Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

hej, jak miło że jest nas więcej - miłośników domu w lobeliach. Nic dziwnego projekt jest super i jak sie okazuje bardzo plastyczny, każdy dostosowuje do swoich potrzeb i możliwości. :D

My palnowaliśmy zalać fundamenty w tym roku, ale nie wiem co z tego wyjdzie, zwłaszcza że wniosek o pozwolenie na bud. złozymy dziś lub jutro :(

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam,

nasze "Lobelki" juz się rysują.Po wszystkich zmianach powierzchnia uzytkowa będzie ok.160m2 :o Jestem troszkę przestraszona bo miało być góra 130m2, ale z drugiej strony wszystko będzie tak jak trzeba i mamy nadzieje, że koszty nas nie zjedzą. :-? (Eskimos,trzymam się tego co powiedziałeś o kosztach) A ja teraz mam teraz problem z elewacją. W związku z tym, że likwidujemy wszystkie balkony i wykusz boję się aby nie wyszło dziwnie łyso.Chcielibysmy pozbyć sie też tych małych okienek w kuchni i spiżarni.Może ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak "urządzić" taką elewację,zwłaszcza od strony wejścia. Jestesmy zwolennikami prostoty i nie chcemy balkoników i innych elementów, ale z drugiej strony dobrze jak domek ma jakiś jeden ciekawy akcent (tzn.nam się tak podoba) Nie mam zupełnie pomysłu. Czy pokombinować coś z kształtem okna w pokoju na górze, czy zostawić dwa jednakowe jedno nad drugim... Sama nie wiem. :-? Elewacje boczne będą OK. Największa zagwozdkę mam z wejściem. Może kolory tynku.... Proszę, poradźcie coś...

fiu fiu pani iwcia juz o tynku myśli :lol: :lol: :lol:

To byłam ja,Rebeka (a nie Iwcia). :D Też jestem zachwycona tym projektem.I też chcę go budować.Myślę o elewacji bo z tym wiąże sie też kształt okien lub coś innego .... :-? No własnie z tym "czyms innym" mam problem Stąd moje pytanie.

A nasz projekt dopiero sie rysuje.Jesli uda nam sie na wiosne zacząć a w końcu roku wprowadzić do częściowo wyończonego domku to bedę super zadowolona. :D

POzdrawiam

oj przepraszam zakręcona jestem :lol:

Myslałam że to iwcia78 bo wiem że ona juz zaczęla budować a jeszcze niedawno tylko my dwie byłyśmy zdecydowane na ten projekt

To super że jest nas więcej bo ten projekt jest superowy :p :p :p

co do okienek to nic nie doradze bo ja tez sie zastanawiałam nad likwidacją tych dwóch okienek wąskich w kuchni i spiżarni ale chyba zrezygnuje bo myślę że to zepsuje superowy wygląd elewacji :lol:

Witam po przerwie!

a u nas już zalane fundamenty, ale super że ta jesień taka ciepła. :D :D :D

Rebeko nie wiem co Ci poradzić, pomyślę jeszcze bo rzeczywiście "coś" by się przydało. My też zrezygnowałiśmy z tych wąskich okienek od frontu, ale balkon na górze pozostał więc powinno jako tako wyglądać.

Pewnie bedę tendencyjna ale patrząc na findamenty domek wydaje mi się jakiś mały - wiem że wszyscy tak mają.

Już nie mogę się doczekać jak ruszymy dalej.

pozdrawiam koleżanki :)

• 2 weeks później...

Kochani!!!

Nie dość że znalazłam po bardzo dłuuuuuuugim okresie poszukiwań dom który podoba się zarówno mnie jak i mojemu, to znalazłam też jego sympatyków.

Bardzo się cieszę, że już go ktoś buduje, bo to przecież nowy projekt. Z niecierpliwością będę śledziła ten wątek i czytała wszystkie wypowiedzi.

