AniaK. 15.08.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 No to serdeczne gratulacje na początek U nas powoli zaczynają się schody ... od tygodnia szukamy grafitowego klinkieru elewacyjnego nie myślałam, że moga być takie problemy z dostaniem materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irsu 15.08.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Witajcie, pomimo dzisiejszego swieta u nas odbylo sie wytyczenie budynku na dzialce,geodeta zgarnal 2000 zl .Powiedzial ze jest 12 punktow i troche skomplikowane fundamenty.Czy u Was koszty wytyczenia byly podobne?? Te slupeczki wbite w ziemie,niewiarygodnie to wyglada,tam kuchnia tu lazienka tu wejscie..wszystko wydaje sie takie male. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 15.08.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Irsu ja nie wiem może teraz ceny się zmieniły ale ja płaciłam w kwietniu tego roku - 600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irsu 15.08.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Czy te ceny musza sie tak drastycznie zmieniac??AniaK masz piekny domek,podgladalam troche na fotosiku,my zamiezamy w tem roku postawic stan surowy pod dachem,na wiosne reszta.Pozrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 15.08.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Mam nadzieję, że niedługo dorzucę zdjęcia gotowego dachu i okien. Jakoś nie powiodły mi się próby zrobienia sensownych zdjęć na poddaszu - przy czym jest ono na tyle zmienione, że pewnie i tak nastąpiłaby dezorientacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelia606 17.08.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Witam wszytkich budowniczych i miłosników projektu Dom w lobeliach. My rownież po przeanalizowaniu mnóstwa róznych projektów zdecydowaliśmy się na ten projekt. Nasza Lobelka będzie się budować w Markach pod Warszawą , planujamy rozpocząć budowę w przyszłym roku na wiosnę . Mamy podobne dylematy jak wiekszość 1. Schody - czy będą wygodne 2. Kuchnia - ilosć okien powoduje że jest mało ustawna - może ktoś zdecydował się na ich likwidacje i może przesłać zdjęcia jak to wygląda wizualnie z zewnątrz 3. Garaż dwustanowiskowy 4. Łazienka na poddaszu , wg nas za mała więc podzileimy pomieszczenia nad garazem i zrobimy tam łazienkę , pralnie i suszarnie oraz małe pomieszczenie gospodarcze 5. Wyjscie na taras będze z boku obok wykusza + dodatkowo przez wykusz Chętnie zobaczylibyśmy Lobelkę na żywo , może ktoś buduje to cudo w okolicach Warszawy i chciałby się pochwalić - będziemy wdzięczni. Prosimy również o wszelkie sugestie i spostrzeżenia dot. tego projektu - co warto jeszcze zminić na etapie projektowania czy budowania . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 20.08.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Lobelia606 każdy wprowadza zmiany według swoich potrzeb więc ciężko ocenić bo to co dla mnie ok dla Ciebie może być nie do przyjęcia Schody mam kompletnie przeprojektowane ale to w efekcie poskutkowało otwarciem gabinetu na salon, w kuchni zlikwidowałam spiżarnię bo front bez tych wąskich okienek nie ma dla mnie uroku, ze względu na małą powierzchnię działki - jednostanowiskowy garaż (wiata z boku), oczywiście łazienka nad garażem no i parę innych drobiazgów ... Proponuję podnieść śnianę kolankową Powodzenia przy tworzeniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anik31 22.08.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 W jakiej kolejności realizujecie wewnętrzne instalacje? Co z hydrauliką, wodą i kanalizacją? Przed położeniem tynków mamy oczywiście rozłożoną elektrykę i częściowo kanalizacje, ale hydraulik powioedział, że wejdzie dopiero po tynkach... troche to dla nas dziwne?! A może tak powinno być? Czekam na Wasze podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelka 22.08.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 W jakiej kolejności realizujecie wewnętrzne instalacje? Co z hydrauliką, wodą i kanalizacją? Przed położeniem tynków mamy oczywiście rozłożoną elektrykę i częściowo kanalizacje, ale hydraulik powioedział, że wejdzie dopiero po tynkach... troche to dla nas dziwne?! A może tak powinno być? Czekam na Wasze podpowiedzi. Witaj, Sposobów jest chyba kilka ... napiszę jak było u nas ..... najpierw została rozłożona elektryka, kable do odkurzacza centralnego i hydraulika, a potem wylewki, a na sam koniec tynki wewn, ale to podobno nie jest powszechne rozwiązanie. Niemniej sparwdziło sie. Na czas kładzenia tynków wewn(gipspwe), polozylismy na podłodze gruby karton. Wylewka nie została zabrudzona, a panom od tynków wygodnie sie pracowało:-) O takim roziwązaniu jak proponują Twoi fachowcy od hydrauliki też słyszałam, tylko oczywiscie nie moze byc wylewki na podłosze, zwłaszcza jak zastanawiasz sie nad ogrzewaniem podłogowym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelka 22.08.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Witam wszytkich budowniczych i miłosników projektu Dom w lobeliach. My rownież po przeanalizowaniu mnóstwa róznych projektów zdecydowaliśmy się na ten projekt. Nasza Lobelka będzie się budować w Markach pod Warszawą , planujamy rozpocząć budowę w przyszłym roku na wiosnę . Mamy podobne dylematy jak wiekszość 1. Schody - czy będą wygodne 2. Kuchnia - ilosć okien powoduje że jest mało ustawna - może ktoś zdecydował się na ich likwidacje i może przesłać zdjęcia jak to wygląda wizualnie z zewnątrz 3. Garaż dwustanowiskowy 4. Łazienka na poddaszu , wg nas za mała więc podzileimy pomieszczenia nad garazem i zrobimy tam łazienkę , pralnie i suszarnie oraz małe pomieszczenie gospodarcze 5. Wyjscie na taras będze z boku obok wykusza + dodatkowo przez wykusz Chętnie zobaczylibyśmy Lobelkę na żywo , może ktoś buduje to cudo w okolicach Warszawy i chciałby się pochwalić - będziemy wdzięczni. Prosimy również o wszelkie sugestie i spostrzeżenia dot. tego projektu - co warto jeszcze zminić na etapie projektowania czy budowania . Pozdrawiam Cześć ad.1 - dla nas schody są ok, przyzwyczailismy sie, chociaz oczywiscie mogłyby byc bardziej rozłożyste, szersze a stopnie niższe.. Poszerzylismy je do 1m szerokosci i polecamy to zrobić ad.2 zostawilismy okienka, one nam sie podobaja i nie załujemy, dwa sa w kuchni, jedno w spizarmi...ale co sie komu podoba. Na stronie www Archonu, "w podyskutuj o projekcie" bodajze Adam zamieśćił Lobelkę z jednym oknie na froncie. Zajrzyjcie tam. ad.3 mamy i polecamy, nasz ma 6.40 szerokosci i wcale nie wydaje sie olbrzymem. Dom nie ma piwnicy ani w zasadzie duzego pomieszczenia gospodarczego, a my musielismy miec miejsca na rowery, narty i inne tam takie wielogabarytowe "drobiazgi" ad. 4 - mysle, ze Was pomysł bedzie super. My zrobilismy dodatkową łazienkę kosztem jednego pokoju i powstał tzw. salon kąpielowy (smieje sie ze salon, bo lazienka jest duza). Zawsze moim marzeniem było miec lazienke przy sypialni... Tę, w projekcie tez zostwiamy, tylko ja zmniejszylismy robiac sobie szersze przejscie do pokoju nad garazem ad. mamy wyscie na taras jak w projekcie + z wykusza ad. 5 budujemy w Chotomowie, za Legionowem, w tej chwili jest prawie stan developerski, wiec jak macie ochote, napiszcie na priv i sie umowimy, tylko za jakies 2 tyg:-) pozdrawiam Wszytskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelka 22.08.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Próbuję wkleić, mam nadzieję, ze sie uda ... http://images50.fotosik.pl/3/b97b9bc0ff28dcb6m.jpghttp://images38.fotosik.pl/3/698be067932f4812m.jpghttp://images24.fotosik.pl/268/91f8a7bac1e4c4e2m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 22.08.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Lobelka dzięki, że odpowiedziałaś Anik bo mi też się te informacje przydadzą U nas ostatnio coraz więceuj załatwień; zamówiona dachówka, okna dachowe, włazy, orynnowanie przy czym okazało się, że największy kłopot to kupienie grafitowego klinkieru na kominy pasującego do dachu okna będą wstawiane 11.09 gorzej sprawa wygląda z drzwiami garażowymi - 5tyg nie mówiąc o drzwiach wejściowych (które okazały się kompletnie nietypowe) na te trzeba czekać 3miesc. O cenach to nawet nie wspomnę. Chcieliśmy też wpuścić elektryka i ekipę od odkurzacza ale czekamy na ostateczny projekt wnętrz Mama pytanie czy ktoś ocieplał lobelkę styropianem 20cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelka 24.08.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Drzwi wejściowe zamówiliśmy 30.06. Mają być montowane w tym tygodniu. Czy będą, zobaczymy ... Przyzwyczailiśmy sie już do długich terminów dostaw wszelkich materiałow, oczekiwania na fachowców ...i niestety też i opóźnień... Drzwi garażowe zamówilismy w Krispolu. Czekalismy niecałe 3 tygodnie. Z realizacji zamówienia i drzwi jesteśmy bardzo zadowoleni. Domu jeszcze nie ociepliliśmy, ciagle wahamy sie czy wełna, czy steropian.. Załączam jeszcze kilka zdjęc... http://images43.fotosik.pl/4/863253faf2cc52e8m.jpghttp://images36.fotosik.pl/4/9a6edd09ccd854f2m.jpghttp://images36.fotosik.pl/4/317658b5c43abd33m.jpghttp://images39.fotosik.pl/4/527e7d6297bd5b07m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 26.08.