Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Lobelka z tego co wiem to słupy można wytynkować pokrywając je specjalną folią i siatką 8) tyle, że jeżeli słupy sa mocno odsłonięte to lepiej je zabudować karton-gipsem albo można też wedle gustu uformować i zaimpregnować :D

nam architekci mówili o jakomś obtłuczeniu czy coś ... :o póki co nie wnikałam ale niedługo będziemy musieli się zainteresować :wink:

Magdalobelia cena odkurzacza zależy od ilości gniazdek i jakości odkurzacza centralnego. Musisz liczyć koszty w granicach 5tys.zł. Myślę, że warto zainwestować 8)

Aniu,

dziękuję za pomoc :D

my chyba w koncu bedziemy przyczepiac plyte kg na kolki do tych słupów .. ale w nastepnym domu :wink: - juz zadnych takich słupów ;-) :D ktos mi mowił, ze zamiast drewnianych słupów mozna miec metalowe, ich srednica jest mniejsza niz drewnianego, mozna spokojnie go obudowac, no i nic nie pęka ..ale to trzeba było wedziec jak sie stawiało wieźbę dachową :-?

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lobelka nie jest chyba tak źle :wink:

dobry wykończeniowiec poradzi sobie z zakryciem takiego słupa bez problemu :D

no a u nas w tynki już są, jutro wstawię jakieś zdjęcia; w sumie to zatynkowaliśmy częściowo dwa słupy a resztę robimy przy wykończeniówce 8)

no i bramę garażową będziemy mieli jutro ale na drzwi wejściowe musimy czekać jeszcze ok 1miesc. :(

• 2 weeks później...
Cześć. Jesteśmy nowi na tym forum. Nasza lobelka jest na etapie skończonego parteru (czekamy aż strop wyschnie ;) Na wiosnę planujemy zabrać się za poddasze i tu nasza prośba do Was doświadczonych posiadaczy lobelek, mianowicie prosimy o zdjęcia wykonania więźby dachowej, nawet najmniejszych szczególików - mąż słyszał ostatnio nie pochlebne opinie o ekipie, która nam buduje stąd chcielibyśmy się przygotować merytorycznie do spotkania na wiosne ;)) nasza poczta [email protected] . Niebawem postaramy się wkleić zdjęcia naszej lobelki z małymi zmianami w projekcie ;)) Pozdrawiamy ;))

Witajcie, czy ktoś z Was może buduje lub planuje budować Dom w lobeliach 2 ?? Znalazłam go 2 dni temu i od razu bardzo spodobał się mnie i mężowi. Ma idealny dla nas rozkład pomieszczeń, przy czym jest bardzo zgrabny, niezbyt duży i mamy nadzieję, że również niezbyt drogi ://

A przy okazji mam pytanko do tych z was, co zmieniali garaż jedno na dwustanowiskowy. Jaki jest koszt takiej przeróbki, tzn. o ile drożej to wychodzi? Bo zastanawiamy się czy rozbudowywać garaż czy robić obok wiatę.

Pozdrawiam wszystkich budowniczych :D

• 2 weeks później...

Witajcie,

Formir - domek pnie sie ładnie do gory:-)

Ania K - a Ty mnie juz prawie wyprzedziłaś, ale spodziewałam sie tego, bo idziecie jak burza :-)

W kwestii ocieplenia - u nas do ocieplenia poddasza uzylismy - wełny firmy ISOVER seria optimum, 15 cm miedzy krokwie i 10 pod, ale miejscami mamy znacznie grubiej, bo moj maz wszedzie gdzie dopatrzył sie jakiejs szpary dopychał wełnę :-)

Ocieplenie i zabudowa poddasza ciagnie sie juz ponad miesiac...ale koniec juz bliski:-)

Lobelka :lol: do przegonienia Was to nam jeszcze daleko bo dopiero jutro wchodzi hydraulik (w międzyczasie chcę zrobić ocieplenie poddasza) a 3 grudnia będziemy podłączać ogrzewanie tzn gaz potem wylewki a dopiero po nowym roku wykończeniówka ... jak się uda :roll:

no i wielkie dzięki za informacje co do ocieplenia 8)

oczywiście to chyba dopiero początek dylematów :-? teraz zgubiłam się w kwestii izolacji podłogi bo jedni piszą, że musi być min 10cm inni, że najlepiej 30cm styro :o chyba czuję się mocno niedoinformowana :(

Lobelka orientujesz się jaka powinna być warstwa izolacji na gruncie przy ogrzewaniu odlogowym i bez ? a ile na poddaszu ? sypialnie będą ogrzewane grzejnikami a łazienka nad garażem podłogówka ... sama nie wiem co zrobić ?

na dole drzwi balkonowe i wejściowe mam tak osadzone żeby zmieściła się warstwa podłogi (całość) o gr 20cm teraz martwię się czy to nie za mało :-?

mam nadzieję, że nie będę musiała wydawać na płyty z pianki poliuretanowej :(

AniaK,

niestety moja wiedza nt ocieplenia podłogi ogranicza sie jedynie do napisania o tym, co u nas zostało zrobione :-(

Na parterze mamy 10cm styropianu + 5 cm wylewki. Ogrzewanie mamy tradycyjne-kaloryfery pod oknami (jeszcze nie zamontowane|). Z tego co czytałam to 30 cm styropianu zalecane jest do domów energooszczednych. Niemniej pewnie im wiecej, tym lepiej, ale 10 cm powinno byc ok. Tak chyba wlasnie jest w projekcie.

W garazu mamy ocieplony sufit styropianem 5 cm i boczną sciane garazu graniczącą z częścią mieszkalną.

Na poddaszu grubosc styrpianu na podłodze to chyba było 5 cm.

pozdrawiam

Witajcie,

załączam zdjecia pokoju nad garazem, nie sa najlepsze, ale moze odrobine pomogą w wyobrazeniu sobie tego wnętrza ...

Odrebnej kalkulacji dot tylko powiekszenia garazu do 2 stanowisk nie robilismy. Bylismy zdecydowani, ze garaz bez wzgledu na koszty musimy powiekszyc.

Kiedys ktos mi mowił, ze nalezy przyjac srednio 2000 zł na m2 powierzchni mieszkalnej, wiec dla garazu wowczas mniej....

http://images42.fotosik.pl/35/8b45d81e0f27d3edm.jpg

http://images34.fhttp://images39.fotosik.pl/35/7c8320a71ce44071m.jpgotosik.pl/409/a38ae808dfe6258am.jpg

Witajcie,mam pytanie do osob ktore podnosily sciane kolankowa,ile teraz u Was wynosi ta sciana.My podnieslismy o jeden bloczek,prawie dwa,sciana mierzy 137 cm,w projekcie jest 77,5 cm... i martwie sie teraz jak bedzie wygladal dach na calosci(jestesmy w trakcie ukladania wiezby) czy nie bedzie za wysoko usytulowany.Maz mowi ze nie,a zyskalismy ladne skosy na gorze i przestrzen.Na szczescie wysokosc budynku miesci sie w warunkach zabudowy.Czy budynek nie bedzie wygladal nienaturalnie??

Witam, właśnie jesteśmy zmężem na etapie zakupu działki zastanawiamy się nad budową domku w lobeliach :)) po kilku przeróbkach bardzo by nam odpowiadał :D

Mam prośbę - czy ktoś z was mógłby mi napisać orientacyjne koszty budowy tego domu systemem gospodarczym ??

Z góry dziękuję :lol: