Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

cieszę się Eskimos że mamy podobne zdanie i jak się okazuje podobne gusta, tak myślałam że światło słoneczne w spiżarce nie koniecznie dobrze wpływa na przetwory :wink: , a w garderobie wypala ubranka.

Mam jescze jedną wątpliwość, architekt zwrócił uwagę że w "moim" projekcie można się przyczepić tylko do tego że kuchnia jest od zachodu, niskie słońce, ciepło itp. Czy uwazacie że to naprawedę duży mankament? :-?

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam jescze jedną wątpliwość, architekt zwrócił uwagę że w "moim" projekcie można się przyczepić tylko do tego że kuchnia jest od zachodu, niskie słońce, ciepło itp. Czy uwazacie że to naprawedę duży mankament? :-?

Z tego wnoszę że masz działkę "zachodnią".

Stad pewnie taras wschodnio-południowy.

Nie wydaje mi sie żeby ta zachodnie kuchnia to był duzy mankament.

Oczywiscie lepsza byłaby wschodnia, ale twórca tego projektu rozwiazał ten problem b. udanym "przeswitem" na południowy wschód z (barkiem).

A niskie słonce, łatwo daje sie zasłonić.

Będzie dobrze :D

a więc tak, zdecydowaliśmy zrezygnować z balkonu od ogrodu a jeszcze zastanawiamy się co z tym nad wykuszem, tylko on stanowi "zadaszenie" wykusza i co z tym problemem i jak to by wyglądało bez balkonu, proszę o radę bardziej doświadczonych budowniczych

Nie ukrywam że liczę na Twoja opinię Eskimos :D

P.S. jutro odbieramy projekt i do roboty...

a więc tak, zdecydowaliśmy zrezygnować z balkonu od ogrodu a jeszcze zastanawiamy się co z tym nad wykuszem, tylko on stanowi "zadaszenie" wykusza i co z tym problemem i jak to by wyglądało bez balkonu, proszę o radę bardziej doświadczonych budowniczych

Nie ukrywam że liczę na Twoja opinię Eskimos :D

P.S. jutro odbieramy projekt i do roboty...

Nie masz wyjścia. :D

Albo wykusz i balkon nad nim.

Ja bym tak zrobił (zyskasz zarówno na kosztach jak i termice a to też koszty - tyle że późniejsze).

Albo wcale (stracisz ale jak wymarzyłaś wykusz - na marzenia nie ma ceny :D )

Likwidacja balkonu z pozostawieniem wykuszu pod nim - to bez sensu.

Wykusz i tak musi mieć swój strop.

Ja nie znam innych zalet wykuszu, poza tym ze niektórym sie podoba.

Namiastka pałacu? :o

Powodzenia.

dzięki Eskios za wypowiedź, ale zadałeś mi ćwieka :-?

nie ukrywam że kwestia finansowa jest dla mnie ważna - dlatego na wstepie zrezygnowaliśmy z dachów czterospadowych. Trochę zajeło zanim przekonałam się do dwuspadowców i tak myslałam że wykusz zmieni trochę sdopołowaty wygląd domów 2spadowych.

Chociaż jak teraz tak patrzę to lobelie bez wykusza też są całkiem ładne :wink:

iwcia78

tak na szybko :wink: - bardzo ladny, bardzo funkcjonalny projekt! :wink:

Na sile szukam jakiegos "wewnetrznego fuj" i "ukrytego bleee" ale nie znajduje :wink: :lol:

moze troche mala lazienka na gorze (tzn jak na taki calkiem spory dom maława)

moze szkoda ze ani kawalek tarasu nie jest zadaszony

i to wlasciwie tyle

jak ze stronami swiata? :wink:

nie ukrywam że kwestia finansowa jest dla mnie ważna - dlatego na wstepie zrezygnowaliśmy z dachów czterospadowych. Trochę zajeło zanim przekonałam się do dwuspadowców i tak myslałam że wykusz zmieni trochę sdopołowaty wygląd domów 2spadowych.

Chociaż jak teraz tak patrzę to lobelie bez wykusza też są całkiem ładne :wink:

Bardzo rozsadnie.

Kopertowe dachy to tylko droga i niefunkcjonalna moda.

Na szczęście zaczynająca przemijać, na co dowodem coraz wiecej pieknych domków o dachach dwuspadowych, zwłaszcza łamanych (jak Twój) :D

sdopołowaty
:o

Czy chodzi o "stodołowaty"???

Jeśli tak, to pęękna stodoła.

Zamieszkałbym chetnie w takiej. :lol:

Pozdrawiam.

Edytka nie ma sprawy, jak podoba sie także Tobie to tylko mnie cieszy :D i na pewno się nie obrażę.

Eskimos twoje rady są naprawedę bardzo cenne dla takich raczkujacych budowniczych jak ja :wink:

Powiem tylko że juz prawie mnie przekonałeś do rezygnacji z wykusza i balkonu nad nim, skoro uznajesz że dom i tak pozostanie piękny to nie wiem dlaczego ale Ci wierzę :D , mnie przekonałeś że to tylko dodatkowe koszty i pozostaje tylko reszta moich domowników :D . Zobaczymy jaka decyzaj zapadnie

Powiem tylko że juz prawie mnie przekonałeś do rezygnacji z wykusza i balkonu nad nim, skoro uznajesz że dom i tak pozostanie piękny to nie wiem dlaczego ale Ci wierzę :D , mnie przekonałeś że to tylko dodatkowe koszty i pozostaje tylko reszta moich domowników :D .

Jasne.

Zafunduj sobie i im za to - rekuperator.

Oszczędzicie na stałych a podstawowych kosztach utrzymania domu (ogrzewanie) i oddychać będziecie w domku czystym, świeżutkim powietrzem. :D

rekuperator? przyznam że nie zastanawiałam się, mąż zaczął przybliżać mi temat ale nie zwróciłam szczególnej uwagi, on jest zdecydowanie na tak :D

chyba powinnam sie tym zainteresować.

Czy decyzję o zastosowaniu rekuperatora trzeba podjąć już na etapie przystosowywania projektu, czy jest to skomplikowane i kazdy architekt da radę to "wrysować", no i jak z kosztami?

Czy ja nie zaznam spokoju, wiecznie jakieś tematy do przemyslenia i decyzje do podjęcia? :wink:

Pozdrawiam wszystkich, a szczególnie Eskimosa

Czy decyzję o zastosowaniu rekuperatora trzeba podjąć już na etapie przystosowywania projektu, czy jest to skomplikowane i kazdy architekt da radę to "wrysować", no i jak z kosztami?

Raczej tak, pozwala to zaoszczedzić na niepotrzebnych przy rekuperatorze kominach wentylacyjnych.

Jest b. duzo na forum o rekuperatorach.

Własciwie wszystko co trzeba wiedzieć, a czego nie znajdziesz w żadnej ksiazce - bo to są rady praktyków.

Nie sposób tego streścić w kilku zdaniach.

Trzeba poczytać. :cry:

Czy ja nie zaznam spokoju, wiecznie jakieś tematy do przemyslenia i decyzje do podjęcia? :wink:

:lol: :lol: :lol:

I bardzo dobrze, czujesz że żyjesz :D i tworzysz :lol:

Pozdrawiam.