Ja dostałam projekt 6 grudnia od Mikołaja :wink:

Pozdrawiam wszystkich przedświątecznie.

Witam na forum!!

Widze że nie tylko ja jestem zainteresowany tym projekcikiem :D projekt jest super, domek jest bardzo funkcjonalny, a co za tym idzie napewno przyjemnie bedzie się w nim mieszkać! Jedyny mankament to łazienka na poddaszu, jest zdecydowanie za mała!

Wpadłem na pomysł aby w miejsce łazienki dać pralnio-suszarnie a w pomieszczeniu gosp.zrobić łazienke. Napewno gabarytowo będzie spora, koszta też pójdą w góre,ale przy odpowiednim zaprojektowaniu i zniwelowaniu skosów może to być ciekawe i ładne rozwiązanie! Jestem ciekaw jak to wyglada od strony technicznej, na moje oko nie powinno być z tym problemu!

pozdrawiam i czekam na opinie :D

hej

fajnie że kolejnej osobie podoba sie ten projekt.

łazienka jest troche mala faktycznie dlatego ja powiększam ją o to przejście do pom. gosp. a do tego pomieszczenia gosp. bedzie sie wchodzić tylko z łazienki :wink:

myślę że to dobre rozwiązanie bo mam zamiar wykorzystywac to pom. gosp. jako strych :lol:

Nie wiem czy Twoj pomysł jest dobry ponieważ faktycznie dużo większa będzie lazienka taki powiedzmy salon kąpielowy a co za tym idzie kupa kasy na jej wykończenie a pozatym zostaniesz całkowicie bez stryszku a z własnego doświadczenia wiem że strych jest niezbedny :lol: :lol: :lol: żeby schować jakieś niepotrzebne szpargałki

czesc

heh faktycznie sporo osób interesuje sie tym domkiem :)

faktycznie nie bede miał miejsca na "szparagałki" a tego się z czasem zbiera duuużo :D ale może na strychu znajdzie sie odrobina miejsca, wysokośc tego miejsca nie wyglada źle, jakieś schodki na góre i po sprawie:) za to w łazience widziałbym dodatkowo saune małą sympatyczną wbudowana "gdzies" w rogu koszta wbrew pozorom nie tak duże a ile frajdy! faktycznie wtedy powstałby salon kąpielowy z prawdziwego zdarzenia :lol:

cd. łazienki zamiast garderoby, hmmm na planie ciąg wod-kan jest troszke oddalony napewno wiązało by się to z dodatkowymi kosztami, musisz pytać projektanta czy jest to wykonalne!

Czy ktoś z forumowiczów ma już koszta budowy tego domku w stanie surowym metodą gospodarcza- własne doświadczenie mile widziane :D

pozdrawiam Pawcio

sauna super sprawa ale iletakie cos kosztuje??

myslę że o tym można chyba pomyśleć juz na etapie wykańczania :lol:

Edytko - odpuść sobie.

Gra nie warta świeczki.

Też sie zapaliłem i mam (niewykończona i nie zamierzam wykańczać).

Wykorzystuje to pomieszczenie do zgoła innych celów.

Zabawka jest droga, tak w budowie i wyposażeniu (a zależności od standardu, wielkości i wyposażenia od kilkunstu do kilkudziesieciu tysiecy zł.), jak i w eksplostacji.

Wymaga też kosztownych zmian w instalacjach elektrycznej, wodnej i kanalizacyjnej juz na etapie projektu.

Nie warto. :roll:

Tak się zastanawiam...., czy usytuowanie pieca w kuchni samotnie w rogu jest wygodnym rozwiązaniem.

Do tej pory miałam wszystko pod ręką (mała kuchnia) - zlewozmywak obok pieca. Może to śmieszne ale zastanawia mnie sytuacja np: odcedzanie ziemniaków czy makaronu i chodzenie z gorącym garem po kuchni...

Czy ja aby nie przesadzam :wink:

Pozdrawiam przedświątecznie