Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witaj Magdo! :)

Gratuluję dzidziusia!

Twoja wizja kuchni pokrywa się z moją, bo mnie też zależy na dużej ilości szafek. Cały czas walczę tylko z myślą, czy wejście do spiżarni zrobić z kuchni czy korytarza, bo chcąc mieć dostęp do komina muszę mieć płytę grzejną na ścianie dzielącej kuchnię ze spiżarnią:stirthepot:. Rozmyślam, więc o rozmieszczeniu szafek w tym miejscu. Dwa okna w kuchni i okno na salon, nie dają dużych możliwości zawieszenia szafek wyżej, tak, więc szukam pojemnych rozwiązań np wysoka stojąca szafa...Jest więc o czym myśleć, by było to funkcjonalne i ładne...

Czy możesz mi wyjaśnić Magdo, dlaczego żałujecie, że nie laliście drugiego stropu? (rozumiem, że chodzi o strop stryszku)

O zdjęcia łazienek poproszę, jestem ciekawa każdego pomysłu, im więcej, tym lepiej! :)

My mieliśmy dziś wylewać fundamenty, ale podczas kopania wyszła woda i musimy najpierw osuszyć teren, by móc kopać dalej...szkoda:( Oby jak najmniej takich niespodzianek...

Nie odpowiedziałaś mi Magdo na pytanie o błędy projektu, czy to znaczy, że nie było takich sytuacji?

Pozdrawiam wszystkich budujących i wykańczających lobelię:)

Malgorzata

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gosiu,

no tak, błędów raczej nie ma w tym projekcie...

A jeśli chodzi o ten strop, to nie jest do końca tak, że żałujemy z jakichś konkretnych względów. Może tylko dlatego, że jakby ten strop był wylany od razu, to potem byłaby z głowy cała ta robota związana z wykonaniem konstrukcji, ocieplaniem itp. z płyt g-k. Jeśli chodzi o porównanie cen, to uważam że wyszło na to samo, jakbyśmy zrobili drugi lany strop.

Ale jest ok i nie ma co teraz rozpaczać. :)

To myśl teraz nad tą kuchnią i napisz do jakich doszłaś wniosków. :)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam wszystkich :)

U nas tynki zrobione teraz zaczynaja posadzki. W kuchni rozwalilismy scianke do spizarki, bo nie mialam pomyslu na rozstawienie szafek. w zamian po drugiej stronie na scianie ze skosem planuje zabudowac dwoma przesuwnymi drzwiami drewnianymi (jakby garderoba ) i zrobic tam polki na wszystkie pierdoly zobaczymy pozniej jak ten plan wypali :)

Magda mam do Ciebie pytanie co do kosztu zrobienia konstrukcji poddasza i ocieplenia jaki to koszt ?

pozdrawiam wszystkich

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam,

właśnie doczytałam się, że pobudowaliście Lobelkę w Markach. My jesteśmy z Wyszkowa (jeszcze troszkę dalej od Warszawy), stąd moje nieśmiałe pytanie, czy nie moglibyśmy się spotkać, aby obejrzeć efekt wprowadzonych przez Was zmian. Niewątpliwie już w domku mieszkacie, dlatego tez zrozumiem, jak po prostu nie zgodzicie się pokazać nam Waszego domku.

pozdrawiam,

Marta i Michał z Wyszkowa

• 2 weeks później...

Witajcie

Dawno mnie tu nie było , chętnie oglądam Wasze rozwiązania i pomysły i pewnie niektóre wykorzystam u siebie choć do konca jeszcze daleko, szkoda ,ze mało piszecie o kosztach ,bo warto byłoby porównać albo ostro targować się o cenę usług. Jesli to w czymś komuś pomoże , to moja ekipa troche przywaliła z cenami za tynki wewnętrzne, płaciłam po 17 zł za m kw. Mój dom jest powiększony na podwójny garaż i półtora kolanka w góre, w związku z tym policzono mi ,że mam 650 m.kw powierzchno do tynkowania ( tynki są pod gips), zapłaciłam 11 tys .ostatnie poczynania w domku to ogrzewanie podłogowe na dole kładłam w salonie, przedpokoju, wiatrołapie, kuchni i łazience i na górze w łazience, wyszło ok 70 m. kw, płaciłam po 40 zł z materiałem i zaraz wylewki z miksokreta płaciłam po 11 zł za m. kw. Teraz czeka mnie ocieplanie wełną mineralną i już mam pytania . Jaką wełnę polecacie, jaką kładliście, i jaki współczynnik lambda? mnie polecają matę profilmat Isover lambda 0,035. Jak uważacie? podzielcie się, będę wdzięczna za podpowiedzi, ile metrów, ile płaciliście, ile cm kładliście i jak ?

• 1 month później...

Witam wszystkich forumowiczów! :)

Dawno tu nie gościłam, a to z powodu mnóstwa prac na budowie.

A widać już postępy!

Po trudnym początku, kiedy to po odkryciu warstwy wierzchniej ziemi ukazała nam się miękka glina i nie można było uformować fundamentów, osuszyliśmy teren i poszliśmy dalej. Fundamenty kopaliśmy więc ręcznie, wylaliśmy szersze ławy fundamentowe, podwyższyliśmy też wysokość fundamentów o dwa bloczki, by w przyszłości nie mieć problemów z wodą w domu.

Mury, co prawda wolno, ale pną się do góry. Ekipa jest taka jakaś problemowa i powolna...

Trzy tyg. temu wylaliśmy strop na garażu, a dziś wylaliśmy strop na domu. :D

Ze zmian które wprowadziliśmy na gorąco podczas budowy (oprócz tych o których pisałam wcześniej) to drzwi do spiżarni z korytarza, w miejscu kotłowni będzie garderoba przy naszej sypialni, a kotłowania w powiększonym garażu z wyjściem na tył domu. Powiększy się też łazienka na dole, bo garderoba nie będzie duża. Schody będą z drewna w kształcie litery "L" przez co górna łazienka pójdzie nad garaż, a to pomieszczenie pomniejszymy i zrobimy garderobę przy frontowym pokoiku. W związku ze zmianą kształtu schodów przesuniemy też drzwi do pokoju (tego na tył domu), i tu mam nadzieję, że nie zaszkodzi to temu pomieszczeniu...Nad garażem zmieści się też pralnia i nie duży pokój, który będzie miał okno z wykuszem. Mieliśmy obawy, by powiększony garaż nie dał wrażenia "stodoły" i to okno ma być pewną ozdobą dachu...Cieśla mówi, że będzie dobrze...mam taką nadzieję.

Za chwilę będą budować ściany szczytowe i musimy zdecydować jak mają wyglądać okna nad garażem w ścianie szczytowej. Jedno będzie od pralni a drogie od wspomnianego pokoiku (dzielimy pomieszczenie wzdłuż na pół). Może macie jakieś sugestie?

Muszę się z wami podzielić, że bardzo podoba mi się ten projekt! Już teraz, gdy zalewamy strop widzę, że jest w tym domu przestrzeń, którą bardzo cenię! Nie ma natłoku ścianek. Duże okno z salonu do kuchni i duże wejście do salonu dają takie poczucie przestronności.:cool:

Wiadomo, że co innego gdy się patrzy na projekt narysowany, a co innego na żywo. Cieszę się, że to co spodobało mi się na papierze-podoba mi się też w realu :)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

Proszę, dodawajcie zdjęcia Waszych Lobelek, a ja jak się nauczę, to też wstawię moje

m

Gosia, czekam z niecierpliwością na zdjęcia Waszego domu. Intrygują mnie zmiany, które wprowadziliście :)

Co do przestrzeni w Lobelce, to masz zupełną rację! Dom w środku jest niezwykle przestronny i wydaje się być o wiele większy niż można by sądzić po wyglądzie zewnętrznym.

Pozdrawiam :)

Magdo, nasz dom, z racji powiększonego garażu, wygląda okazale. Kiedy wykopaliśmy fundamenty, to znajomi żartowali, że "budujemy pałac".

Zdjęcia dodam jak się nauczę :) A najlepiej jak już zrobią dach. Wtedy najlepiej będzie widać zmiany.

