Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja zmieniłem materiał i technologię ze ściany 2W na 3W. Nośna - silikat 25, styropian 15, elewacyjna - będzie bloczek silikatowy 12 albo cegła silikatowa łupana 9,5.

Chciałbym rozpocząć budowę koło maja. Też jestem na etapie poszukiwania ekipy.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

No to zaczynamy !!!!!!!! Kredyt przyznany, materiały na budowie, fachowcy umówieni i tylko pogody jakoś brak. Na dworze -12 stopni, ale kiedy zrobi się ciepło ... I moja lobelia stanie w mig. A odnośnie dachu to ja mam fachowców za 40 zł/m2 (blacha). W cenę są wliczone wszystkie obróbki blacharskie przy kominach i oknach dachowych (7szt.)

Pozdrawiam

Dzięki, dzięki magda2901 za dobre słowo... Za kredytem chodziliśmy prawie rok. Tak nas banki zwodziły obietnicami. Niby nast stać było, ale kiedy przychodziło co do czego to... Człowiek z którym rozmaialiśmy w banku obiecywał "złote góry" a potem i tak wszystko zależy od analityka i jego "widzi mi się". Jak analityk powie tak to jest kredyt, jak się nie wyśpi i powie nie, to nie ma kredytu. W jednym z banków (nie powiem którym) co się reklamował w mediach, że udziela 100 krotnej pożyczki od sumy zarobków, na same ksera poszło dwie ryzy papieru (tak, tak - dwie ryzy papieru) i jak przyszło co do czego to zaczęli kombinować i niestety nie podpisaliśmy umowy. Budowę mamy już rozpoczętą. Jesteśmy na stanie zerowym. Stan surowy zamknięty wyceniliśmy na około 160 tys. W projekcie mamy kilka zmian m.in. budynek został powiększony tj. salon został wydłużony o 1m oraz zamiast garażu (poszerzony też o 1m) zrobiliśmy pokój do pracy, kotłownię i skład opału. Tam gdzie miała być kotłownia będzie pralnia. Całość podnieśliśmy do góry, a co z tego wyjdzie ... ? opowiem w trakcie. Na razie zamawiamy materiały i dowozimy na działkę. Kiedy puszczą mrozy i zacznie się robić ciepło, będziemy ciągnąć dalej w górę!!! A swoją drogą to czy ktoś próbował zmieścić w kotłowni piec na opał stały z podajnikiem opału? Czy wszyscy robią ogrzewanie gazowe. Przeglądałem forum i nie znalazłem nic o tym. Proszę o informację na ten temat bo jestem ciekaw jak sobie z tym tematem poradziliście.

Pozdrawiam wszystkich i powodzenia w załatwianiu papierów!!!

Edytowane przez Zibi146

• 2 weeks później...
Dzięki, dzięki magda2901 za dobre słowo... Za kredytem chodziliśmy prawie rok. Tak nas banki zwodziły obietnicami. Niby nast stać było, ale kiedy przychodziło co do czego to... Człowiek z którym rozmaialiśmy w banku obiecywał "złote góry" a potem i tak wszystko zależy od analityka i jego "widzi mi się". Jak analityk powie tak to jest kredyt, jak się nie wyśpi i powie nie, to nie ma kredytu. W jednym z banków (nie powiem którym) co się reklamował w mediach, że udziela 100 krotnej pożyczki od sumy zarobków, na same ksera poszło dwie ryzy papieru (tak, tak - dwie ryzy papieru) i jak przyszło co do czego to zaczęli kombinować i niestety nie podpisaliśmy umowy. Budowę mamy już rozpoczętą. Jesteśmy na stanie zerowym. Stan surowy zamknięty wyceniliśmy na około 160 tys. W projekcie mamy kilka zmian m.in. budynek został powiększony tj. salon został wydłużony o 1m oraz zamiast garażu (poszerzony też o 1m) zrobiliśmy pokój do pracy, kotłownię i skład opału. Tam gdzie miała być kotłownia będzie pralnia. Całość podnieśliśmy do góry, a co z tego wyjdzie ... ? opowiem w trakcie. Na razie zamawiamy materiały i dowozimy na działkę. Kiedy puszczą mrozy i zacznie się robić ciepło, będziemy ciągnąć dalej w górę!!! A swoją drogą to czy ktoś próbował zmieścić w kotłowni piec na opał stały z podajnikiem opału? Czy wszyscy robią ogrzewanie gazowe. Przeglądałem forum i nie znalazłem nic o tym. Proszę o informację na ten temat bo jestem ciekaw jak sobie z tym tematem poradziliście.

Pozdrawiam wszystkich i powodzenia w załatwianiu papierów!!!

Witam

My ogrzewamy lobelke ekogroszkiem - piec z podajnikiem opału spokojnie mieści się w kotłowni.Powierzchni kotłowni nie zmienialiśmy jest taka sama jak w projekcie.

Pozdrawiam Wszystkich

Dzięki za odpowiedź Ewa_R. Ja przymierzam się do pieca KLIMOSZ LING DUO 35kW. Naczytałem się w internecie, że są tam jakieś tzw. min. odległości serwisowe do obsługi tego kotła bez których można nie uzyskać gwarancji na piec i dlatego doszedłem do wniosku żeby przenieść kotłownię do i tak dużego pomieszczenia po garażu. Tam gdzie była kotłownia, żona chce zrobić pralnię. A jaki Wy macie piec?

Pozdrawiam

Witam wszystkich budujących lobelkę.

Mam pytanie i jednocześnie wielką prosbę - jesteśmy na etapie wybierania projektu domu i spodobał nam się właśnie "dom w lobeliach". Bardzo chcielibyśmy zobaczyć go na żywo. Czy jest na forum ktoś , któ buduje ten domek w województwie świętokrzyskiem i kto wyraziłby zgodę, abyśmy mogli go obejrzeć? Z góry serdecznie dziękuję. I jeszce podam mojego maila do kontaktu: [email protected].

Pozdrawiam

Aga

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam

magda2901 - gratuluje prac. od czegos trzeba zacząć. A nam geodeta żle wytyczył dom o 3.71m !!!!!!!! Problemow co nie miara bo przekroczył "nieprzekraczalną linię zabudowy". teraz to odkręca w ZUDzie na wladny koszt i wszelki mapki itp robi on i aneksuje. szok... ale prace trwają nadal. Co najwyzej zapłaci on kare.

u nas juz ślepa wylewka zrobiona w piątek i rury z piasku wyciągnięte, teraz w czwtartek robią rusztowania i będą lać schody i strop/.

My też mieliśmy "małe" zamieszanie w papierach. Architekt ustawił nam dom bokiem na działce, czyli tam gdzie powinien być front była ściana garażu. Na szczęście od razu się zorientowaliśmy :) i teraz wszystko jest ok.

W dalszym ciągu czekamy na pozwolenie na budowę, i to nas trzyma, bo nie możemy zalać fundamentów :(

Witam wszystkich,

razem z mężem rozpoczęliśmy budowę naszej lobelki w zeszłym roku.

I w związku z tym mam pytanie, zwłaszcza do tych forumowiczów, którzy są już na etapie wykańczania swojej lobelki.

Jak zagospodarowaliście tą ścianę (dziurę w ścianie)miedzy salonem a kuchnią? W projekcie jest tam coś w rodzaju stołu barowego.

Macie może jakieś pomysły albo zdjęcia?

Pozdrawiam

Edytowane przez Joanina