Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co mogę zmienić w projekcie bez zgody Architekta?

Marczysław

Recommended Posts

Witam!

Trafiliśy z mężem na wyjątkowo :evil: Architekta. W skrócie: kupiliśy od niego projekt indywidualny.

Chcieliśmy aby m.in. był wpisany w projekt:

kocioł na pelety (zrobił na olej),

przydomowa oczyszczalnia ścieków (wpisał szambo),

dach z blachodachówki (dachówka firmy Nelskamp)

komin IBF (Schiedel)

dodatkowe drzwi - do kotłowni z zewnątrz

przesunięcie ścianki działowej o około 30 cm.

Może ktoś się teraz z tego śmieje, ale to nasz pierwszy dom, po drugie zależało nam aby było szybko pozwolenia na budowę, a po trzecie Pan Architekt miał być również kierownikiem budowy i nam wmówił, że te zmiany w trakcie budowania zaznaczy w dzienniku budowy.

Stało się tak, że będziemy mieć innego kierownika budowy, a przy odbiorze projektu nie dostaliśy wykazu "co można zmienić bez uzgadniania". Mało tego w uwagach końcowych znalazł punkt: "zmiany wprowadzone do projektu w trakcie realizacji obiektu każdorazowo uzgadniać z projektantem w ramach nadzoru autorskiego". Boję się, że jak teraz do niego pójdę po zmiany zażąda pieniędzy.

I teraz moje pytanie:

czy muszę zawiadomić Architekta, że rozpoczynam budowę?

czy zmiany które opisałam są wagi "mało istotne" i wystarczy jak mój kier. budowy zaznaczy to w dzienniku budowy?

Pozdrawiam,

Marczysława