Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

no, ruszyło, projekt przekazany do adaptacji :D

po spotkaniu z architeketem doszła jeszcze jedna zmiana - garaż na 2 stanowiska, chyba nie zepsuje to bryły?

Eskimos, zrezygnowaliśmy z wykusza i balkonu nad nim :wink:

Z tym garażem - b. dobry pomysł.

Planujac dom, trzeba mysleć co bedzie za np. 10 lat.

Drugie stanowisko w garażu niewiele powiekszy koszty w może okazać sie nieocenione (jeśli nie zaraz - to w przyszłości). :D

Napewno nie zepsuje bryły tego domu, a raczej ja "unowocześni".

Garaż - to wygoda, a wykusz i balkonik na nim to tylko droga ozdóbka. :roll:

Powodzenia. :D

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w celu niewielkiego powiększenia łazienki planujemy przesunąć ściankę korytarzyka prowadzącego do pom. gos. trochę wgłąb pokoju - gdzieś do komina - ewntualnie zwężenie trochę tego korytarza i powinniśmy zyskać ok. 30 cm w łazience.

wszystkie te przesunięcia dlatego że jakoś nie bardzo usmiecha mi się wejście do tego pomieszcenia nad garażem tylko z łazienki - jak było by w opcji z rezygnacją całkowitą z koryatrzyka

A jak w przysztosci okaże się że jedna z moich dziś malutkich córeczek (1rok i 3 miesiace) zechce grać na skrzypkach, to się ją tam wyśle na treningi, a glupio dziecko przez łazienkę grać :wink: [/b]

dziwne że ja się tak szybko przekonałam do dwuspadowców a jeszcze niedawno nawet nie zaglądałam do takich projektów :lol:

Ale jak oglądam te wykończone domki z dachem wielospadowym i te male klitki na poddaszu z zabudowanymi rogami :cry: to juz mi się nie podobają :x

jeszcze wszyscy przeważnie malują te skosy na inny kolor żeby jeszcze bardziej się rzucały w oczy :cry:

no to pierwsze opóźnienia terminów już za mną, jak dobrze pójdzie to projekt od architekta odbierzemy w piątek, jednak ze wskazaniem na poniedziałek :wink:

a jak będzie ostatecznie to się okaże.

niestety ze względu na odległości musimy projektować studnię i szambo :( no cóż może za kilka lat podciągnął nam wodociąg a studnia i tak się przyda :)

Projekt cudny i spełnia 90% naszych oczekiwań :lol: Nareszcie :D Ale do 100% brakuje nam większego pokoju i łazienki z oknem na dole.

W związku z tym mamy taki plan:

-wszysto co powyżej, tj.likwidacja balkonów i wykuszu, poszerzenie garażu o 50 cm, a ponadto:

- pomieszczenie nr 7 to będzie łazienka z oknem przy naszej sypialni;

-ścianę zewnętrzną przy nr 6 i 7 "wyprostować" i przesunąć do ogrodu tak aby powstał taki "występ" jak od frontu domu -pokój będzie w kwadracie,będzie miał jakieś 16m2

-pomieszczenie gospodarcze w miejsce łazienki 8, przy czym będzie można je troche powiększyć w związku z powiększeniem 7

-spiżarnia podzielona tak aby zmieściło sie tam WC

-reszta baaardzo nam się podoba i nie zmienialibyśmy niczego

Co o tym myślicie?Powierzchnia użytkowa na parterze zwiększy sie o jakieś 6m2 (tyleż na poddaszu) Właściwie to zaczęliśmy współpracować z architektem, który ma nam zrobic projekt indywidualny.Ale nie rozumiemy się wogóle.My swoje i on swoje.A czas nas goni bo chcemy zacząć na wiosnę.Chyba kupimy po prostu ten projekt i architekt zrobi nam adaptację (mam nadzieję,że ta zmiana na tyłach domu zmieści sie w pojęciu adaptacji :-? ).Cudny projekt.A Rozwiązanie salon/kuchnia/jadalnia jest genialny dla mnie (umęczonej przeglądaniem projektów :roll: ).

Co o tym myślicie?????.

Tak sie cieszę, że znalazłam ten projekt (wczoraj - a dzisiaj oboje jesteśmy zdecydowani budować taki domek)

Boimy się tylko o koszty.Szukaliśmy 120-130m2,a tu robi się ponad 150 :o Jak to moze wpłynąć na koszty? A gdybyśmy zmienili kąt dachu na np.38% to jak zmieniłaby sie powierzchnia na poddaszu? :-? A koszty? :-? A wygląd domku :-?

Może chaotycznie sie wypowiadam, ale tak się cieszę, że jest już TEN projekt. :lol:

Co myslicie o tych zmianach?

Moja opinia dla Rebeki:

-wszysto co powyżej, tj.likwidacja balkonów i wykuszu, poszerzenie garażu o 50 cm, a ponadto:

B. słusznie. :)

Szerszy garaż na pewno nie zaszkodzi, wzrost kosztów - nieznaczny.

OK - ta co to jej brakuje. :)

-ścianę zewnętrzną przy nr 6 i 7 "wyprostować" i przesunąć do ogrodu tak aby powstał taki "występ" jak od frontu domu

-pomieszczenie gospodarcze w miejsce łazienki 8, przy czym będzie można je troche powiększyć w związku z powiększeniem 7

OK.

:o

Robi się ciasno. :(

Ale trudno - na gościnne WC z umywalką powinno wystarczyć 1,5 m2, więc zostaje prawie 2 m2 na spiżarkę. Można przeżyć. :roll:

A Rozwiązanie salon/kuchnia/jadalnia jest genialny dla mnie

Też tak uważam. :D

Boimy się tylko o koszty.Szukaliśmy 120-130m2,a tu robi się ponad 150 Jak to moze wpłynąć na koszty?

Niezbyt boleśnie. Wszak to tylko przemieszczenie scian z niewielkim przyrostem ich powierzchni.

Odbijecie sobie z nawiązką na likwidacji balkonów i wykuszu.

A gdybyśmy zmienili kąt dachu na np.38% to jak zmieniłaby sie powierzchnia na poddaszu? A koszty? A wygląd domku

Szczerze odradzam. :roll:

Domek ma pieknie wyważone proporcje i taka zmiana, praktycznie bez wiekszego wpływu na koszty, mogłaby go tylko oszpecić. :wink:

Pozdrawiam i powodzenia Rebeka :D

Jak widziśż wyżej nie Ty pierwsza poznałaś się na tym udanym projekciku.

Moja opinia dla Rebeki:

B. słusznie. :)

Szerszy garaż na pewno nie zaszkodzi, wzrost kosztów - nieznaczny.

OK - ta co to jej brakuje. :)

-ścianę zewnętrzną przy nr 6 i 7 "wyprostować" i przesunąć do ogrodu tak aby powstał taki "występ" jak od frontu domu

OK.

:o

Robi się ciasno. :(

Ale trudno - na gościnne WC z umywalką powinno wystarczyć 1,5 m2, więc zostaje prawie 2 m2 na spiżarkę. Można przeżyć. :roll:

A Rozwiązanie salon/kuchnia/jadalnia jest genialny dla mnie

Też tak uważam. :D

Boimy się tylko o koszty.Szukaliśmy 120-130m2,a tu robi się ponad 150 Jak to moze wpłynąć na koszty?

Niezbyt boleśnie. Wszak to tylko przemieszczenie scian z niewielkim przyrostem ich powierzchni.

Odbijecie sobie z nawiązką na likwidacji balkonów i wykuszu.

A gdybyśmy zmienili kąt dachu na np.38% to jak zmieniłaby sie powierzchnia na poddaszu? A koszty? A wygląd domku

Szczerze odradzam. :roll:

Domek ma pieknie wyważone proporcje i taka zmiana, praktycznie bez wiekszego wpływu na koszty, mogłaby go tylko oszpecić. :wink:

Pozdrawiam i powodzenia Rebeka :D

Jak widziśż wyżej nie Ty pierwsza poznałaś się na tym udanym projekciku.

Eskimos, wieeeelkie dzieki :D Szczerze powiem,że bardzo liczyłam na Twoją odpowiedź.Utwierdziłeś mnie w przekonaniu,że budujemy tak jak wymyśliliśmy. No to teraz bedzie sie działo :lol: Juz sie boję

:D

super Rebeko że też ci się podoba ten projekt :lol:

co do Twoich zmian to u mnie one by sie nie sprawdziły ponieważ

1. pomieszczenie gospodarcze musi byc w miarę duże gdyż musi w nim sie zmieścić piec na węgiel

2. łazienka i tak jest obok pokoju nr 6 (u ciebie sypialni)

u mnie to docelowo będzie gabinet a sypialnia na górze

3. spiżarka musi byc duża żeby sie tam wszystko zmieściło (mam na mysli nieczęsto używane sprzęty np.sokowirówka

Co do naszych zmian to ja likwiduje pomieszczenie gospodarcze na górze nr 8 a tym samym powiekszam łazienkę. Wejscie na strych będzie z łazienki. pozatym poszerzamy garaż. balkonów i wykuszu nie likwidujemy bo strasznie mi sie podobaja a kredyt najwyżej będe splacać do końca życia :wink:

my tez chcemy zacząc na wiosnę!!!!!!!!!

:) powodzenia 8)