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Lobelka ja myślę, że jak u Was jest ceramika to chyba styropian my za wełnę raczej nie będziemy przepłacać mimo, że przy ytongu byłaby bardziej wskazana teraz to zastanawia mnie warstwa ocieplenia bo musimy dobrać coś odpowiedniego do okien trzyszybowych (U=0,6) no cienka sprawa bo każdy radzi co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anik31 27.08.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Lobelka, dzięki za odpowiedź. Wasz domek ładnie wygląda (teraz trochę żałuję, że zrezygnowaliśmy z tych 3 okienek w kuchni i spiżarni , myslę, że to cały urok lobelek... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelka 27.08.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Z ociepleniem, to jeszcze myslimy...Jedni doradzaja tak, inni inaczej. Osobiśćie wolałabym wełnę, ale niestety jest droższa ...Niemniej wychodzę z założenia, ze pewnie kazdy sposob jest dobry, ale ...człowiekowi trzeba namieszac w głowie, zeby miał o czym myśleć Cieszę, ze okienka z przodu zostawiliśmy. Żałuje jednak, ze nie zrezygnowalismy z okna w salonie, tego na scianie z wykuszem. Moze elewacja zewnetrzna prezntuje sie z nim lepiej, ale bez niego w srodku byłoby bardziej funkcjonalnie, a poza tym intymniej. Salon ma wiele okien, dzieki temu jest bardzo widny, ale ...bez zaslon, czy firanek sie nie obejdzie (ja za nimi nie przepadam), bo w przeciwnym razie wieczorami beda nam ludzie zagladac do środka Teraz jestem na etapie zastanawiania sie nad kominkiem. Niby tyle jest projektów, a nie mogę nic wybrać ani niczym sie natchnąć ..A Wy macie pomysł na kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 27.08.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Lobelka to faktycznie Ty masz nieźle doświetlony salon my zrezygnowaliśmy z okna od stronu "ogrodu" i mamy pełna ścianę. Co do kominka to ciężko doradzić, nasz będzie bardzo prosty z płyt marmurowych ale to wynika z projektu naszych architektów wnętrz no i wszystko ściśle jest do siebie dopasowane. Sami to nie wiem co byśmy wymyślili Wiesz jak tak sobie myślę, że jak kominek jest w miarę prosty to i łatwiej go dopasować do wszystkiego (lub wszystko do niego ) no i nie ma tyle ścierania kurzu A jak będziecie urządzać salon tak bardziej nowocześnie czy raczej "bogato" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelka 28.08.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 AniuK, Proste kominki nam sie bardzo podobaja, ale rozważamy czy nie zakupic naroznego, czyli ze bedzie dobrze widoczny od strony wykusza i z kanapy, nie tylko na wprost ... Na pewno nie bedzie kominka rustykalnego. Odnośnie stylu, to chyba raczej nowoczesnie, ale nie minimalistycznie ...Przede wszytskim ma być przytulnie, co wyjdzie, zobaczymy Obecne nasze mieszkanie ma duzo akcentów rustykalnych i nam sie to juz opatrzyło. Myslelismy o podłodze egzotycznej na parterze. Podoba nam sie sucupira, ma piekny czekoladowy odcień, ale fachowcy narzekaja na jej stabliność. Najlepsze parametry ma chyba merbau, ale mojemu mezowi nie odpowiada jego czerwonawe zabarwienie. Ostatnio widziałam natomiast piekny dab pobejcowany na jakis kolor orzecha, wiec kto wie ... A co Ty planujesz? Zazdroszcze Ci wspracia ze strony architektów, mnie brakuje czasem podpowiedzi na co sie zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka1980 28.08.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Witam wszystkich miłośników Lobelek!!!! Nam dzisiaj robią wylewki My już zdecydowaliśmy ocieplamy styropianem 12 cm - ekipa już umówiona na połowę września. Co do kominka to jesteśmy zdecydowani na narożny, mąż koniecznie taki chce - z szybkami z dwóch stron, prosta zabudowa z kartongipsu z jakimiś półeczkami podswietlanymi i pod spodem miejscem na drewno ko kominka. Podłogę też już mamy zamówioną - jesion bursztynowy - ma piękny brązowy kolorek Ciekawa jestem jak rozplanowałyście swoje kuchnie, my mamy wszystkie 3 okienka i kuchnię otwartą na salon z barkiem, zlikwidowaliśmy spiżarkę. Trochę ciężko jest rozplanować tą kuchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelka 29.08.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Agnieszka1980, Super, że już zamówiłaś podłogę. Może doczekamy sie w końcu zdjęć naszych Lobelek w środku Jesion bursztynowy, ale też i koniakowy - bardzo fajna kolorystyka, nie wybieram tylko dlatego, ze dzis w salonie w mieszkaniu mam jesion, co prawda klasyczny, ale jednak jesion i potrzebuję odmiany Nasza kuchania jest zamknięta, wejscie do spizarni - z korytarza. Pod oknem bedzie zlew i zmywarka, a lodowka i kuchenka gazowa - na scianie po prawej od wejscia do kuchni. Na tej "skosnej" scianie, graniczacej z salonem chcemy umiescic stoliczek.To tyle w wielkich skrocie o kuchni na etapie projektowania A jaki bedziecie zamawiac wklad kominkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts