Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

A my we środę zalaliśmy strop. Strachu było co nie miara, ponieważ Gmina ustawiła znaki ograniczające wjazd do 5t, ale pocieszył mnie kierowca "gruszki", że ja nie mam się czego bać, bo to on wejżdża na własną odpowiedzialność na zakazie. Ale nawet nie widać wielkich zniszczeń na szosie. Większe były zaraz po zimie kiedy nie dawało się wogóle przejechać samochodem nawet osobowym. Ale już po wszystkim i strop jest zalany. Teraz "fachowcy" mają przyjść po "długim weekendzie", a ci od dachu, już czekają niecierpliwie, krokwie i blacha zamówione - wszystko czeka.

Pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych Świąt Wielkiej Nocy.

Zibi

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zibi146 u nas dookoła są znaki ograniczające i nikt sobie z tego nic nie robi, ulicę dalej jest nawet firma hydrauliczna i cały dzień jeżdżą koparki.

Joanina my zrezygnowaliśmy całkowicie z barku.

W domku wszystko gotowe i zapięte na ostatni guzik WRESZCIE. Brakuje tylko kilku opraw oświetleniowych. W tym roku stawiamy dodatkowo budynek garażowo- gospodarczy i robimy elewację.

Zrobiliśmy kominek z płaszczem i sprawdził się w 1000 % Polecam takie rozwiązanie.

• 4 weeks później...
witam wszystkich budujących lobelię. jestem na etapie hydrauliki. chciałabym dołączyć zdjęcia lecz nie potrafię . ma pytanie, jaki macie drzwi wejściowe? otwierane do wewnątrz czy na zewnątrz. ja mam projekt odbicia lustrzanego. proszę o odpowiedź.

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Cześć,

Po długich rozważaniach dot. projektów, przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw oraz oczywiście naszych priorytetów z kupiliśmy wraz z żoną projekt DOM W LOBELIACH. Jesteśmy na etapie finalizowania zakupu działki, następnie pozwolenie na budowę i mam nadzieję, w tym roku ruszyć z budową, aby w przyszłym roku się wprowadzić.

Oczywiście do projektu wprowadziliśmy trochę zmian, poprzatając innych użytkowników tego postu. Oczywiście sukcesywnie będę pisał o etap i rozsterkach jakie mnie trapią oraz dzielił się cennymi radami.

Domek budujemy pod Krakowem. Działka z wjazdem od strony południowej, jednak nie jest to tak duża przeszkoda jak niektórzy twierdzą.

• 3 weeks później...

Witam

Od dwóch lat budujemy Dom w Lobeliach. Jesteśmy na etapie wykańczania domu i siebie przy okazji;)

Do projektu wprowadziliśmy kilka zmian:

-piwnica pod całym domem

-zlikwidowana kotłownia (jest w piwnicy)

-zlikwidowana spiżarnia (jest w piwnicy)

-schody do piwnicy pod schodami na piętro

-powiększony wiatrołap i łazienka na dole

-łazienka na górze przeniesiona do pomieszczenia nad garażem

i jeszcze kilka drobnych zmian.

Teraz szukamy inspiracji do wykończenia wnętrz, zwłaszcza salonu i łazienek.

Czy ktoś ma łazienkę nad garażem, a jeśli tak to czy może wrzucić jakieś fotki. No i w ogóle jakiekolwiek zdjęcia gotowych już lobelek.

• 2 weeks później...

Witam,

po długich przejściach z całą papierologią w końcu budowa ruszyła na całego!! :-) W maju zrobiliśmy fundamenty, a teraz ciągniemy mury!! ;-)

Czy ktoś może mi napisać na jakiej wysokości od fundamentów macie okna? Według projektu to na parterze w większości przypadków jest 90 cm. To nie za mało? Boję się, że okna będą za nisko osadzone.

Pozdrawiam wszystkich!!!

Edytowane przez magda2901

• 3 weeks później...