Magdo jeśli masz już meble w kuchni, to bardzo Cię proszę o fotki. Cały czas o nich rozmyślam...

Pozdrawiam

• 4 months później...

Schody będą z drewna w kształcie litery "L" przez co górna łazienka pójdzie nad garaż, a to pomieszczenie pomniejszymy i zrobimy garderobę przy frontowym pokoiku. W związku ze zmianą kształtu schodów przesuniemy też drzwi do pokoju (tego na tył domu), i tu mam nadzieję, że nie zaszkodzi to temu pomieszczeniu...

m

Gosiu, czy możesz opisać jak rozwiązaliscie wejscie do pokoju na dole? Też myślimy o schodach 'L' ale wg wyliczen stopnie nachodzą na drzwi do pokoju.

Dzieki

• 4 weeks później...
Gosiu, czy możesz opisać jak rozwiązaliscie wejscie do pokoju na dole? Też myślimy o schodach 'L' ale wg wyliczen stopnie nachodzą na drzwi do pokoju.

Dzieki

Witam Mandelko :)

Schody będą z drewnianymi stopniami. Stolarz tak nam je wymierzył, że stopień będzie przechodził tuż nad drzwiami do gabinetu (u nas to będzie nasza sypialnia) i jeszcze jeden będzie dochodził do ścianki łazienki , ale nam to nie przeszkadza (ważne, że schody będą wygodne).

Czasem trzeba iść na kompromis. Mam nadzieję, że to nie będzie źle wyglądało...

Jesteśmy na etapie szukania okien by mógł wejść elektryk i instalator. Bardzo mnie to cieszy :)))

Obiecałam dodać zdjęcia naszej Lobelki, ale muszę do tego celu zmotywować jakoś któregoś z synów...Mam nadzieję, że nie długo się tu znajdą:)

Pozdrawiam :)

• 2 months później...
  • 1 month później...

Witam wszystkich miłośników domu w lobeliach:)

W marcu br. rozpocząłem przygodę z budową własnie tego domku. Aktualnie jestem na etapie zamawiania materiału na więźbę.

Będę wdzięczny za informację od osób, które podwyższały ściankę kolankową (u mnie podwyższenie o 35 cm), jak duże zmiany należy wprowadzić w zestawieniu materiałów na więźbę (długość krokwi, jętek, kleszczy).

Z góry dziękuję za odpowiedź.

• 2 weeks później...
Witam wszystkich miłośników domu w lobeliach:)

W marcu br. rozpocząłem przygodę z budową własnie tego domku. Aktualnie jestem na etapie zamawiania materiału na więźbę.

Będę wdzięczny za informację od osób, które podwyższały ściankę kolankową (u mnie podwyższenie o 35 cm), jak duże zmiany należy wprowadzić w zestawieniu materiałów na więźbę (długość krokwi, jętek, kleszczy).

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam!

My podnosiliśmy ściankę o 25 cm a przedłużaliśmy krokwie o 50 cm i zwiększyliśmy ich wysokość z 16 cm na 20 cm. Co do pozostałych wymiarów to wyliczył nam cieśla...

Nasze fotki są do wglądu w wyższych postach...

Życzę powodzenia, bo domek jest ładny :)

M i P

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
Witam wszystkich!

Wrzucam kilka fotek z wnętrza domu ;)

Reszta niebawem :)

Pozdrawiam

Cieszę się, że ktoś wreszcie coś dodał, bo myślałam, że już wszyscy się wybudowali i zapomnieli o tej stronie...;)

Magdo schody ładnie Wam wyszły, czy to jest drewno?

Fiolet w pokoju też piękny, choć jak dla mnie trochę odważny, ale o gustach się nie dyskutuje. Mnie np. bardzo się podoba limonka i marzy mi się taki kolor w kuchni między szafkami i przy piecu...Nie wiem jak to wyjdzie ;)

Z niecierpliwością czekam na zdjęcia Waszej kuchni.

Jesteśmy teraz na etapie wyboru dachówki, firmy ocieplającej dom z zewnątrz i oczekiwania na Pana od gipsowania wewnątrz...

Pozdrawiam serdecznie :)

Gosia

• 2 months później...