Lobelka 09.10.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Lobelka z tego co wiem to słupy można wytynkować pokrywając je specjalną folią i siatką tyle, że jeżeli słupy sa mocno odsłonięte to lepiej je zabudować karton-gipsem albo można też wedle gustu uformować i zaimpregnować nam architekci mówili o jakomś obtłuczeniu czy coś ... póki co nie wnikałam ale niedługo będziemy musieli się zainteresować Magdalobelia cena odkurzacza zależy od ilości gniazdek i jakości odkurzacza centralnego. Musisz liczyć koszty w granicach 5tys.zł. Myślę, że warto zainwestować Aniu, dziękuję za pomoc my chyba w koncu bedziemy przyczepiac plyte kg na kolki do tych słupów .. ale w nastepnym domu - juz zadnych takich słupów ktos mi mowił, ze zamiast drewnianych słupów mozna miec metalowe, ich srednica jest mniejsza niz drewnianego, mozna spokojnie go obudowac, no i nic nie pęka ..ale to trzeba było wedziec jak sie stawiało wieźbę dachową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 10.10.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Lobelka nie jest chyba tak źle dobry wykończeniowiec poradzi sobie z zakryciem takiego słupa bez problemu no a u nas w tynki już są, jutro wstawię jakieś zdjęcia; w sumie to zatynkowaliśmy częściowo dwa słupy a resztę robimy przy wykończeniówce no i bramę garażową będziemy mieli jutro ale na drzwi wejściowe musimy czekać jeszcze ok 1miesc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeatkaPawcio 20.10.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Cześć. Jesteśmy nowi na tym forum. Nasza lobelka jest na etapie skończonego parteru (czekamy aż strop wyschnie Na wiosnę planujemy zabrać się za poddasze i tu nasza prośba do Was doświadczonych posiadaczy lobelek, mianowicie prosimy o zdjęcia wykonania więźby dachowej, nawet najmniejszych szczególików - mąż słyszał ostatnio nie pochlebne opinie o ekipie, która nam buduje stąd chcielibyśmy się przygotować merytorycznie do spotkania na wiosne ) nasza poczta [email protected] . Niebawem postaramy się wkleić zdjęcia naszej lobelki z małymi zmianami w projekcie ) Pozdrawiamy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
formir 25.10.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Witajcie, zdecydowałem ,że na mojej lobelce będzie dachówka RATIO miedziana angoba firmy Creaton. czy ktoś to ma albo oglądał przed zakupem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja82 01.11.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Witajcie, czy ktoś z Was może buduje lub planuje budować Dom w lobeliach 2 ?? Znalazłam go 2 dni temu i od razu bardzo spodobał się mnie i mężowi. Ma idealny dla nas rozkład pomieszczeń, przy czym jest bardzo zgrabny, niezbyt duży i mamy nadzieję, że również niezbyt drogi :// A przy okazji mam pytanko do tych z was, co zmieniali garaż jedno na dwustanowiskowy. Jaki jest koszt takiej przeróbki, tzn. o ile drożej to wychodzi? Bo zastanawiamy się czy rozbudowywać garaż czy robić obok wiatę. Pozdrawiam wszystkich budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
formir 15.11.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/56b924306997c6f6.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 15.11.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 no nareszcie dotarły do nas drzwi wejściowe ale zamknęliśmy je na głucho - wszyscy wchodzą bramą garażową - przynajmniej kluczy nie muszę nikomu dawać http://images33.fotosik.pl/405/afac3e3ce4ffad01m.jpg http://images32.fotosik.pl/400/2f53a2c9ba6c7769m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 17.11.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Mam pytanie do osób, które mają już ocieplone poddasze ile i jakiej wełny użyliście ??? i czy wełna równo z krokwiami czy dodatkowo jeszcze zakrywaliście krokwie ??? A może ktoś kto nie ma jeszcze ocieplenia wie coś więcej w powyższym temacie kompletnie zielona jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelka 18.11.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Witajcie, Formir - domek pnie sie ładnie do gory:-) Ania K - a Ty mnie juz prawie wyprzedziłaś, ale spodziewałam sie tego, bo idziecie jak burza W kwestii ocieplenia - u nas do ocieplenia poddasza uzylismy - wełny firmy ISOVER seria optimum, 15 cm miedzy krokwie i 10 pod, ale miejscami mamy znacznie grubiej, bo moj maz wszedzie gdzie dopatrzył sie jakiejs szpary dopychał wełnę Ocieplenie i zabudowa poddasza ciagnie sie juz ponad miesiac...ale koniec juz bliski:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 18.11.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Lobelka do przegonienia Was to nam jeszcze daleko bo dopiero jutro wchodzi hydraulik (w międzyczasie chcę zrobić ocieplenie poddasza) a 3 grudnia będziemy podłączać ogrzewanie tzn gaz potem wylewki a dopiero po nowym roku wykończeniówka ... jak się uda no i wielkie dzięki za informacje co do ocieplenia oczywiście to chyba dopiero początek dylematów teraz zgubiłam się w kwestii izolacji podłogi bo jedni piszą, że musi być min 10cm inni, że najlepiej 30cm styro chyba czuję się mocno niedoinformowana Lobelka orientujesz się jaka powinna być warstwa izolacji na gruncie przy ogrzewaniu odlogowym i bez ? a ile na poddaszu ? sypialnie będą ogrzewane grzejnikami a łazienka nad garażem podłogówka ... sama nie wiem co zrobić ? na dole drzwi balkonowe i wejściowe mam tak osadzone żeby zmieściła się warstwa podłogi (całość) o gr 20cm teraz martwię się czy to nie za mało mam nadzieję, że nie będę musiała wydawać na płyty z pianki poliuretanowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelka 21.11.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 AniaK, niestety moja wiedza nt ocieplenia podłogi ogranicza sie jedynie do napisania o tym, co u nas zostało zrobione Na parterze mamy 10cm styropianu + 5 cm wylewki. Ogrzewanie mamy tradycyjne-kaloryfery pod oknami (jeszcze nie zamontowane|). Z tego co czytałam to 30 cm styropianu zalecane jest do domów energooszczednych. Niemniej pewnie im wiecej, tym lepiej, ale 10 cm powinno byc ok. Tak chyba wlasnie jest w projekcie. W garazu mamy ocieplony sufit styropianem 5 cm i boczną sciane garazu graniczącą z częścią mieszkalną. Na poddaszu grubosc styrpianu na podłodze to chyba było 5 cm. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 23.11.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Lobelka ja Ci naprawdę dziękuję za podpowiedzi bo one są dla mnie bardzo cenne jutro czeka mnie spotkanie z hydraulikiem, fachowcem od ocieplenia poddasza i sufitów podwieszanych oraz architektami ... oj będzie jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zziele 25.11.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 witam,czy jest ktos kto moglby zalaczyc zdjecia z pokoju nad dwustanowiskowym garazem? chcemy z zona zrobic tam sypialnie a za bardzo nie mozemy sobie gabarytow pomieszczenia wyobrazic. z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja82 25.11.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Jak już jesteśmy przy garażu chciałabym ponowić pytanie o koszta z jakimi wiąże się powiększenie garażu z jedno na dwustanowiskowy (oczywiście łącznie z nadbudową piętra). Robił ktoś może taką kalkulację? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelka 29.11.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Witajcie, załączam zdjecia pokoju nad garazem, nie sa najlepsze, ale moze odrobine pomogą w wyobrazeniu sobie tego wnętrza ... Odrebnej kalkulacji dot tylko powiekszenia garazu do 2 stanowisk nie robilismy. Bylismy zdecydowani, ze garaz bez wzgledu na koszty musimy powiekszyc. Kiedys ktos mi mowił, ze nalezy przyjac srednio 2000 zł na m2 powierzchni mieszkalnej, wiec dla garazu wowczas mniej.... http://images42.fotosik.pl/35/8b45d81e0f27d3edm.jpghttp://images34.fhttp://images39.fotosik.pl/35/7c8320a71ce44071m.jpgotosik.pl/409/a38ae808dfe6258am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zziele 01.12.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 dzieki za zdjeciauwazasz ze jest tam wystarczajaco miejsca zeby sypialnie zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelka 01.12.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Zziele, pokoj nad garazem jest wg mnie ogromny i jest cos w nim tak urokliwego, ze gdyby nie bliskosc domu sąsiada z tej strony, ktorego dach widac przez okno w scianie szczytowej, to na pewno zrobiłam tu sypialnię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irsu 04.12.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Witajcie,mam pytanie do osob ktore podnosily sciane kolankowa,ile teraz u Was wynosi ta sciana.My podnieslismy o jeden bloczek,prawie dwa,sciana mierzy 137 cm,w projekcie jest 77,5 cm... i martwie sie teraz jak bedzie wygladal dach na calosci(jestesmy w trakcie ukladania wiezby) czy nie bedzie za wysoko usytulowany.Maz mowi ze nie,a zyskalismy ladne skosy na gorze i przestrzen.Na szczescie wysokosc budynku miesci sie w warunkach zabudowy.Czy budynek nie bedzie wygladal nienaturalnie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irsu 04.12.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Zapomnialam dopisac,ze obnizylismy wysokosc parteru o jeden bloczek co na wysokosci calego domu daje jakies 50 cm budynek jest wyzszy.Co o tym sadzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andula_s 09.12.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam, właśnie jesteśmy zmężem na etapie zakupu działki zastanawiamy się nad budową domku w lobeliach ) po kilku przeróbkach bardzo by nam odpowiadał Mam prośbę - czy ktoś z was mógłby mi napisać orientacyjne koszty budowy tego domu systemem gospodarczym ?? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts