Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam wszystkich

wiem, wiem, czas przestojów, nicnierobienia w naszych domkach, ale u mnie jeszcze coś się dzieje, moi panowie od budowy domku wreszcie kończą kłaśc blachę na dachu, szczerze mówiąc pogubiłam się chwilowo w kosztach, aż boję się liczyć.... moja budowa czeka już do wiosny na dalsze prace, tak więc u mnie jest stan surowy zamknięty, wstawione okna, drzwi garażowe, pokryty dach, który był odeskowany (no to będzie mocny ,że ho, ho)i mury obłożone styropianem grafitowym 15cm. Reszta czeka do conajmniej marca, chyba ,że zdąży popracować jeszcze elektryk. A jak jest u Was wiesław, Anulontko? pozdrwiam wszystkich cieplutko i Zyczę wszystkiego najlepszego dla wszystkich z okazji Swiąt Bożego Narodzenia! Oby jak najszybciej przy iskrach z kominka w naszych Lobelkach :-)

• 1 month później...

WP_000383 (2).jpg ATTACH=CONFIG]168148[/ATTACH]

Witajcie

Już zapomniałam jak dołącza się fotki i próba wyszla :D Za chwilkę dołącze jeszcze kilka, niestety u mnie jeszcze nie jest tak ładnie jak u Ciebie Magduś, ale mam nadzieję, że jak słońce trochę popracuje to już zacznie się dalej coś dziać. Jutro zaczyna pracę elekryk, ale jak pomyślę ile przede mną.....[

WP_000385 (2).jpg

• 2 weeks później...
Witam,

Do magda2901

Macie fantastyczny domek i mam wielka prośbe napisz jaki jest kolor dachu i z czego (blacha czy dachówka firma) jaki jest kolor okien oraz nazwy firmy i numer zastosowanych kolorów na elewacji. Bo jestesmy z mezem zauroczeni poprostu bajka.

pozdrawiam magda i wojtek

Witam,

cieszę się bardzo, że się podoba nasz domek :) Pochwalę się, że sama wybierałam wszystkie kolory :)

Pokrycie dachowe wykonane z dachówki firmy Roben, wzór chyba Fleming dachówka średzka, kolor brązowy. Obróbki z blachy firmy Rukki, kolor ciemny brąz.

Okna firmy Drutex, kolor ciemny dąb. W innych firmach jest to odpowiednik dębu bagiennego.

Co do numerów kolorów tynków na elewacji, to muszę to jeszcze sprawdzić.

W razie pytań proszę pisać na e-mail: [email protected]

Pozdrawiam

Witajcie

Magdo2091 macie piękny domek, aż oczy się śmieją, jak oglądam Wasze domki, niby te same a inwencje twórcze nie mają granic ::) wszystkie są fajne i ciekawe, mam nadzieję, ze moja ekipa też niebawem przyjedzie i zacznie coś robić , ja z kolei przy ciemnobrązowym dachu myślałam o kolorze elewacji jakiś jasny kawa latte, ale naprawdę jasny, może ma ktoś z Was jakiś pomysł o namiary na firmę i kolor? Jeszcze chciałabym zapytać Was o cenę jaką zpłaciliście za założenie instalacji elektrycznej , ja za rozłożenie kabli i skrzynkę rozdzielczą (kable elektryczne, tv, alarm i internet) zapłaciłam narazie 11400zł . Jak to wygląda u Was? i jeszcze jedno pytanko dla orientacji - ile mniej więcej kosztowała Was wykończeniówka, czyli całe wnętrze domu do zamieszkania, bo ja zaczynam się bać :( Kżdy mówi inaczej ale najczęsciej że ok 200 tys. to prawda? nie mówię o cudach:)

pozdrawiam wieczornie

• 1 month później...

Wiosna wiosna gdzie ta wiosna :)

Witam wszystkich mam male pytanie. Zastanawiam sie nad wysokoscia dolnych szafek w kuchni jak to wyglada po wylaniu posadzek ( na jaka grubosc posadzki ?) cos nam sie z mezem wkrecilo i nie daje nam spokoju.

U nas prace ruszyly dach juz pokryty teraz czas na instalacje i za ok 2 tyg posadzki i tynki

pozdrawiam wszystkich

U nas jeszcze spory bałagan, ale wrzucam kilka zdjęć elewacji. ;-)

Witam wszystkich budujących dom w lobeliach!

Witam Ciebie Magdo!

Bardzo podoba mi się wykończenia elewacji Twojego domku!

My właśnie ruszamy z budową "lobelki" i mam w związku z tym pytania do Ciebie: jaki strop zastosowaliście (w oryginale projektu jest lany strop, ale nasza ekipa jest tym przerażona i szukamy innych rozwiązań). Chciałam Cię też zapytać (jako kobieta) o kuchnię-czy masz już meble i możesz dodać zdjęcia, bo cały czas zastanawiam się nad rozmieszczeniem mebli (spiżarnia zostaje, tylko planuję przesunąć drzwi, by meble były w jednym ciągu).

Jeśli masz możliwość dodać fotki, to będę bardzo wdzięczna :)

Mam też pytanie czy w czasie budowy mieliście jakieś niespodzianki związane z ewentualnymi błędami w projekcie?:bash:

Pozdrawiam:)

Wiesław75, niebawem rozpoczynamy budowę lobelki, mieszkamy niedaleko Murowanej Gośliny i mam w związku z tym pytanie, czy moglibyśmy z mężem podjechać i zobaczyć Wasz wykończony domek? Proszę o kontakt na emaila: [email protected]

Muszę przyznać, że bardzo cenne rady można tu wyczytać!

