Gosia Łódź 15.05.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Moje pytanie brzmi: Czy kopanie studni ma sens jeżeli jest wodocviąg, nie ma kanalizacji i mam pewność że co najmniej 30% szamb w około niestety jest dziurawych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.05.2004 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Moje pytanie brzmi: Czy kopanie studni ma sens jeżeli jest wodocviąg, nie ma kanalizacji i mam pewność że co najmniej 30% szamb w około niestety jest dziurawych? Myślę, że to ma sens, pod warunkiem że jest to studnia "wiercona" czyli głębinowa, a nie "kopana". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 16.05.2004 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 Mam pytanie : jak najlepiej, jaki, i gdzie schowac hydrofor ? Mysle o wybudowaniu w ziemi malej piwniczki. Tylko nie wiem z czego i jakich wymiarow, Dołączam się do pytania. Gdzie umieścić pompę samozasysającą . Pewnie najprościej w budynku (nie zamarznie) ,ale po co wprowadzać hałas do domu ,no i tworzyć większe opory na ssaniu. Jak to rozwiazaliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 16.05.2004 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 Mam pytanie : jak najlepiej, jaki, i gdzie schowac hydrofor ? Mysle o wybudowaniu w ziemi malej piwniczki. Tylko nie wiem z czego i jakich wymiarow, Dołączam się do pytania. Gdzie umieścić pompę samozasysającą . Pewnie najprościej w budynku (nie zamarznie) ,ale po co wprowadzać hałas do domu ,no i tworzyć większe opory na ssaniu. Jak to rozwiazaliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 18.05.2004 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 A ja chcialbym zapytac, czy ktos z szanownych Forumowiczow zna cenę 1m3 wody z wodociagu i 1m3 wody ze wierconej. Poza tym ciekaw jestem, czy hydrofor ze zbiornikiem 150litrow ciagnacy wode z glebokosci 20m zasilany jest na 220V, czy raczej na 3x380V (czy moze są takie i takie). Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 18.05.2004 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Poza tym ciekaw jestem, czy hydrofor ze zbiornikiem 150litrow ciagnacy wode z glebokosci 20m zasilany jest na 220V, czy raczej na 3x380V (czy moze są takie i takie). hmmm a hydrofor w ogóle "podniesie" wodę z takiej głebokości? nie ma ograniczenia do niecałych 10m (1 atmosfera ciśnienia) ?? i jeżeli jest głebiej to musi być pompa głębinowa? widziałem takie lśniące stalowo-srebrne cylindry w Castoramie niestety po ok. 1tys zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 18.05.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Napisalem o hydroforze, bo opowiedzial mi o nim Pan, ktorego zamierzam zatrudnic do wywiercenia studni. Powiedzial, ze koszt takiego hydroforu to ok. 1150 zł (bez znizek 1500zł) i ze z powodzeniem obsluzy taka studnie. Przyznam szczerze, ze nie jestem oczytany w temacie pomp i hydroforow i nie potrafie sie wypowiedziec, ale może wsrod forumowiczow jest ktos, kto moze nam powiedzec np. o tym, ze do X metrow stosujemy pompy o mocy Y, a powyzej inne pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 18.05.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 ZAC-właśnie jestem na etapie szykowania sie do zrobienia studni. Fachowiec, który będzie to robił zaproponował wykopanie dwóch lub trzech dren(w ramach kosztów studni) i tam umieszczenie pompy i hydroforu. Według jego praktyki nie ma mozliwości zamarznąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 18.05.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 ZAC-właśnie jestem na etapie szykowania sie do zrobienia studni. Fachowiec, który będzie to robił zaproponował wykopanie dwóch lub trzech dren(w ramach kosztów studni) i tam umieszczenie pompy i hydroforu. Według jego praktyki nie ma mozliwości zamarznąć. Dren ? Czy chodzi o kręgi. Czy będą przykryte jakąś płytą czy tylko pokrywa w stylu studzienki kanalizacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 18.05.