Witam,

nasza lobelia się buduje... Oczywiście nie obeszło się bez małych "wpadek", ale koniec końcem wszystko jest ok! Geodeta troszkę zawalił i tym sposobem okazało się, że mamy o jakieś 35 cm węższy salon, a to znaczy ze holl i automatycznie gabinet są dłuższe! Ale nie ma tego złego... Za to schody wyjdą nam teraz łagodniejsze. Oby..., bo dopiero są robione! Zobaczymy jak to wyjdzie.

my juz mamy okna, pcv, drzwi, brame garazawą....

teraZ zastanawiamy się czy dawa głdzie czy zostawic tylko tynk cem-wapienny. jest on dosc gładki, ale jednak to nie to co gładź. jendak nie chce robic gładzi gipsowej gdyż nie oddycha tak sćiana i jest wiele batrdziej podatna na grzyby no i to dodatkowy koszt około 7 tys PLN. my sie chcemy przeprowadzic w marcu

• 3 weeks później...

witam lobelkowiczów! My z mężem również wybraliśmy na nasz wymarzony domek projekt dom w lobeliach.

Myśleliśmy, że nie będzie zmian ale... po szczegółowym przeczytaniu forum, trochę ich zrobimy :)

1. rezygnujemy z wykusza (bardzo mi się podoba ale koszty :), tak na marginesie czy ktoś może sprawdzał dokładnie ile na tym można zaoszczędzić?)

2. rezygnujemy ze "standardowych" balkonów, zostawimy drzwi balkonowe na piętrze ale wykończymy samą barierką;

3. wejście do spiżarni zrobimy z holu

4. podniesiemy ściankę kolankową o 1 pustak

5. poszerzymy garaż o 1 metr

Myslimy jeszcze nad schodami bo po postach widzę że to chyba najbardziej problemowa kwestia w tym projekcie.

Narazie chyba tyle reszta wyjdzie w praniu. Teraz musimy przebrnąć przez papierologię urzędniczą żeby na wiosnę zacząć budowę.

W związku z jeszcze kilkoma dylematami projektowymi mam ogromniastą prośbę do inwestorów lobelki. Czy byłaby możliwość zobaczenia na żywo domku już wybudowanego albo w zaawansowanej budowie, gdzieś na śląsku (my jesteśmy z okolic Katowic) lub w okolicach Krakowa. Obiecujemy nie być zbyt nadgorliwymi zwiedzającymi :) Mój adres [email protected]

Pozdrawiam

Magda

Edytowane przez megira25

Niutek1978! Twój dom prezentuje się pięknie i niebawem będzie jeszcze ładniejszy!

megira25, jeśli chodzi o wykusz, to my go zrobiliśmy, bo tam mamy wyjście na taras. Jeśli chodzi o koszty, to nie są wielkie. My mamy belkę betonową nad wykuszem (i tu właśnie chyba te koszty, choć małe, czyli drut i beton no i zaszalowanie tego). Poza tym trochę więcej samej robocizny jest przy wybudowaniu wykusza, ale i tak uważam, że koszty są naprawdę niskie. Reszta Twoich zmian jest ok. Takie balkony można świetnie oświetlić i wygląda to naprawdę super! My jednak zrobiliśmy takie jak w projekcie, tylko ten z tyłu jest usunięty i tam mamy okno. Wejście do spiżarki będziemy mieć z kuchni, ale za to jest ona tak potwornie nieustawna, że naprawdę nie wiem, co mam z tym zrobić, a muszę podjąć decyzję gdzie dokładnie będą się znajdować drzwi do niej. Może ktoś mi doradzi? Zlew chcę mieć tak jak w projekcie a kuchenkę z okapem miedzy oknami. Piekarnik na ścianie przy hallu. Na lodówkę nie ma miejsca!

Jeśli chodzi o oglądanie naszego domu, to myślę, że dopiero gdzieś pod koniec listopada będzie co oglądać. Dziś dopiero zaczęliśmy robić dach. Dom w końcu nabrał takiej masywności!! Bardzo to wszystko cieszy!!!!