Nasze zmiany projektu obejmują powiększenie garażu na dwa stanowiska i umieszczenie w nim kotłowni, a w miejscu gdzie w projekcie jest kotłownia zamierzamy powiększyć łazienkę i zrobić garderobę, ponieważ gabinet będzie naszą sypialnią.

Chcę mieć spiżarnię, ale mocno zastanawiam się nad drzwiami do niej, czy pozostawić je w kuchni (tylko przesunąć, by meble były w jednym ciągu) czy

zrobić wejście z korytarza. Bardzo cenne są dla mnie zdjęcia kuchni, które zostały tu umieszczone-mam pogląd ile szafek się mieści w tej kuchni, dziękuję Wam kobiety, dawajcie jeszcze! ;) Jeśli macie zdjęcia barku, to poproszę, bo nie wiem jak ugryźć ten temat::)

Pozdrawiam serdecznie :)

m

Witajcie

Magdo2091 macie piękny domek, aż oczy się śmieją, jak oglądam Wasze domki, niby te same a inwencje twórcze nie mają granic ::) wszystkie są fajne i ciekawe, mam nadzieję, ze moja ekipa też niebawem przyjedzie i zacznie coś robić , ja z kolei przy ciemnobrązowym dachu myślałam o kolorze elewacji jakiś jasny kawa latte, ale naprawdę jasny, może ma ktoś z Was jakiś pomysł o namiary na firmę i kolor? Jeszcze chciałabym zapytać Was o cenę jaką zpłaciliście za założenie instalacji elektrycznej , ja za rozłożenie kabli i skrzynkę rozdzielczą (kable elektryczne, tv, alarm i internet) zapłaciłam narazie 11400zł . Jak to wygląda u Was? i jeszcze jedno pytanko dla orientacji - ile mniej więcej kosztowała Was wykończeniówka, czyli całe wnętrze domu do zamieszkania, bo ja zaczynam się bać :( Kżdy mówi inaczej ale najczęsciej że ok 200 tys. to prawda? nie mówię o cudach:)

pozdrawiam wieczornie

Ewa, ja o tych 200 tys. nawet nie chce myśleć. Przeraża mnie kwestia wykończenia domu! :( Mam nadzieję, że tyle aż nie jest potrzebne. To też zależy od standardu wykończenia. U nas jeszcze daleka droga do wprowadzenia się. Póki co mamy zrobione tylko łazienki.

Jeśli chodzi o elektrykę, to my za to samo o czym Ty pisałaś zapłaciliśmy ok 12000zł, ale w tym jest materiał i ok. 3500-4000 robocizny. ZA robociznę dlatego tak mało, bo robił nam znajomy, a poza tym sporą część zrobił mój mąż z kolegą.

Pozdrawiam

Zastanawiam sie nad wysokoscia dolnych szafek w kuchni jak to wyglada po wylaniu posadzek ( na jaka grubosc posadzki ?) cos nam sie z mezem wkrecilo i nie daje nam spokoju.

Jeśli chodzi o wysokość szafek, to mają one zazwyczaj 85 cm. Myślę, że trzeba sobie wszystko tak policzyć, żeby po wylaniu wylewki i ułożeniu płytek została pożądana wysokość do parapetów. My przynajmniej tak zrobiliśmy. Pozdr.

Witam wszystkich budujących dom w lobeliach!

Witam Ciebie Magdo!

Bardzo podoba mi się wykończenia elewacji Twojego domku!

My właśnie ruszamy z budową "lobelki" i mam w związku z tym pytania do Ciebie: jaki strop zastosowaliście (w oryginale projektu jest lany strop, ale nasza ekipa jest tym przerażona i szukamy innych rozwiązań). Chciałam Cię też zapytać (jako kobieta) o kuchnię-czy masz już meble i możesz dodać zdjęcia, bo cały czas zastanawiam się nad rozmieszczeniem mebli (spiżarnia zostaje, tylko planuję przesunąć drzwi, by meble były w jednym ciągu).

Jeśli masz możliwość dodać fotki, to będę bardzo wdzięczna :)

Mam też pytanie czy w czasie budowy mieliście jakieś niespodzianki związane z ewentualnymi błędami w projekcie?:bash:

Pozdrawiam:)

Gosia,

strop mamy taki jak w projekcie, czyli lany. Drugiego nie laliśmy, i w sumie teraz trochę żałujemy.

HEHhe z meblami to u nas jeszcze daleki temat... :( Na razie życie pisze inne scenariusze i chyba w tym roku nie będzie nam dane zamieszkać w naszym domu, a bardzo chcielibyśmy, bo rodzinka się nam powiększy... :)

Ale kuchnię mam zaplanowaną tak: spiżarka i okna oczywiście zostały. Drzwi do spiżarki zrobiliśmy bliżej ściany nośnej, a nie bliżej okna, jak jest w projekcie.

Na ścianie gdzie znajduje się wejście do kuchni będzie lodówka, piekarnik i mikrofala w słupku. Kuchenka (konkretnie płyta ind.) będzie przy ścianie między oknami. Meble w jednym ciągu od drzwi do spiżarki aż do końca przeciwległej ściany. Barek będzie przedłużeniem mebli, ale tylko pewnie na ok. 80 cm. Reszta miejsca zostaje na drugie przejście z kuchni do jadalni.

Tak więc zdjęć kuchni na razie nie mam. Jedynie mogę pochwalić się łazienkami.

Pozdrawiam :)