magda2901 16.08.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Ewa, w wiatrołapie jest dość dużo miejsca by wstawić solidną szafę. Może teraz wydaje Ci się, że dom jest mały, ale jak już będzie wybudowany to sama zobaczysz, że wcale tak nie jest. U nas kto tylko wejdzie do środka mówi, że dom jest naprawdę duży, choć ja uważam że salon i tak mógłby być większy. A nam zostało już tylko wykończenie domu. Wszystkie instalacje już mamy, drzwi i brama garażowa wstawione, wylewki schną już miesiąc. Teraz robimy kominek. Pozdrawiam wszystkich budujących Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez magda2901 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulontko 16.08.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Witam Wszystkich Ewo widze ze jestesmy na podobnym etapie u nas w poniedzialek robia strop nad garazem juz wylali. Powoli do przodu. Nam ekipa tez sie udala ( to najwazniejsze )Magda ile kosztowaly Was wylewki i instalacje ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda2901 16.08.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Tynki kosztowały 11800 zł - robocizna z materiałem. Tynki mamy cementowo-wapienne. Wylewki około 8000 zł, w tym robocizna ok. 2500 zł. Instalacje: ok. 17000 zł, w tym: gaz, kanalizacja, woda + dodatkowo założyliśmy hydrofor. Prąd ok. 8000 złOdkurzacz centralny ok. 1100 zł (same rurki + robota)Centralne ogrzewanie 30000zł bez kominka, ale z grzejnikami i piecem. Pozdrawiam Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez magda2901 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaodważna 19.08.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Witam Jak widać w weekendy mam więcej czasu na pisanie, dziękuję Magdo , pocieszyłaś mnie bo już zastanawiałam się co zrobić z kurteczkami .Masz rację jak już są ścianki działowe wszystko wydaje mi się małe, kuchnię masz ze spiżarnią czy bez? Zastanawiam się czy nie zrezygnować ze spiżarni na rzecz jakiejś szafy na gary lub większe przedmioty, scianki i drzwi do spiżarni jednak zabierają trochę miejsca ale z drugiej strony cały grajdoł można zapakować za drzwi:D Jakie rozwiązanie masz ty Magdo pytam o to innych też :yes:Bo niedługo będą stawiać i w kuchni ściankę działową i muszę podjąć decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda2901 19.08.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Witam,ja mam spiżarkę. Uważam, że się przyda, tym bardziej, że nie ma piwnicy. Okna w kuchni są jak w projekcie. Tylko wejście do spiżarki przesunęliśmy trochę w lewą stronę (mamy odbicie lustrzane), a w projekcie były bliżej ściany z oknami. Do spiżarki planujemy wstawić drzwi przesuwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulontko 05.09.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Witam Niutek mam pytanie czy Wasz dom byl podniesiony o jeden pustak ? Jestesmy wlasnie na etapie 1 pietra i myslelismy o dodanie jednego pustaka ale obawiamy sie ze budynek staraci urok z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda2901 12.09.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Nasz domek w trakcie robienia elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaodważna 13.09.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witampiękny masz domek Madziu, ja jestem w trakcie budowy ścianek działowych na poddaszu i przede mną decyzja - czy dach deskować czy nie, jak macie, będę kryła blachdachówką, pan budowniczy mówi, że pójdzie foliai nie potrzeba, nadzorca budowlany mówi ,że bez deskowania ani rusz. Gubię się -ratunku! nie mam aż nadto kasy, jeśli nie potrzeba ,ucieszę się bo koszt jak mówią deski plus robotato ok 5tys, plus papa, gwoździe to nastęne ok 3500 tys. jak macie, błagam odpiszcie, bo za tydzień muszę wiedzieć a zdania podzielone! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaodważna 13.09.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Anulontko, ja mam podniesione na 1,35 poddasze, jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało pod dachem bo jeszcze nie mam dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda2901 14.09.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Ewa,my nie mamy deskowanego dachu, sąsiad też nie. Mamy tylko folię i na to dachówka. Tak naprawdę to chyba mało kto deskuje, ale wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaodważna 29.09.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 witamDach będzie deskowany, tak zdecydowali mądrzejsi a doradców wielu. U mnie już więźba na dachu, jeszcze w tym roku chcę pokryć blachą i wstawić okna i drzwi jakieś prowizoryczne wejściowe i garażowe, niestety chyba w tym roku więcej nie będzie, chyba ,że elektryk coś będzie sobie działał przez późną jesień i zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiesław 75 02.10.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Witam . Właśnie odebrałem zaświadczenie zakończenia budowy więc się trochę pochwalę .. Pozdrawiam wszystkich choć widzę że głównie kobiety budują więc wytrwałości życzę dziewczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaodważna 05.10.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Witam Kochani uświadomcie mnie ,bo jak kobitka buduje dom to coś idzie w cały świat, mam problem mianowicie teraz kryty jest dach, dacu jest ok 300m ponieważ garaż jest powiększony na dwustanowiskowy ,razem ma ok 37m kw, tak więc uzgadniałam z budowlańcem ,że stan surowy otwarty będzie kosztował- sama robocizna 33tys. dla mnie stan surowy otwarty to razem z pokryciem dachu papą. Teraz okazuje się ,że te 33 tys to pan liczył z same mury ze ścIankami działowymi ale całkowicie bez dachu i teraz za pokrycie dachu robocizna ma kosztowac 17 tys! z tym ,że to jest cały dach z odeskowaniem i kryciem blachą! to wychodzi ok 50tys dach z deskami, papa, więźba, łaty, kontrłaty i blacha. Czy to jest ok? jak to kosztowało u Was? błagam odpowiedzcie i podzielcie się opinią. Pozdrawiam wszystkich złotojesiennie .Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda2901 05.10.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Ewa,my kryliśmy dom dachówką dokładnie rok temu i wtedy (przy dość dużym upuście ze względu na znajomość z wykonawcą, czyli ok. 1800 zł, jak dobrze pamiętam) zapłaciliśmy równe 12000 zł za robociznę dachu. Mówię o konstrukcji, położeniu folii, kryciu dachówką i wszystkich obróbkach dekarskich. Z wcześniejszych wycen różnych firm to za postawienie całego domu z dachem w 2010 i 2011 ceny kształtowały się od ok. 35 000 do nawet 45 000 zł. To też zależy w jakim regionie Polski się budujesz. My mamy garaż jednostanowiskowy, 4 okna dachowe, dachówka, dach nie jest deskowany.Z tego co wiem, to chyba robocizna za krycie blachą wychodzi mniej. Chyba jakieś 10-15 zł taniej na m2. Zwróć również uwagę czy panowie nie policzą sobie dodatkowo np. za montaż okien dachowych itp. Życzę wytrwałości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiesław 75 05.10.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Witam . Jeśli chodzi u mnie to za mury ,schody na piętro ,taras firma wzięła 42 tyś i nie mogłem znaleźć taniej trzy lata temu , cieśla czyli konstrukcja ,odeskowanie ,pokrycie papą , wycięcie na końcach krokiew ozdobnych wyżłobień 6 tyś. Dekarz za położenie dachówki ( Marsylki ) taka jest w projekcie , rynny , cztery okna dachowe , dwa wyłazy ,opierzenie balkonów wziął 12 tyś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaodważna 06.10.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Witam dzięki za wasze opinie, Madzia, widzę, że ceny trochę się rozjeżdżają, pan budowniczy powiedział ,że za samo odeskowanie robocizna będzie kosztowała 2000zł, więc nawet jeśli odeskowanie jest dodatkowe, to i tak wychodzi drożej, wyliczył, że ok 60zł za 1m dachu, więc jeśli ok 15 zł za położenie blachy to i tak coś mi się nie zgadza! 45 zł za 1m ,za położenie reszty? Wiesław ,czy położenie dachówki tyle samo kosztuje co położenie blachy za 1m? dom budowany jest 50 km od Warszawy,ceny są naprawdę różne, ale widzę ,zę 33 tys za mury to okazuje się nie tak drogo,tj razem z fundamentami ,stropem ,mury i schody wewnętrzne, więc może ten dach tak rzeczywiście nie był w to wliczony? teraz nauczona następną umowę spiszę punkt po puncie:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda2901 06.10.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Ewa, nie 15 zł za metr położenia blachy tylko o jakieś 15 zł taniej od położenia dachówki. Jak my robiliśmy dach to, o ile dobrze pamiętam, za położenie 1m2 blachy liczono wtedy ok. 35-45 zł, a za 1m2 położenia dachówki od 55-65 zł, w zależności od firmy wykonującej. Ale jak tak teraz myślę i patrze na te dzisiejsze ceny, to może te 50 tyś. które wyjdą Ci za cały dom z dachem to może nie jest wcale taka astronomiczna kwota. No ale zawsze się lepiej jeszcze upewnić i popytać niż potem żałować, że się przepłaciło. Ja tak miałam z balustradami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda2901 06.10.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Wiesław, gratuluję pięknego domu! Widzę, że dom w lobeliach jest śliczny w każdej odsłonie Może pochwalisz się jeszcze zdjęciami z wywnętrz? Proszę.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiesław 75 06.10.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Witam . Dzwoniłem do mojego dekarza i na dzień dzisiejszy za położenie blacho dachówki wziął by 30 złotych za metr na naszym dachu , 300 zł. za okno dachowe . Ewa ma rację zawsze pytaj wykonawcy i notuj przy nim . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulontko 10.10.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 (edytowane) Hej a u nas polozenie samej dachowki 5 tys.( ale nie mamy okien dachowych) a za stan surowy do papy (podwojne sciany styropina w srodek, strop wylewany) 45tys. A u nas jest tak Pozdrawiam wszystkich Edytowane 10 Października 2012 przez anulontko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts