Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiercenie studni

anpi

Recommended Posts

Gość SS
zainteresowała mnie informacja nt. używania zwykłego hydroforu w studni głębinowej. Moja studnia ma 16 m i w szyscy oburzali się i mówili że prawa fizyki nie pozwalają ciągnąć wody z głębokości większej niż 7 m, a teraz taka niespodzianka. może ktoś zna szczegóły zainstalowania takiego hydrofory, jakiś schemacik może?

pozdrowienia!

Nie ma zanczenia ile metrów ma studnia ale na jakim poziomie ustala się lustro wody liczać od miejsca ustawienia pompy

Jęśli woda niestety ustala się na poziomie niżej niż te 7-8 m to masz do wyboru:

- zamontować zatapialną zwaną głębinową,

- obizyć samą pompę np w specjalnym szczelnym szybie,

- domontować dyszę głębokiego ssania - możesz wtedy i z 30 m pobierać,

jest jeszcze kilka metod ale to już dłuższy wywód a było opisywane w

"Sucho w studni czyli co robić, gdy pompa nie ma siły ssać" Murator 1985,

"Studnia na działce ubogiej w wodę" Murator nr 11 1994,

"Podnośniki wody" Murator nr 2 1996 – czyli bardzo dużo informacji o pompach, żurawiach, kołowrotach itp

Heidrich Z. Siudalski S. "Woda na działce i w domu" książka wydawnictwo Murator 1990

„Jaką studnię wybrać?” str. 26,27 Murator 8/2004

oraz dokładnie wtej książce

SJS

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość SS
zainteresowała mnie informacja nt. używania zwykłego hydroforu w studni głębinowej. Moja studnia ma 16 m i w szyscy oburzali się i mówili że prawa fizyki nie pozwalają ciągnąć wody z głębokości większej niż 7 m, a teraz taka niespodzianka. może ktoś zna szczegóły zainstalowania takiego hydrofory, jakiś schemacik może?

pozdrowienia!

Nie ma zanczenia ile metrów ma studnia ale na jakim poziomie ustala się lustro wody liczać od miejsca ustawienia pompy

Jęśli woda niestety ustala się na poziomie niżej niż te 7-8 m to masz do wyboru:

- zamontować zatapialną zwaną głębinową,

- obizyć samą pompę np w specjalnym szczelnym szybie,

- domontować dyszę głębokiego ssania - możesz wtedy i z 30 m pobierać,

jest jeszcze kilka metod ale to już dłuższy wywód a było opisywane w

"Sucho w studni czyli co robić, gdy pompa nie ma siły ssać" Murator 1985,

"Studnia na działce ubogiej w wodę" Murator nr 11 1994,

"Podnośniki wody" Murator nr 2 1996 – czyli bardzo dużo informacji o pompach, żurawiach, kołowrotach itp

Heidrich Z. Siudalski S. "Woda na działce i w domu" książka wydawnictwo Murator 1990

„Jaką studnię wybrać?” str. 26,27 Murator 8/2004

oraz dokładnie wtej książce

SJS

Panowie i panie :

NIE MA NA ŚWIECIE POMPY CO POCIAGNIE WODE Z WYSOKOŚCI 8 METRÓW ( teoretycznie może z 10)

a studnia to i może mieć 100m . Liczy sie wys. od wirnika do lustra wody.

pzdr.

:o :o :o

U mnie woda jest na poziomie 10m, pompa jest taka, że potrafi wybrać wodę do dna. No i, proszę kolegi, ta woda jest pompowana do zbiornika 4 m nad ziemią. 10+4=14...

Ja rozumiem, że mówisz tu o pewnym prawie fizyki, któego nauczali za moich czasów w 6 klasie szkoły podstawowej. Ale zapominasz o pewnych czynnikach dodatkowych. Pomyśl, jakich. :D

Gość SS

U mnie woda jest na poziomie 10m, pompa jest taka, że potrafi wybrać wodę do dna. No i, proszę kolegi, ta woda jest pompowana do zbiornika 4 m nad ziemią. 10+4=14...

Ja rozumiem, że mówisz tu o pewnym prawie fizyki, któego nauczali za moich czasów w 6 klasie szkoły podstawowej. Ale zapominasz o pewnych czynnikach dodatkowych. Pomyśl, jakich. :D

Pływakowa OLA tak może podnieść bo już te ze wschodu nie dadzą rady na 14 m od lustra

SJS

Gość SS
Różdżkaża nie polecam. Sam sprawdzałem parę razy i to jest totolotek i wyłudzanie pieniędzy (to moje zdanie).

Ponieważ nie jesteś studniarzem mozesz powiedzieć jak to sprawdzałeś że różdżkowanie to wyłudzanie pieniędzy?

SJS

Pytanie jak w temacie.

Zawsze mi się wydawało, że czym głebiej tym woda popwinna być lepsza. Tymczasem Pan który ewenatualnie ma u mnie wiercić studnię radził mi, żebyśmy za głeboko nie kopali (8-10 metrów max) pop podobno czym głębiej tym woda gorsza. On mieszka w okolicy mojej działki i jego firma sporo studni w tych rejonach wierciłą i twierdzi, ze tak własnie w tym obszarze jest.

Zastanawia mnie jeżeli to prawda to co może być przyczyną tego? A może facet po prostu mnie zwodzi?

Umowa jest od metra głębokości, więc nie powinno mu zależeć na płytkim wierceniu.

Czy ktoś ma jakąs teorię na temat: "...czym głębiej tym gorsza woda?"

Bardzo przepraszam, ale uogólnienia typu im głębiej tym woda gorsza są nie na miejscu. To jest przyroda i nie ma żadnych reguł. Mówimy tutaj o zanieczyszczeniach typu żelazo, mangan. Są one pochodzenia naturalnego. Inaczej jest z zanieczyszczeniami antropogenicznymi. I tutaj pewnie im płycej tym gorzej. Po prostu do głębszej studni czas migracji pionowej jest dłuższy niż do płytszej. Do tego trzeba oczywiście dołożyć rodzaj utworów w nadkładzie ponad poziomem wody (gliny czy piachy).

Ja posłuchałbym wykonawcy studni. Facet pewnie wie, że studnie płytkie nie mają zanieczyszczeń W TYM REJONIE.

Ja też nie słucham różdżkaży, a parę studni zaprojektowałem. Raz miałem przygodę z tymi panami i szkoda gadać. Pozdrawiam.

Panowie i panie :

NIE MA NA ŚWIECIE POMPY CO POCIAGNIE WODE Z WYSOKOŚCI 8 METRÓW ( teoretycznie może z 10)

a studnia to i może mieć 100m . Liczy sie wys. od wirnika do lustra wody.

pzdr.

:o :o :o

Sorki przez 2 dni nie było sieci ( awaria).

Kolego wysokość ssania a wysokość podnoszenia to dwie różne rzeczy. Pompa w normalnych warunkach nie zassie głębiej niż 8m (liczone od osi wirnika do lustra wody) a może podnieśći na wysokość i 40m.

Jak masz głębinówkę lub zatapialną lub pływającą to i wybierzesz na ile chcesz.

Oczywiście jest sposób zwiększyć wyskość ssania:

zamkąć hermetycznie studnię i sprężąrką zwiększać ciśnienie. O ile zwiększysz ciśnienie, o tyle zwiększy się wyskość ssania pompki. Np. jak dasz 1 at to zwiększysz podnoszenie pompy o 10m.

Pomyśl dlaczego??

pzdr.

Gość SS
To jak wtlumaczyc fakt ze na dzialkach, lacznie z moja uzywa sie tanich hydroforow (stojacych na powierzchni) ktore ssa wode z glebokosci ok. 20 m przez rure z PCV ?

ten fakt jest prosty jak drut w kieszeni Józia

głębkość wiercenia a poziom wody to dwie zupełnie różne rzeczy

warstwa wodonośna może być na tym 20 metrze ale woda w zależności od ciśnienia jakie w niej tam panuje może:

- sama wypływać - http://free.of.pl/r/rebkow/zrodla.htm

- podnieść na 3-7 m od powierzchni i ty masz właśnie taki przypadek,

- podnieść się na np 10 m lub mniej od powierzchni i wtedy nie zassiesz wody,

- wogóle może się nie podnieść lub ledwie. ledwie i wtedy nawet pompy zatapialne mogą przy źle zrobionej studni mieć kłopoty z poborem wody

ale to wszystko masz opisane w kaiązce http://www.techniczna.com.pl/Skroty/83-85393-47-1.htm

SJS

Gość SS

Ja też nie słucham różdżkaży, a parę studni zaprojektowałem. Raz miałem przygodę z tymi panami i szkoda gadać. Pozdrawiam.

Jeśłi projektujesz studnie to może stosujesz metodę elektrooporową?

SJS

Witam. Rozpoczynam na wiosne budowę domu. Przy nim bedzie studnia ale w sciśle z góry okeślonym miejscu (+,- 0,5 m) - najkorzystniejsze z punktu widzenia zagospodarowania działki.

Po zapoznaniu sie z opisanymi wyzej teoriami i problemami (że woda nie wszedzie jast ot tak na żczenie) mam strach w oczach - co zrobię jak nie będzie w tym miejscu wody :o A może nie wygląda to tak tragicznie?

• 4 weeks później...

Czy ktoś wykonywał studnie wierconą zgodnie z obowiązującym prawem - ile kosztowały poszczególne etapy (przygotowanie projektu, wiercenie, odbiór).

A jeżeli macie studnie wywierconą na dziko czy nie mieliście problemów z odbiorem budynku (chodzi mi o budynki odebrane w poprzednim i tym roku), jeżeli nie jest on oczywiście podłączony dodatkowo do wodociągu?

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...