Vitja 06.02.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 ktoras z Was dziewczyny podala ze wybudowala juz fundamenty i kosztowalo ja to 25tys. Czy moglabys rozbic te koszty (ile robocizna ile material) i podac z czego budowalas (wylweany czy bloczki) i jaki gruby mur, na szciane dwu czy troj warstwowa. Chce skorygowac swoje obliczenia (urealnic je) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiki33 04.03.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 witam ! Wszystko wskazuje na to,że będzie to właśnie ,,dom w lobeliach"To bardzo ładny dom nie wiem dlaczego nie cieszy się powodzeniem,być może przekona do siebie więcej marzycieli o własnym domku z ogródkiem .Nareszcie pierwsze kroki.Już nie mogę sie doczekać kiedy,wbijemy pierwszą łopatę kopiąc fundamenty.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula00 12.03.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Witam, czyżby wszyscy na budowie?Czy ktoś ma może wstępną wycenę budowy lobelek tradycyjnym systemem?Dzisiaj dostałam wstępną wycenę wraz z montażem elementów w systemie Praefa i chciałam porównać koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 12.03.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Witam, czyżby wszyscy na budowie? Czy ktoś ma może wstępną wycenę budowy lobelek tradycyjnym systemem? Dzisiaj dostałam wstępną wycenę wraz z montażem elementów w systemie Praefa i chciałam porównać koszty. ja nie mam wyceny, nic nie mam A co to jest system Praefa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula00 13.03.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 System Praefa to gotowe ściany keramzytowe. Przywożą gotowe elementy i składają z nich dom. Stawianie domu w tym systemie to 3 - 7 dni. Edytka wejdź na ich stronkę w necie, wszystkiego się dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 13.03.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 ojej to jakas calkowita nowość ;> Ja tam jestem tradycjonalistką i boje się tych nowych rozwiązań - nie wiadomo jak się zachowaja za 40- 50 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula00 13.03.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Gwarancję dają na 50 lat, ale nie wiem czy ja jeszcze tyle pociągnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 13.03.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 może to i dobre rozwiązanie zwłaszcza że nie ma cegły i droga jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula00 14.03.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Powiem tak: byłam na budowie tym systemem, jest porządek, nie martwisz się że nie przywiozą materiału na czas, nie obchodzi Cię żaden beton itp. Poza tym odchodzi cała elektryka, kanalizacja. Dodatkowo nie trzeba tynkować ścian bo są gładkie jak stół. Wystarczy przecierka gipsowa którą wykonują i jest wliczona w cenę. Mnie osobiście to bardzo przekonuje, chociaż też byłam zwolenniczką tradycyjnej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 14.03.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 a ile to cudo kosztuje mniej więcej? ja i tak juz mam troche cegiełek więc odpadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula00 14.03.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 ok. 130 tys. bez fundamentu i dachu ale już z robocizną Z kolei robiąc fundament legaletu odpadają koszty grzejników, podłogę można kłaść bez wylewek, a i wszystkie roboty wykończeniowe też bez tzw. sezonowania i wysychania budynku. Nie powiem, pierwsze wrażenie cenowe nie jest może zachęcajace, ale gdy zrobić dokładny kosztorys w tzw systemie gospodarczym, to różnica chyba nie będzie duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 14.03.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 ja miałam nadzieję że tradycyjnym systemem zmieszcze się w 100000zł ze stanem surowym (bez okien z dachem) ale przy ciągłych podwyżkach cen materiałów to juz nie jestem tego taka pewna może w 150000 z oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula00 15.03.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 edytkazet, a kiedy zaczynacie budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 15.03.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 może lipiec sierpień, jak sie wyrobie z papierami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula00 15.03.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 To tak jak ja. Cała papierologia przed nami. Nie wiem kiedy dostaniemy warunki zabudowy. BARDZO optymistyczna wersja to nie wcześniej jak za 2 miesiące A gdzie reszta? Nie wiem ile trzeba czekać na zezwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 15.03.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 maksymalnie miesiac jak wszystkie papiery są ok, a potem 2 tyg. na uprawomocnienie decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula00 16.03.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 edytkazet, dostałam dzisaj kosztorys na dachówkę dla naszych lobelek. Dla dachówki Koramic kasztanowa angoba szlachetna wycenili koszty na 19 tyś. z groszami plus orynnowanie firmy wavin niecałe 2400. Nie wiem czy mam się cieszyć Orientowałaś się może jakie są ceny dachówki w Twoich okolicach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 18.03.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 ja jeszcze o dachu nie myślę, narazie o fundamentach Zreszta ja chyba się zdecyduję na blachodachówkę, wszyscy mi tak doradzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula00 18.03.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 ja jeszcze o dachu nie myślę, narazie o fundamentach Zreszta ja chyba się zdecyduję na blachodachówkę, wszyscy mi tak doradzają A możesz powiedzieć dlaczego? Ja myślę teraz o dachu tylko z powodu skalkulowania całości kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 18.03.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam waszystkich pasjonatów domu w lobeli! Nawet nie myślałam, że kogoś znajdę. Projekt jest rewelacyjny już od pół roku szukam dziury w całym.... i .... nie znalazłam bardziej funkcjonalnego projektu! Ja chyba nie chcę żadnych zmian w projekcie. Zastanawiałam się nad łazienką na górze - powiększyć ????? ale obecnie mam 10m2 łazienki i jak myślę o sprzątaniu to już mnie słabi A tak wogóle to dopiero w piątek jadę z architektem i nadzorcą budowlanym na działkę, żeby omówić wyższość naszego projekciku nad innymi! Powalił mnie koszt fundamenu podany przez Iwcię Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts