Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Tak się zastanawiam...., czy usytuowanie pieca w kuchni samotnie w rogu jest wygodnym rozwiązaniem.

Do tej pory miałam wszystko pod ręką (mała kuchnia) - zlewozmywak obok pieca. Może to śmieszne ale zastanawia mnie sytuacja np: odcedzanie ziemniaków czy makaronu i chodzenie z gorącym garem po kuchni...

Czy ja aby nie przesadzam :wink:

Pozdrawiam przedświątecznie

To nie wydaje mi się śmieszne.To rozwiązanie równiez nie przypadło mi do gustu i kombinowałam tak, aby kuchnia była na przeciwległej ścianie.Być może trzeba będzie troszkę przedłużyć ścianę (przed ukosem).Myślę, że do 180-210 wystarczy.Kiedys mieszkałam w kuchni z wolnostojacą kuchenką. Było mi bardzo niewygodnie własnie z tych powodów, o których piszesz.

pozdrowionka. :lol:

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli chodzi o saune to chyba mnie przekonałeś Eskimos, mój mąż co prawda lubi i ja też ale faktycznie lepiej tę kaske przeznaczyć na coś innego a z sauny można sobie zawsze gdzies skorzystac (u nas na siłowni mają całkiem fajną) :lol: :lol: :lol:

Jesli chodzi o kuchenkę to mi też się nie podoba to usytuowanie:

1. po pierwsze w rogu - czytałam opinie że to strasznie niewygodne - słabe dojście :x

2. po drugie na innej ścianie niż zlew i daleko :cry:

ja myślalam żeby coś zrobić z tymi drzwiami do spiżarki bo nie bardzo mi sie podoba że są na środku ale nic nie wymysliłam niestety :cry:

:D nie powiedziałam, że ja mam projekt "lustrzane odbicie" i u mnie jest odwrotnie :D

A co do kominów też nie jestem znawcą :wink: , ale piszac to miałam nadzieję na jakiś odzew tych, którzy nimi są.

Wiem tylko o tych okapach, ale one są podszafkowe (być może są też inne - ale tego moja wiedza niestety nie obejmuje)

• 3 weeks później...
sauna super sprawa ale iletakie cos kosztuje??

myslę że o tym można chyba pomyśleć juz na etapie wykańczania :lol:

Edytko - odpuść sobie.

Gra nie warta świeczki.

Też sie zapaliłem i mam (niewykończona i nie zamierzam wykańczać).

Wykorzystuje to pomieszczenie do zgoła innych celów.

Zabawka jest droga, tak w budowie i wyposażeniu (a zależności od standardu, wielkości i wyposażenia od kilkunstu do kilkudziesieciu tysiecy zł.), jak i w eksplostacji.

Wymaga też kosztownych zmian w instalacjach elektrycznej, wodnej i kanalizacyjnej juz na etapie projektu.

Nie warto. :roll:

Nie przesadziles troche? Saune "pod klucz" 1,8mx2m mozna miec juz za ok 6000. Bez zbednych wodotryskow oczywiscie typu diody led w suficie za 3000 albo pieca, ktory tylko nie wiaze krawatow i ... :wink: ). Ja bede budowal sobie sam, nie jest skomplikowane. Koszt ok 3000. A z tymi zmianami to tylko trzeba sile podprowadzic, wody i kanalizy do sauny nie uzywasz.

Nie przesadziles troche? Saune "pod klucz" 1,8mx2m mozna miec juz za ok 6000. Bez zbednych wodotryskow oczywiscie typu diody led w suficie za 3000 albo pieca, ktory tylko nie wiaze krawatow i ... :wink: ). Ja bede budowal sobie sam, nie jest skomplikowane. Koszt ok 3000. A z tymi zmianami to tylko trzeba sile podprowadzic, wody i kanalizy do sauny nie uzywasz.

Robcun- przypuszczalnie pomyliłeś saunę z tzw. kabiną ciepła, zwaną też "infrared" która służy do zgoła innych celów fizykoterapeutycznych.

Te dwa urządzenia różnią się tak jak nie przymierzając - rum od rumaka. :D

Sauna, to kompleks urządzeń najlepiej nad jeziorem, lub (rzadziej) rzeką i nawet jej adaptacja do domowych warunków nie może sie obyć bez dopływu wody - zatem i odpływu (kanalizy).

Nie może mieć 1,8 m2 (no chyba że dla krasnoludków). :lol:

Moja (w projekcie) jest malutka, więc ma tylko 8 m2. :cry: (więc już sama powierzchnia to min. 16 tys. zł.) .

Reszta urządzeń (w tym kilkustopniowa kabina do siedzenia/leżenia) będzie kosztować co najmniej kolejne kilkanaście tysięcy zł.

O kosztach eksploatacji nie wspomnę, bo moi znajomi jednak zdecydowali sie urządzić saunę do konca i ją eksploatują (kilkaset złotych miesięcznie, przy intencywnej eksploatacji).

To ja zdecydowałem że taniej i praktyczniej będzie mi podjechać z całą rodziną do najbliższego Aquaparku gdzie mam nie tylko saunę, ale również kompleks basenów, zjeżdżalni, hydromasaży i co tam jeszcze zechcę.

Co i innym polecam.

:D

ESKIMOS - nie pomylilem z kabina, temat poznalem na tyle doglebnie na ile jest to potrzebne zeby samemu to wykonac (zreszta to infrared jest drozsza). Nadal nie wiem do czego potrzebny jest wedlug Ciebie doplyw wody do sauny i kanaliza. Majac ja we wnece w lazience masz przeciez do dyspozycji wanne/prysznic do schladzania ciala. Nie napisalem 1,8m2 tylko 1,8mx2m czyli 3,6m^2. Przy takich wymiarach masz dwie laweczki dwu metrowe, jedna nizej druga glebiej i wyzej (kilkustopniowa), czyli wchodza spokojnie 4 osoby na siedzaco lub 2 osoby na lezaco (na imprezie z % wejdzie duzo wiecej :p Na potrzeby takiej kubatury ok. 8m^3 wystarcza piec za 650-700 zl (4kW), oczywiscie jak juz wspomnialem nie bedzie mial wodotryskow ( z nawilzaczami, z mozliwoscia polewania, automatyka z programowaniem to koszt ok. 2500-3000zl) Konstrukcje robisz ze zwyklego drewna, izolacja z welny w srodek i obijasz panelami z drewna przeznaczonego do saun, drzwi szklane mozna kupic. Koszt jak juz wspomnialem ok 3000zl.

Eksploatacja - 8m^3 wymaga pieca o mocy 4kW, standardowo ok 3h pracuje, wiec wychodzi ze koszt jednorazowej przyjemnosci to ok 4zl.

Poniewaz watek jest o czym innym nie zasmiecajmy tu o saunach.

Przejdzmy do watkow, gdzie mozemy dalej sobie porozmawiac np.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=47033&highlight=

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=1054&postdays=0&postorder=asc&start=240

Polecam przeczytanie, mozna sie wiecej dowiedziec o budowie saun, byla tam tez dyskusja o cenach paneli do obicia. Sa tez linki do sklepow z akcesoriami potrzebnymi do budowy.

Pozdrawiam wszystkich :D i odradzam wierzyc w "znajomi znajomych powiedzieli" 8)

O tak marzę o ścianach, dachu, oknach ..... i jak kazda kobieta już ustawiam wirtualne mebelki :wink:

Dostaliśmy cynk, że materiał ma zdrożeć więc już zamówiliśmy.

Będziemy budować z maxa 30.

Na same fundamenty poszło ok. 25 tys. :-?

No to na razie tyle, pozdrawiam wszystkich wielbicieli Domu w Lobeliach. :D

• 2 weeks później...

Mam pytanie, czy ktoś z Was podpiwniczał lobelię? Jeśli tak to powiedzcie w którym miejscu najlepiej zrobić zejście do piwnicy. Słyszałam już od kilku osób, które wybudowały dom bez piwnicy, że jednak piwnica w domu jest niezbędna. Ja osobiście jestem tego samego zdania, ale gdzie ją umieścić?

Dajcie jakieś wskazówki.

Pozdrawiam "wietrznie"

A my nie bedziemy budować Lobelek. Od początku nie moglismy dogadać sie z architektem.Własnie go zmieniamy.Tamten nic nam nie zrobił i nasza wina,że zmieniamy go dopiero teraz bo zbyt dużo czasu minęło.Wszystko zaczyna się teraz od początku. Mamy nowego architekta,który będzie nam robił projekt.Mamy wjazd od północy i architekt przekonał nas, że lepiej aby był to projekt na bazie Truskawki2 lub Magnolie2 bo unikniemy okna od północy w salonie. Ma rację. Zobaczymy. I tak wszystko musimy robić od początku. :( Mamy pierwszą lekcję: jak coś nie gra, to nie przeciągać,nie słuchać o nowych terminach tylko działać od razu. POzdrawiam i życzę szczęśliwego budowania Lobelek. To naprawde super projekt.