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Będzie płyta betonowa z włazem stalowym zamykanym na kłódkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 23.05.2004 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Kilka spostrzezen praktycznych :Mam wode na glebokosci ok. 19 m. zasilanej zwyklym hydroforem za ok. 300 zl. Na koncu rury jest filtr, a kilka metrow wyzej zawor zwrotny.Hydrofornie mam zrobiona z bloczkow betonowych (50x20x12 cm.) o wymiarach 100x50x80 cm. i jest wystarczajaca dla tego malego hydroforu ktory stoi na grubej gumie (z wycieraczki). Bloczki sa wygodniejsze w budowie poniewaz sa tansze i nie wymagaja drogiego transportu jak np kregle. Pod pokrywa jest gruby (12 cm) styropian. Nie mozna izolowac scianek bocznych i dna bo wlasnie z wnetrza ziemi idzie cieplo ogrzewajace zima urzadzenie. Hydrofor mam od jesieni, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal124 23.05.2004 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 U mnie 60 m otworu, rura 150 mm 40 mb, 3 kręgi 120 cm + stożek z wlazem. Bedzie zainstalowany hydrofor przeponowy 200 dm3 i pompa głębinowa (jakaś wloszczyzna). Koszt ok. 8000 PLN. Pozdrowka z Lublina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 23.05.2004 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Kilka spostrzezen praktycznych : Mam wode na glebokosci ok. 19 m. zasilanej zwyklym hydroforem za ok. 300 zl. (..) Hydrofor mam od jesieni, Możesz podać jakieś namiary na taki fajny i tani hydroforek? Może być na priv albo mailem. U mnie wg przepowiedni ma być głębokość około 12m i już się załamałem że czeka mnie kupowanie pompy głębinowej za 1tys zł - a tu takie pozytywne doświadczenia. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 24.05.2004 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Możesz podać jakieś namiary na taki fajny i tani hydroforek? Może być na priv albo mailem. U mnie wg przepowiedni ma być głębokość około 12m i już się załamałem że czeka mnie kupowanie pompy głębinowej za 1tys zł - a tu takie pozytywne doświadczenia. Z góry dzięki Takich tanich, zwyklych, typowych hydroforkow wszedzie pelno, np w Castoramie, ew. jak ktos moze troszke dolozyc to mozna kupic jakis firmowy, z pewniejszym serwisem. Ma on niestety zwykle niezaduzy wydatek wody i czesciej sie wlancza bo zbiornik ma na ogol ok. 20 litrowy. Mysle ze istota rozwiazania jest w odpowiednio umieszczonym zaworze zwrotnym ktory pozwala "ciagnac" wode z glebokosci wiekszej niz podaja parametry urzadzenia. Takie rozwiazanie stosuja wszyscy naokolo mnie, wiec na pewno jest to typowe, czesto stosowane rozwiazanie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 17.08.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Koło Poznania można znaleść conajmniej kilku, którzy wywiercą nawet za 50zł/mb ,plus do tego materiały. Tam, gdzie jest kanalizacja, to może być sprytne rozwiązanie, bo za ścieki płaci się według zużycia wody. Możesz podać namiary na dobrego i niedrogiego studniarza w okolicach Poznania - dokładniej Kórnika - choć to już chyba mniej istotne. Będzie tego conajmniej kilkanaście metrów. Potrzebowałbym też informację nt. cen maeriałów do uruchomienia takiej studni (rury, hydrofor itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 17.08.2004 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Koło Poznania można znaleść conajmniej kilku, którzy wywiercą nawet za 50zł/mb ,plus do tego materiały. Tam, gdzie jest kanalizacja, to może być sprytne rozwiązanie, bo za ścieki płaci się według zużycia wody. Możesz podać namiary na dobrego i niedrogiego studniarza w okolicach Poznania - dokładniej Kórnika - choć to już chyba mniej istotne. Będzie tego conajmniej kilkanaście metrów. Potrzebowałbym też informację nt. cen maeriałów do uruchomienia takiej studni (rury, hydrofor itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany psuj 18.08.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 zainteresowała mnie informacja nt. używania zwykłego hydroforu w studni głębinowej. Moja studnia ma 16 m i w zeszłym roku po dwóch latach użytkowania spaliła mi się pompa - jakaś włoska za około 800 zł nie polecam tzw. jednorazówka. szukałem innej pompy i pytałem się szpeców czy niemożna zamontować zwykłego hydrofor. wszyscy oburzali się i mówili że prawa fizyki nie pozwalają ciągnąć wody z głębokości większej niż 7 m, a teraz taka niespodzianka. może ktoś zna szczegóły zainstalowania takiego hydrofory, jakiś schemacik może?pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martka 19.01.2005 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Bardzo uprzejmie proszę o namiary na kogoś kto sprawnie i niedrogo wywierci mi studnie, a wcześniej znajdzie H2O na mojej działeczce w okolicach Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martka 19.01.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Bardzo uprzejmie proszę o namiary na kogoś kto sprawnie i niedrogo wywierci mi studnie, a wcześniej znajdzie H2O na mojej działeczce w okolicach Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 19.01.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Panowie i panie :NIE MA NA ŚWIECIE POMPY CO POCIAGNIE WODE Z WYSOKOŚCI 8 METRÓW ( teoretycznie może z 10)a studnia to i może mieć 100m . Liczy sie wys. od wirnika do lustra wody.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts