szpargaly. A tak przy okazji,ile placiliscie za drewno na wiezbe dachowa Lobelii?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalobelia 01.05.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 My za drewno płaciliśmy 600 zł z impregnacją. U nas pojawił się nowy problem szukamy ziemi na wyrównanie terenu działki. Niestety nikt nie chce się za darmo pozbyć więc pomału kupujemy. Jeden samochód kosztuje 300 zł a my na sam przód działki potrzebujemy około 50. Tak więc jeżeli ktoś nie ma gdzie wyrzucić ziemi chętnie przyjmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 02.05.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Jeżeli chodzi o poszerzenie to poszerzyliśmy je o metr. A jak wydłużyliście schody? Jak z wejściem do pokoi na górze? Przepraszam, że z takim opóźnieniem ale szalejemy z zasypywaniem fundamentów A co do naszych schodów to będą na całą długość klatki schodowej, przez to u góry likwidujemy łazienkę (będzie tylko garderoba) a wejście do pokoju od strony ogrodu będzie nieco dalej w stronę pomieszczenia nad garażem (łazienki). I wydaje mi się Magda, że ja mówię o "wydłużaniu" a Ty o "poszerzaniu" schodów a na myśli mamy to samo lub coś dosyć podobnego No i zazdroszczę tak taniego drewna bo u nas w tej cenie kubik ale za deski do szalunków, na więźbę ok 850-1000zł i wydawało mi się, że tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula00 13.05.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 adaptacja mojej lobelki http://foto2.m.onet.pl/_m/c2f61425fb32b43fbbe79c95a32908f2,6,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/9a5c93c432ed1104a91e5c734c5db2ef,6,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts