Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LOBELIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 947
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, my też zrezygnowaliśmy z podpiwniczenia ze względu na koszty, no ale gdyby środki były nieograniczone to kto wie czy nie zrobilibysmy piwniczki. W domu rodziców jest i sprawdza się w 100%

Pocieszam się że w lobeliach mam spiżarkę, pom. gos. no i garaż przerobiliśmy na podwójny - więc miejsca powinno starczyć :)

Rebeka, myślę że decyzja słuszna bo dobranie stron świata do projektu to niemalże podstawa :wink:

Pozdrawiam wszystkich pa

anula to ile Ty chcesz mieć tych pokoi????????? :lol:

Edytka, ja planuję zrobić w części pomieszczenia pralnio-suszarnię, a część "oddać" synowi na pokój do ćwiczeń (dorasta i nabiera krzepy :D ), więc sprawa przesądzona. Poza tym prawdopodobnie ogrzewanie będzie na groszek czy coś takiego, więc piwnica niezbędna.

Czekam na jakieś wskazówki, pliss

aha

ja jeszcze nie mam dzieciaków a planuje najwyżej dwójke więc tyle pokoi ile jest w zupelności wystarczy (chyba że Bozia da więcej 8) )

jeśli chodzi o piwniczkę to musisz z tym pójść do jakiegoś architekta bo bedzie problem ze schodkami. pod tymi kóre już są raczej nie da rady. Najlepiej chyba będzie poszerzyć garaż i schodki w garażu :p

ja mam przejście do garażu bezposrednio z korytarza i bardzo blisko jest kuchnia. Spalin nie czuję wogóle tylko trochę słychac przy wjeżdzaniu ale to przecież 2 razy na dzień to da się wytrzymać. :lol:

W lobeliach nie ma przejścia bezpośrednio do hallu tylko do wiatrołapu wię c przez 2 pary drzwi napewno spalin nie poczujesz, hałasu też nie. Ponadto przy tej ścianie co jest garaż jest łazienka i kotłownia a nie np. kuchnia czy pokój dzienny.Ja uważam że ze swojego samochodu chociaż nawet garaż jest w bryle domu nie nawdycham się tyle spalin co codziennie chodząc po mieście gdzie przejeżdza tysiące różnych aut. :cry:

A co do zalet to jest o tym jakiś wątek na forum :p

Dzis olsnil mnie projekt w Lobeliach (swoja droga ciekawe jak wygladaja te kwiatki). Widzialem go juz kilka miesiecy temu, ale odlozylem gdyz mial troche wad (z mojego subiektywnego punktu widzenia), ale dzis spojzalem na niego jeszcze raz i wymyslilem jak te niedociagniecia naprawic. Dzis juz jest pozno podziele sie z Wami moimi spoztrzezeniami niedlugo jak tylko sobie to wszystko narysuje. Mam nadzieje ze kosztorys jest troche zawyzony bo inaczej zbankrutuje chcac go postawic.

Dlaczego projekt ten mi sie podoba i co bym w nim poprawil.

Zaczne od tego iz uwazam ze domy z dachem dwuspadowym sa troche brzydsze do np. czterospadow, ale za to sa o niebo bardziej funkcjonalne, mam na mysli rozklad na poddaszu. Szukalem domu ktory nie bedzie zbyt duzy, dla 2+2(3) i bedzie mial na parterze sypialnie z dolaczona lazienka. Ten nie ma ale bardzo latwo to przerobic. Ale za nim o tym dodam jeszcze ze dom powinien miec piwnice, szczegolnie taki w ktorym bedziemy ogrzewac ekogroszkiem. Tak wiec pod calym salonem robie piwnice i dziele ja na dwie czesci, piec ustawiam pod salonem blisko kuchni i dlatego przesuwam komin tak ze bedzie on teraz pomiedzy kuchnia a salonem(przedpokojem). Dlaczego tutaj, bo to duzo lepsze miejsce na komin gdyz bedzie mi ogrzewal przedpokuj i czesc salonu, pozatym gdzies trzeba magazynowac ten ekogroszek a najlepszy wjazd bedzie przy kuchni i nie bedzie trzeba go nosic do pieca.

Co wiecej rezygnuje z kominka (sadze ze w praktyce bym go uzywal ze dwa razy do roku i ma wiecej wad niz zalet). I oczywiscie rezygnuje z komina obok garazu. Zejscie do piwnicy robie na wprost ubikacji (tak zeby wchodzic pod schody prowadzace na gore (naturalne rozwiazanie) oddzielam je oczywiscie szczelnymi dzwiami od przedpokoju. Mysle ze powyzsza innowacja nie bedzie mnie kosztopwac wiecej niz 5000zl a biarac pod uwage ze zrezygnowalem z jednego komina i kominka, moze wyjdzie nawet na plus, a nawet napewno.

Co wiecej pomieszczenie 8 zmniejszam i robie tam tylko goscinna ubikacje, a pomieszczenie 7 powiekszam (kosztem 8-go) robiac z niego lazienke i lacze dzwiami z pomieszczeniem 6. Rezygnuje takze z dzwi laczacych 7 i 9. Uwazam ze drugiego domu nie wybuduje a na starosc gdy dzieci sie wyprowadza, dobrze bedzie odciac cala gore od ogrzewania i przeniesc cale zycie na parter, wydaje mi sie to praktyczne.

Jako ze w moim przypadku drzwi tarasowe wychodzily by na polnoc, wiec rezygnuje z nich w tym miejsci (zamurowuje) i robie wyjscie na taras na wprost przedpokoju w miejscu wykusza, z ktorego rezygnuje (czyli robie drugi otwor na scianie zaczodniej).

I teraz kontrowersyjna zmiana - rezygnuje ze spizarni. Powiekszam kuchnie nie dlatego ze jest za mala ale dlateho ze brakuje mi okna przez ktore mozna by miec ladny widok na wschod i widziec wejscie do domu i garazu. Wiem ze do tego bedzie mi trudno przekonaz zone ale mysle ze bliskosc garazu i piwnica zrekompensuje brak spizarni.

Rezugnuje takze z dwoch malych okienek w kuchni.

Nad gora jeszcze sie nie zastanawialem na pierwszy zut oka w miare ok. Oczywiscie rezygnije z wykusza i balkonu nad nim jak i balkonu od strony polnocnej, zastanawiam sie jeszcze nad balkonem nad kuchnia ale pewnie tez odpadnie. Byc moze powieksze garaz o drugie stanowisko, ale tego jeszcze nie wiem, moze zrobie tylko wiate, gdyz dodatkowy garaz podrozy koszty o jakies 20tys.zl.

mam prosbe czy ktos oddal moze ten projekt do jakiejs hurtowni, ktora policzyla mu juz koszty materialow na stan surowy otwarty. Moglbym to sam policzyc ale wtedy wezme ceny z internetu, a w hurtowni beda one bardziej realne.

Mam nadzieje ze wycena w Archonie jest nieco na wyrost i systemem gospodarczym uda sie 25% urwac.

:) Witja Po przczytaniu Twoich uwag (które jeszcze nie wszystkie moge sobie wyobrazić) wychodzi na to że duzo chcesz zmienić. W Twojej sytuacji nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem byłby projekt indywidualny :p Chyba że te zmiany w projekcie zrobisz sam albo masz jakiegoś znajomego architekta :lol:

Ja jak wcześniej pisałam zmieniam niewiele. Likwiduję okno w salonie (to obok wykusza) uważam że salon na tym nie straci bo będzie i tak dobrze doświetlony a stanie sie przez to o wiele bardziej ustawny.

Poszerzam też garaż o jakiś 1m

Jak juz wcześniej pisalam na poddaszu likwiduje przejście na strych a tym samym powiększam lazienkę (wejście na strych będzie tylko z łazienki)

Zastanawiam się też nad schodami bo nasz murarz powiedział że takie schody sa bardzo niewygodne - może ktos wie co z nmi zrobić żeby były wygodniejsze ?? :lol: